Gud morning
uollss..
Oleh kerana
seminggu nih belum dapat ape-ape tugas, so aku nak hupdate sikit pasal cara nak
buat SAMBAL HITAM PAHANG. Aku bukan
orang pahang, so tak bapelah expert pon. Aku tengok youtube & rancangan
Lesung Pipit bersama Yana Samsudin di Astro Maya. Mak aku punye koje lah. Haha!
Mase 1st
time buat dulu, aku tengok youtube, boleh tahan lah rase dia, tapi masam sikit
sebab kurang ikan bilis kot. Ataupon sebab aku rendam ikan bilis lama sangat.
Pastu tak rase pedas sgt sebab kurang cili api. Yang 2nd trip ni,
ambik belimbing buluh kat rumah geng surau abah aku. Tukang rebus belimbing
buluh sampai hitam legam tu mak & cik abang aku. Dorang tak koje ikut opis
hour, bulihlah tolong rebuskan.
CARA REBUS BELIMBING BULUH:
Nak rebus
belimbing buluh nih bukan sekejap tau. Ambik masa berjam-jam jugak. Sebelum
merebus, belimbing buluh kene letak garam sikit. Sebab garam nih pemangkin
untuk sejat keluar suma air yang terkandung dalam belimbing buluh tuh. Lagi
satu, korang kene guna api yang perlahan dan bekas masak kenalah bertutup. So,
cepat sikit air belimbing tu keluar. Masa first time aku buat, hitam legam periuk
mak aku, sebab air belimbing buluh tak keluar, tp hangus dah belimbing belah
bawah.
*bajet bukak
api, boleh tinggal gitu-gitu je. Hihihi.
Kali ke 2
buat, mak & cik asben lak tolong rebus gilir-gilir. Laa nih dah cerdik
sikit. REBUS BELIMBING BULUH TANPA AIR,
TAPI GUNA PERIUK OR BEKAS BERTUTUP DAN LETAK GARAM. Dah pesan siap-siap kat
mak before gi keje. So, masa balik, aku tengok kat dapur, belimbing besi dah
siap direbus walaupon takle IRENG sangat macam selalu aku google. So far, not
badlah.
Rehat n
golek dengan Irshad Ghazi jap, then proceed dengan acara bertukang dengan
lesung batu kat dapur.
Tataulah aku terlebeh over nak masak sampai tak sempat baju ke hape. Tapi memang aku malas nak tukar baju sebab nanti time tumbuk semua bahan habes bacin balik baju aku pakai. |
BAHAN-BAHAN MEMASAK
Bahan-bahan
dia simple je sebenarnya.
- Belimbing buluh rebus
- Ikan bilis
- Bawang merah
- Cili Api
* Semua bahan aku tumbuk pakai lesung batu. Tapi ikan bilis aku rendam dulu. Dak opis aku cakap, dia goreng ikan bilis sebelum tumbuk, baru rangup krrruupp kraaapp kruupp.. Siap bawak sikit gi opis nak bagi orang Pahang rasa sambal aku lak. Habis licin satu bekas lawan ngan roti canai.
* No wonderlah nape sambal nih pemes sangat. Cara pembuatan dia nampak simple, tapi penyediaan dia sangat memerlukan kesabaran yang tinggi.
Tumbuk je
semua bahan agak-agak lumat. Lepas tu goreng macam buat sambal goreng ye
kawan-kawan.
Sambal hitam
nih takdelah garing macam sambil goreng ikan bilis yang biasa kite buat tu. Mak
aku pernah cakap, kalau makanan letak asam memang tak rangup/garing. Sebab aku
buat sambal goreng pon mak suh letak asam keping secoet jek. Sambal hitam nih
lagilah tak rangup kan, sebab banyak kot letak belimbing buluh yang masam tu..
Gambar lain dah takde, anak aku hamek henpon anak main Pou... Agaga!. So korang trylah buat kat rumah. Aku tak letak sukatan sebab lain orang lain tekaknya. kalau suke pedas dan maam, lebihkan je cili padi dan belimbing buluh tu.
Semoga berjaya!
0 comments:
Post a Comment