Pages

Mari mengumpul bloggers!

Tuesday, April 16, 2013

Berjauhan lagi...



Mungkin dah jadi asam garam dalam kehidupan rumah tangga kami, bila aku dan suami sentiasa ditakdirkan berjauhan begini. Kalau nak diikutkan pregnancy calendar, usia kandungan aku hari nih 35 minggu 6 hari. Kurang 5 minggu aku nak delivery anak pertama nih. Malangnya, suami terpaksa outstation untuk event Minggu Amanah Saham Malaysia di perlis selama dua minggu, menyebabkan aku selalu tertanya, sempat tak suami aku balik sebelum aku deliver baby.

Perut besar.

Ye, membawa perut yang besar di kawasan awam selalu buat orang tertanya-tanya, bila tarikh aku bersalin. Contohnya semalam, masa aku baru balik dari surau. Surau hospital Alor Gajah, tempat buyah dimasukkan ke wad kerana kurang darah (Thalesemia). Guard tanye, bila bersalin, aku cakap lagi 5 minggu, tapi dia cakap, mesti tak sampai 5 minggu. Seorang pak cik kebetulan ada kat situ terus menyampuk, "Agaknya malam nih dah bersalin nih..." Konfiden betul kata-kata beliau sedangkan dalam hati aku nih, Tuhan saja yang tau...

Demi Allah, aku tak kisah bersalin bila-bila pon, tapi aku kisah bila suami tak ada di sisi saat aku dah sarat macam nih.. Dan hati aku terusik setiap kali suami cakap kat baby dalam perut, "Tunggu Abi balik, Abi nak sambut baby, nak azankan baby, dan temankan umi". *tibe-tibe bergenang air mata...sob sob..*

Buyah masuk hospital.

Seminggu yang lepas, aku berada di Shah Alam. Badan yang makin memberat nih jadi ringan bila menguruskan suami yang demam panas. Mokde aku yang juga doktor menyimpulkan suami aku dengki, dan mungkin simptom demam virus. Alhamdulillah, walaupon demam beliau agak teruk, aku tak berjangkit dan jatuh sakit. Bila demamnya panas, semalaman aku berjaga, memastikan tuala basah sentiasa bertukar untuk turunkan suhu badan beliau. Sehingga hari ke 3, aku pakaikan Koolfever, baru demamnya kebah sedikit.

Lepas 3 kali pergi klinik area Shah Alam, dan masih tiada doktor nak check darah beliau, hari Jumaat, suami perasan bintik merah mula naik di badan beliau. Pergi klinik Lubok China, check darah dan doktor bagitau, platelet sangat rendah. Masuk air dan 3 hari berturut-turut ambil darah untuk pantau platelet incik suami.

Dalam kerisauan pada suami, buyah pulak demam. Demam sebab sakit gigi.Simptom yang sama, takde selera nak makan. Hari terakhir (Ahad) untuk ambil darah suami di Hospital Alor Gajah, buyah ditahan ke wad. Kami pergi saing sebab buyah dah rasa lemah. Rupa-rupanya darah kurang. Suami dah sihat, buyah pulak masuk hospital.

Petangnya suami balik Shah Alam naik bas, dan aku dengan gigih jadi driver mak ke hospital. Bagi aku, berjauhan sebegini buat aku lebih berdikari dan mampu buat segalanya sendiri. Walaupon prut dah cecah stereng, insyaAlah,aku masih mampu jadi kaki kedua mak saat-saat buyah terlantar di hospital.

Doakan segalanya berjalan dengan lancar.

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, March 21, 2013

Oh check up!

Salam readers,


Hari nih hari paling tough untuk aku. Since malam tadi, setelah hampir 3 bulan tak drive jauh n jadik mem je, aku memulakan langkah dengan bismillah, bawak kereta dari Shah Alam ke Melaka. Alone. Memula rase janggal sangat. Dulu kemain bawak kete macam pelesit, tapi malam tadi, aku bawak kereta, tapi tak seberani dulu. Dah hampir sampai tol Pedas, baru ade kekuatan di situ. Nak diikutkan, dr awal pegang stereng aku dah tanamkan kekuatan dalam diri, demi baby.



Alhamdulillah, pukul 10 malam lebih kurang, sampai rumah. Buyah ngan mak takde, gi ceramah politik. Aku pon menjeruk dalam bilik sampa 2 3 pagi tak dapat melelapkan mata. Rase kesunyian pulak takde orang kat sebelah nak disusahkan. hahaha!



Pagi-pagi lagi aku dah  gerak ke Hospital Melaka. Check up kes Thalasemia dan kurang darah. Dan awal-awal lagi aku dah berazam, taknak ade follow up or TCA selepas nih. Bayangkan pukul 9.00 sampai, pukul 1 baru settle jumpe doktor. Jumpe doktor tak sampai 15 minit. Huh, sangat berbaloi aku datang jauh2 semata-mata nak check up. Then, mase nak set appointment  aku terus terang dengan doktor, tanak datang lagi follow up hospital. Sebab doktor bace report pon ala kadar. Suh Klinik Kesihatan amek darah pon, tak check. Abes kering kontang darah aku. Aku pulak yang nak tunjukkan result darah, tapi doktor buat dunno nye. Paling sadis, aku drive sendiri ke hospital hari nih. Kebetulan mak pon puasa nazar sempena Kak Cik dapat result yang bagus dalam STPM dan Kakak Ipar aku selamat melahirkan baby perempuannya yang comel:)


Nah, gambar si tomel. Mokteh datang melawat lepas balik check up tadi. Pasnih si Tomel pulak datang melawat mokteh n sepupu kamu ye:)

Balik dari hospital, singgah jap Gajah Berang. Pergi Popular, nk mintak kad ahli aku yang dah nak tarikh luput tuh. Tapi, dia suh pakai je kad kertas sementara tuh. Dah alang-alang, aku round kedai-kedai buku yang leh pakai baucar buku. Ingat nak survey external hdd. Tapi mahal pulak harganye. Takpe, masih banyak mase lagi.


Lepas survey external, mak buyung singgah tengok anak buah pertama. Lepak-lepak sekejap, singgah beli lauk di Family Store, terus balik rumah nak masak untuk mak yang berpuasa. Fuhhh, letih betul hari nih. 

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, March 6, 2013

Hati lebih tenang..

Assalamualaikum readers!

Lama dah tak meng-update blog. Nak kata busy, tak dok pon. Tapi bila dapat pegang keyboard pc nih, semangat menaip jadi berkobar-kobar. Feel menaip kat keyboard nih tak sama macam menaip kat laptop. Rase macam orang keje pejabat lah sikit. Manalah tau, ade rezeki anak nanti.

By the way, hari nih genap kandungan mencecah usia 30 minggu. Setelah macam-macam rintangan dihadapi, alhamdulillah, baby mommy dah membesar dengan sihat. Warded di hospital mase 27 minggu pon, orang  ingat kene tahan sebab dah nak due. Kuss semangat. Perut mommy lagi besar nak banding kak ipar mommy yang selisih 8 minggu lebih awal. Ngalahkan mommy yang nak meletup dulu.. *Sambil ketap bibir sebab baby mengeliat kat tummy:p*


Asalnya duk depan pc nak main farmville. Almaklumlah, nak menjadikan masa berlalu dengan cepat tanpa disedari. Mommy perlu cari hobi supaya tak terasa sangat berjauhan dengan cik Abang. Sekarang mommy kat Melaka selama seminggu utk check up di hospital Melaka. Tinggal cik Hubby kat Shah Alam keseorangan:( Nak ulang alik leceh sebab weekend nih ade 3 kenduri classmate yang harus di hadiri. Di Felcra (kawan sekolah rendah yang sangat akrab n comot bersama), di Klebang (kawan baik since Politeknik hingga ke alam pekerjaan dan terus rapat hingga sekarang) dan di Merlimau (kawan di sekolah menengah yang berkongsi minat yang sama mengarang cerpen dan novel di suatu ketika dahulu)


Cisss, macam tak caya dah lama berlalunya alam persekolahan sampai aku terlupa betapa obsesnya aku dulu mengarang cerpen-cerpen pendek dan novel hingusan masa sekolah menengah. Pindah sekolah tingkatan 4, punah sudah hobiku yang satu tuh.



Tadi nak bukak game, loading punyalah lama. Maklumlah, processor pc nih lama sangat, takleh loading game tuh, so aku bukak lah website untuk cari pekerjaan. Tetibe teringat bekas boifren mase putus kejap ngan cik Asben dulu. Dia keje gomen, bawah Kementerian Sumber Manusia. Selalu ajar nak bukak Job Malaysia. Tadi bukak, satu haram tak reti nak guna. Sambung degree terus buta IT nak isi borang keje untuk gomen. Kunun nak lah tanye kat dia, tapi segan. So, aku terstalker pulak FB beliau.


Jeng-jeng.

Beliau dah tak block Fb aku, maka aku nampaklah cover fotonya bersama kekasih baru. Walaupon limited nak stalk Fb beliau, dapat stalk FB awek dia pon ok gak. Haha. Awek boleh tahan, cantik macam retis n ala-ala model. Kalah lah aku yang sempoi dan tak pandai melaram nih kan. Tengok nama... hurm, memang sedondon dan sesuai lah dengan beliau. Kalau beliau dengan aku sekarang, dah tentu dapat tentangan keluarga. He deserve to get the best women. Dan petunjuk Allah tuh tak penah tersilap. Memang istigkharah panduan terbaik bila kita perlu membuat pilihan yang tepat.Walaupun aku dah bahagia sekarang, tapi selagi dia tak jumpe pasangan yang terbaik, selagi itu hati aku akan rase bersalah. Sekarang, dah tak rase bersalah dan boleh senyum-senyum sambil gosok perut yang muncit nih. Hehe.


Apepun, ikhlas dari hati, aku mendoakan beliau jumpe teman pengganti yang lebih baik. Apa yang pernah berlaku dulu, jadikan satu pengajaran. Masa pun dah berlalu dengan cepat sekali. Sehingga terlupa dah hampir dua tahun usia perkahwinan aku ngan cik Asben. Dah nak kuar pon baby tembam dalam perut mummy nih. 


Kehadiran beliau aka bekas kekasih sekejap tuh aku anggap sebagai pembantu untuk aku dan cik Asben nilai kelemahan kami. So, aku sangat berterima kasih kepada beliau yang takde sekelimut pon buat salah pada aku selama nih. Biarlah dititikkan sebagai sahabat terbaik yang aku jumpe. Tak semestinya orang yang boleh jadi soulmate kita, akan jadi pasangan kita hingga ke jinjang pelamin. itulah alkisah antara kami bertiga. Even banyak beze aku dengan cik Asben, ia sebenarnya pelengkap antara aku dan dia. Dan walaupun beliau aka bekas kekasih memenuhi angan-angan minah novel dan drama macam aku nih, tak semestinya aku boleh membahagiakan diri aku sendiri. Dari aku tak menghargai beliau, lebih baik beliau jumpe dengan insan yang lebih menghargai beliau di sisi.


#Aku harap lepas nih, adik ipar aku tak sindir aku dengan lagu siksen macam mase dorang nak kawen dulu. Dia sindir lagi, aku cepu dia sampai tertanggal gigi.

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, January 15, 2013

Panduan untuk suami ketika isteri sedang hamil


Panduan berguna,terutama utk kaum suami...:)


PERANAN SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG

  1. Suami hendaklah banyak bertaubat kepada Allah SWT.
  2. Banyak membaca Al-Quran dan mengharapkan agar anak yang ada dalam kandungan isteri akan memahami keinginan baik yang terkandung dalam Al-Quran tersebut.
  3. Suami hendaklah banyak berpuasa sunat, Isnin dan Khamis dll.
  4.  Suami hendaklah rajin mengerjakan solah berjemaah.
  5.  Elakkan pergi ke tempat yang tidak dibenarkan syarak.
  6. Rajin menghadiri majlis ilmu dan orang-orang soleh.
  7. Suami hendaklah banyak bersabar dalam menjalin hubungan dengan isteri.
  8. Dilarang memakan benda-benda haram, begitu juga dilarang memberi isteri rezeki yang tidak halal, rasuah serta wang riba.
  9. Banyak membaca doa keselamatan isteri yang sedang mengandung dan keselamatan anak dalam kandungan.
  10. Dilarang membuka aurat kerana dikuatiri mempengaruhi akhlak anak yang akan lahir nanti.
  11. Suami hendaklah menjauhi diri daripada marah dan benci pada isteri.
  12. Banyak membaca surah Al Fatihah, Luqman, Yasin, Yusuf, Surah An Nahl ayat 78, surah Al A’raf ayat 189 dan ayat Kursi.

ADAB SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG

Ketika isteri mengandung, suami hendaklah benar-benar bertanggungjawab terhadap isteri kerana perasaan isteri sangat sensitif pada saat itu. Ia sangat memerlukan perhatian daripada suami yang disayanginya. Ada beberapa perkara yang perlu suami lakukan terhadap isteri yang sedang mengandung :

  1. Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih sayang terhadap isteri, sebagai teman hidup yang paling dekat.
  2. Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta hindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.
  3. Selesaikan dahulu jika ada perselisihan faham yang berlaku dengan isteri sebelum masuk tidur.
  4. Jangan mudah mengeluarkan perkataan talak kepada isteri.
  5. Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, “La ila ha illa anta subha naka inni kun tum minadzolimin” maksudnya “Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim”
  6. Suami hedaklah kerap solat sunat atau solat hajat dan mendoakan agar isteri dan anak dalam kandungan selamat.

♥ Mengandung akan memberi tekanan terhadap wanita dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi, maka tugas para suamilah yang menjaga hati para isteri ♥

DORONGAN SUAMI SEMASA ISTERI BERSALIN

Suami yang soleh akan turut merasakan penderitaan isterinya walaupun tidak secara langsung. Suami harus banyak terlibat dalam proses jagaan kehamilan, kelahiran bayi dan perhatian terhadap isteri. Suami hendaklah memberi motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan bersabar, di samping itu suami harus banyakkan berdoa dan beristighfar dan selawat. Dengan cara ini perasaan isteri akan menjadi tenang dan mudah bersalin.

Mengandung merupakan beban dan tekanan terhadap wanita. Dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. Wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi.

Waktu pantang dan selepas kelahiran, bayi juga dapat menimbulkan tekanan jiwa dan emosi isteri kerana ia harus menyusu dan membersihkan bayi antara 2-3 jam setiap malam. Suami yang baik akan berusaha mengurangi beban isteri dan turut menjaga bayi di waktu malam.
Begitu seterusnya perhatian dan tanggungjawab suami terhadap isteri itu berterusan, semenjak hamil sehinggalah menjaga anak adalah pekerjaan yang harus dibantu oleh suami agar isteri dapat merasakan kebahagiaan dan keringanan dalam menjalankan tanggung-jawab yang berat itu.

* Korbankan ego dan nafsu anda seketika wahai suami-suami. Layan la isteri anda seelok-elok nya ketika dia mengandung kerana dia sedang mengandungkan zuriat anda, waris anda. Saya kagum dengan suami yang beralah/mengalah dengan isteri ketika isterinya mengandung. Sweetnya kalau si suami empaty dengan isteri...bukan sekadar simpati. 

* Ketika isteri sedang sarat/sedang berpantang, jangan la anda pula si suami menggatal dengan perempuan lain. Jagala emosi dan hati isteri anda. Dia bergadai nyawa melahirkan zuriat anda kemudian menjaganya siang malam. Makan/tidur terganggu sedangkan anda pula berseronok di luar dengan perempuan lain. Keluar makan, menonton wayang, shopping dll. Tidakkah anda si suami terfikir duit yang anda keluarkan untuk berfoya-foya itu adalah lebih baik di laburkan untuk anak-anak

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, January 9, 2013

Kaki cramp ketika mengandung

Assalamualaikum wbt.

"Awak nih macam orang tua lah. Muda-muda dah selalu cramp kaki.."
Sindiran doktor sebulan lepas selalu menghantui aku. Nak-nak sejak aku kerap kekejangan kaki malam n pagi-pagi nak bangun tidur. 


Actually, sebenarnya kaki cramp @ simpul biawak @ simpul urat tuh dah jadi satu lumrah bagi orang mengandung nih. Lebih-lebih lagi pada trimester kedua dan ketiga. Aku mengadap masalah nih since nak masuk trimester ke 2 sebab gi Langkami, panjat tangga nak mandi kat Tasik Dayang Bunting punya pasal. Ditambah malang bila dapat bilik dengan geng kaki kipas n air cond, dan pihak penginapan yang sediakan selimut nipis kat bilik. Sob sob sob. Malam-malam nangis sebelum tidur sebab tak tahan sejuk. Balik Langkawi, aku tak dapat jalan dengan baiknya sebab kaki cramp dan tegang. Sabar je lah.


Pagi tadi, situasi kaki cramp berlaku lagi. Lepas Subuh, aku baring semula. Tah silap macam mana, masa lurus kan kaki (ala-ala mengeliat), kaki aku cramp. Masa tuh dah tak rasa malu ngan roomate. Sangat sakit ok. Roomate pun juz tengok je sebab tatau nak buat ape. Aku pun tak salahkan dia. Umur 21 tahun, apa je dia tau pasal masalah orang mengandung..


So, untuk mengelak kaki diserang cramp, memalam, silalah sapu betis anda dengan minyak angin. Sila pakai stokin bagi mengelakkan kesejukan. Sebelum tido memang kita rasa panas, tapi menjelang tengah malam hingga ke Subuh, suhu akan mula sejuk. Senaman regangan kaki juga harus dilakukan untuk mengelakkan kekejangan pada waktu malam. Jangan lupa alas kaki dengan bantal yang lebih tinggi bagi melancarkan peredaran darah di kaki. Selimut bukan untuk tutup perut boyot anda, tapi sila tutup kaki anda ye. *Note untuk diri sendiri:p

Bila dah cramp macam nih, rasa bertuah bila ada suami di sisi. Kalau time cuti weekend, cik Abang lah tolong sapukan minyak angin, tolong urutkan belakang sebab angin n pinggang lenguh dan buatkan kite susu. Now kene rajinkan diri sapu minyak angin, kalau tak, tanggunglah sakit tuh sendiri. Hehe

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy