Pages

Mari mengumpul bloggers!

Monday, September 14, 2009

Shopaholic

Bru setangah jam lpas aku sampai hostel..G join dak2 nih g Mlk Mall lg...Untuk hari ni da masuk hari ke 3 aku keluar..

Jumaat lpas buka pose g Taman Cempaka..Pagi Sabtu pulak, pagi2 mak dah kejutkan aku ajak g shooping baju adik2 n baju mak n buyah..Kesian mak ngan Buyah lom ade baju raya..Sedap2 aku nyenyak tido di bawah conforter aku tuh, mak call..Adeh! Bila mak cakap mntak temankan dia, aku pon setuju je lah even letih jugak badan nih dek bersesak2 dengan ramai org kt Taman Cempaka..Dak Siti lak kene kerja hari sabtu...Akhirnya kugagahkan diri jua ntok mandi dan bersiap2..Tepat pukul 9am Buyah dah hon dekat bawah..

Kami pergi ke Mydin pukul 9.15 tp kedai lom bukak..Then aku ajak g Jusco..sampai sane, takleh masuk sbb lom pukul 10 lg..tp da ramai tunggu kt car park..Kat Jusco, beli baju raya Mak ngan Buyah sepasang sedondon (warna dirahsiakan)..Kat tingkat 1, pilihkan baju Anoi plak..Punyer lah tak reti dok diam dak Anoi sampai aku terkejar2 kan dia..Nk belikan baju pon susah!Idah ngan K. Cik pulak bmasalah nk carikkan saiz baju yg sesuai utk badan diorang..Aku pulak dapat baucer RM15..:) untungnya ade J Card..

Kemudian, pergi kt Parkson Melaka Mall pulak..Carikan seluar Idah ngan Kak Cik..Baju melayu kat Parkson lbih murah dr kt Jusco even brand n warna yang sama..Taknak pergi Jusco lg!!Kt sana, kami belikan seluar untuk Idah ngan kak Cik..Suar slack Buyah..Dekat Ground Floor pulak Parkson bukak Jualan Gudang sampai diskaun 80%..aku beli cadar Single Bed RM18!Harga asal Rm100++..Gile kan?

Balik dr Melaka Mall dah pukul 3 lebih...Aku lelap dek kepenatan bganda2...Tumit kaki pon dah beralih dek bjalan tak henti2 mlayan adik2 aku yg banyak songeh dan takleh dok diam..Habis banyak masa pon sebab carik dorang yang sesat dalam shopping complex tuh!

Mlm pulak, dak bilik aku ajak teman gi Melaka Mall & Taman Cempaka..Sebabkan aku je yg akan berseorangan, aku pon ngikutlah..Dorang tak beli pape, aku pulak yang bantai beli Tshirt sampi 3 helai..Nasib baik murah giler..2 helai untuk Ida ngan Kak Cik, sehalai utk aku..

Dekat Taman Cempaka lak sesak btol..Aku pegang tangan Zuridah taknak bagi bpecah..Aku risaukan Pia tu jek..Badan kecik..silap2 jatuh kene pijak org..Si Nida tuh pon tak elok jln kat tempat crowded sebab anemia..Rase mcm aku lak yg perlu btanggungjwn kt dorang [Ya ampun...!]

Besok paginyer, budak2 ni pergi lgi ke Melaka Mall..tinggal aku sorang kt bilik..Hampir nk buka bru nmpk batang idung dorang..Mcm2 dorang beli..Si Pia borong kemeja Padini RM70 lebih sampai dua helai..Untung Yusran..:p

Pagi2 dorg dah siap nk serbu Mlk Mall..Aku awal2 da surrender..Bukan pegi Melaka Mall jer..Satu melaka dorang singgah..Pergi ke MP. Datran Pahlawan..Tesco pon tak ketinggalan..Tp mlmnya lepas Isya' dorg  keluar lagi..AKu tak melepaskan peluang join skalik..hahaha!Moga2 besok aku dah tak ikut dorang lgi...hehehe...Beg plastic Parkson dah melambak dlm bilik nih! :P

[Doakan sy berjaya dalam temuduga besok sebagai Marketing Executive]
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Sunday, September 13, 2009

Sedih..Sedih...Sedih...

Dak2 nih tinggalkan ak sesorang kt bilik...Actually aku yang tak nak ikt pagi td sbb letih sangat smalam..
bila pagi sampai ke tengahari then pergi ke petang, brulah rasa tension sangat..bukak Facebook pon still masih tak mceriakan ati....

Aku call Zuridah td...dorang rupanya nk bbuka kt luar...Kenapa aku tak tau???!So, mlalaklah aku sorang2 kt bilik...Giler ar...I hate to be alone!!!!
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, September 11, 2009

Bila nk dapat elaun???

Semalam aku teponlah Pak Mat..kwn Buyah tuh..Aku sebenarnya nk amek lesen...n nak tau bape harga keseluruhan klu kita amek lesen kete n moto...Tp lain aku tanya, lain plak yg dia jwb..Act aku juz nk tau berapa sume harga package amek lesen kete ngan moto..Tak pasal2 dia suh sediakan RM150 terus tok hadir ceramah Ahad nih..Pening pale aku..Siap suh anta msg detail nama, alamat, bezday bla...bla..bla.. Tetibe je aku rasa was2..Bru nk spend duit tok raya taun nih...:)

2 hari lepas, En Azmi yg aku anggap mcm bos aku tuh volunteerkan diri nk tolong btolkan PC aku..tak rosak ape pon..Mslh RAM je kecik n PC lama..So, kenelah beli RAM bru, RM120..
KINGSTON DDR400 1GB RM120
Memula da cnfirm nk beli da...Semalam tengok acc Maybank aku ade RM7 ++ jer..Nak beli ape nyer...duit dalam purse tak sampai pon RM100..hahaha.So terpaksalah tunggu elaunku dapat...En Azmi ada gak suruh aku upgrade je PC tuh, sbb dak Abu nk install Autocad...Tp bila En. Azmi dengar dia bantai gelakkan aku..Klu nk install Autocad kat PC nih alamatnya lembab macam kura2 je ar...even pasang RAM 1G pon taleh nk tampung..klu nk upgrade pulak hampir RM500..Aku sampai berdebat ngan Mr Silence pasal bende nih!!Klu tak pikirkan aku nk amek lesen, dah lama dah aku beli...Takpelah..beli je PC bru klu ade rezki..Adelah dlm RM700..Mane lebih baik ek??
Mlm td dak2 hostel termasuk aku sekali berbuka pose kt Naiman..En yazid belanja..dalam 13 org lah (kata Fahmi..)Menu2nya:
  • Ikan Siakap 3 Rasa
  • Ayam masak merah
  • Tom Yam Campur
  • Udang Masak Halia
  • Telur dadar
  • Air tembikai & Laici
p/s: Tp aku rasa mcm tak cukup je sbb akak Naiman tuh serve sikit sangat!! Nasik pon tak cukup..T aku upload gambar kasik sume tengok..:)
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, September 4, 2009

sElinGan JuMaat....

  • WORK @ PRACTICAL
Today, aku tak jadik melaporkan diri mengikut jadual yg yg ditetapkan krn En Azmi ada job yg kene diselesaikan..That's means tak payahlah aku susah2 nak ke Batu Berendam and blehlah balik kampung hari nih...;))

  • KURSUS
Ni plak gambar bdk2 kelas aku yang keletihan berpuasa...haaha. Mase aku snap gambar ni berebut dorang bangun..Tp gambar ni masuk jugak dalam blog aku..jgn risau..Bdn yg kecik 2 org tuh ade bukak kedai kt Bazaar Ramadhan...So, klu de sape2 nk beli ayam percik ke, kek coklat yg enak, bla bla bla...leh ar dtg kt gerai mereka nih...[Bgus2, kecik2 da jadi usahawan kecil2lan]



 
 ......

......
  • SAMBAL GORENG MAK!!!
Saje nk citer sambal goreng mak aku nih dah habes member aku bedal makan masa sahur...Masa aku bawak penuh je..skalik aku tengok masa buka da abes rupanya...hahahaha!!
  • BAZAAR RAMADHAN @ TAMAN CEMPAKA 
Lepas bbuka+semayang Magrib+ngaji...aku decide ngan Bayah nk gi tempat keje aku tuh, dekat Padang Balang, Batu Berendam..Bayah plak nak bank in duit kt Maybank...Tp lain dirancang lain yang kami buat...Kami ke Taman Cempaka tengok Bazaar Ramadhan kt sana..Klu org Melaka taulah betapa sesaknya Bazaar tukan...Tak beli aper pon..Org pegi Bazaar Ramadhan nk beli baju raya, aku dengan si Zuridah masuk kedai buku beli buku...hahaha!Bayah beli kerongsang 3 RM 10...cantik lak tuh kerongsangnya...
Pastuh kt sana ade booth yg dorang bukak untuk daftar SPR..Aku dah 21 tahun beb!!Dah bleh mengundi dah nih..Abg yg dftarkan nama aku tuh sengih2 tengok birthday aku 31st Ogos...
Sebelah meja SPR ada Amil yang terima Zakat tuh..Ktrg bt tatau je sebab Buyah aku still bayarkan zakat aku...Aku rasa dak Along, Angah n dak Ude pon Buyah bayarkan lagi kot..hahah!
 
Bayah tengah posing 
 
Ida n Me--->interframe je tuh!
 
Aku tengah bg no tepon kt abg tuh..
Pendaftaran selesai...
  • MCDONALD @ AYER KEROH
Lepas penat berjalan di Bazzar Ramadhan, kami pergi surver jln nk ke Pasar Borong MBMB tuh hampir sejam lebih...Masuk ikut Bt Berendam simpang lepas Tesco, kuar balik kt Malim (Poli Melaka)..Ape kesss...malu aku duduk Melaka tatau Pasar Borong MBMB tuh kt mana..Sume member aku call malam td..Berkat tanya kt orang2 tepi jalan n kawan2 yang pro, akhirnya aku sampai gak kt main office Anjung Tech..huhu.Masa tuh tak silap aku dah pukul 11..Bdn aku dah letih dek keranan bcakap tak benti2..Nasib baik ada driver profesional mcm Bayah..Aku nih bukan leh diharapkan nk guide jln mlm2..Akulah yg failed!

Masa kt Malim tuh, kami isi minyak,si Zuridah plak leh terliur tengok KOLONEL SANDERS dah melambai2 ajak makan kt KFC..Bayah pon terliur jugak...Hadoi...Aku nih mmg kureng sikit KFC nih...Kaya dgn MSG nyer...Wallahulam...

Lepas jumpa office, kami mhala ke Malim semula..Tp sebab jauh and fikirkan malam yg makin lewat, kami hanya pergi McDonald Ayer Keroh..Huh!Lagi demand...Sempatlah singgah ke hostel jap,tapaukan si Ayu nasik goreng kampung...Bru pergi McD..By the way, aku pon beli jugak, selepas dipujuk rayu si Bayah..Hadoi...Kopak2!!!
 
2 set McChicken + 1 set Double Cheese Burger 
  
Bayah tengah ngunyah kentang goreng
Zuridah yg tersipu2 malu
Muka dah penat + chubby giler!
Ps: Kepada Muhaiyah, takmu jeles sebab awak tido awal sangat malam td...Nnti mntk Abi belanje yer???

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, September 3, 2009

Nak ke tak nak??

Kepala aku pening sangat nih sama ada nak terima atau tak terima tawaran tuh..
Ceritanya begini...Last week aku pegi temuduga untuk position kerani kt tempat aku kursus sekarang..gaji taklah mantap sangat sebagai pelajar lepasan Diploma..tp dengan kesukaran nak mencari kerja sekarang, aku rembat je ape pon tawarn kerja yg ade..
.
Lepas abes temuduga, lain pulak feedback yg aku dpt..mungkin misscomunication...ntahlah...aku fikir kerani untuk office bru dia kt Ayer Keroh..Tp bila da masuk ke dalam bilik temuduga rupanya kene kerja dulu kt main offoce dia kt Bt Berendam..aku lak tak de kenderaan..Akhirnya aku tak diterima bekerja..Takpelah, aku da surrender dah mase pihak syarikat required macam tuh..So aku gagal dlm temuduga tuh..

Act, ada dua candidate dlm temuduga ni..Aku n Sofiah..mereka pilih kami atas cadangan En Yazid berdasarkan penilaian kami di dalam kelas..Masa mula2 aku ingatkan kami da confirm diterima berdua..so, kenderaan bknlah satu masalah lagi...Sebab Sofiah tu kan da ade kereta....Tp bila da kene kerja kt Batu Berendam, of course lah aku tak sanggup...

Sepatutnya Sofiah kene masuk kerja 1hb 9, tp dia demam seminggu...da delay sampai ari ni, Khamis...Tapi Sofiah taknak kerja tuh..Dia request kat Encik Azmi minta kami berdua..Kira nak bantu aku jugaklah kot..I'm not so sure about that...Aku pulak dah rasa berbelah bahagi...Susahlah nk ckp...kerja kerani tuh bukan satu masalah...Dulu pon nk ikutkan mmg aku praktikal mcm seorang kerani...Sorting n filing...msukkan KWSP..tu mmg aku dah tau..(Takdelah expert sangat pon...)

aku lak sekarang ni da rasa malas nk kerja kt situ...kalau setakat praktikal dalam 3 blan nih takpe kot...tp ak taknak lah kerja kt sana...Ak dah rasa tak terjamin..Lagi satu ak tak suka cara company tuh...nmpak sangat aku nih pilihan kedua dalam keterpaksaan...

Masa En. Azmi call mntak aku dtg esok, dia tak bagi chance pon kt aku pikir tawaran tuh..Hati aku plak da berat semacam je nk terima..camne lah aku nk gi ke sana besok..Aku cakap kt dia, aku mungkim terima sebab praktikal je..untuk 3 bulan tuh...tp nk kerja, aku da tak kisah klu aku tak dapat..Klu dapat pon aku tolak kot...

Ahhhh....malas nk pikir lagi!!
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wanita berbaju ungu..



Pic my mum...
Ni my mum...malam td dia dtg sini..lebih kurang pukul 9.15 pm klu tak silap..bawak dak Siti amek beg baju...dia nak gi outstation kt KL..Ade function MATTA Fair kt PWTC...Pelik je dak praktikal pon kene pergi outstation...4 hari lak tuh...tido hotel...Sempatlah dak Siti rembat baju kurung aku sehelai...

Mase dak Siti kt atas, sempatlah aku turun bawah sembang2 ngan Mak aku...Kemain bgaya lg dia dtg pakai baju warna ungu tuh..Act, aku yg suke tengok Mak pakai baju tuh sebab aku yg pilihkan masa dia prepare nk pakai g kursus kt Kelantan..Kemain semangat lagi dia..Pastuh bila aku balik umah semula, dia tak pakai pon baju tuh..Dia cakap baju tu sendat..


Siti turun dari bilik aku beberapa minit selepas tuh..Dia pon pecahkanlah rahsia..Rupa2nya Mak saje pakai baju tuh nak bagitau badan dia dah susut..Maklumlah tengah puasa lah katakan..hehe..Siap dak Siti bluetooth gambar mak sebelum datang kt Ayer Keroh..Kemain cantik dia posing sebelah tiang warna ungu kt ruang tamu umah kitorang...Tu lah warna cat umah kami tahun nih..Baju raya pon warna tema umah agaknya..hehe...


Tak lama kami menyidai kt dpn tuh, mak pon balik..Aku cium pipi mak ngan buyah..kemain suke lagi Buyah..Mak cakap Buyah tuh mmg suka org cium pipi dia..Aku dah start cium pipi Mak ngan Buyah since aku dok kt poli...Sejak aku mulakan tradisi cium pipi nih, aku rasa klu sebulan tak balik umah,mmg rase rindu sangat kt Mak ngan Buyah...Mungkin berkat kot...Cium pipi Mak ngan Buyah sebenarnya buatkan aku rasa dekat ngan parents aku tuh..Klu tak, nak ikutkan akulah yang paling tak rapat ngan family..dr kecik sampai ke besar, mmg jarang nmpak aku kt rumah..Kecik2 stay kampung, tinggal ngan arwah Nek Mah aku (nama sama ngan nama aku)..sampaikan dulu, mungkin sebab rindu sangat kt anak bongsu dia (Mak Busu), sampaikan aku pon dia panggil Nor..Tak silap masa sekolah rendah je aku tinggal ngan family aku..sekolah menengah dah dok asrama..dok poli pon dok asrama jugak...Tapi, walaupun aku selalu takde kt rumah, at lease aku tau masak..sempatlah belajar ngan mak aku sebelum sibuk kerja kilang ngan futher studi kt poli...ngeh ngeh...

Setakat ni yg aku nmpak dah mulakan tradisi cium pipi Mak ngan Buyah ni adik-beradik pompuan aku je..yg lelaki Ude ngan Anoi je kot..yg lain segan agaknya...tak biasakan..nnti biasalah tuh...hehehe...





Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, September 2, 2009

Di hari jadiku...


Actually dalam pukul 11pm (30hb OGOS) Zuridah...da call aku nk wish Hepi Belated Bezday....Sunuk sangat...Mlm tuh aku tak dok diam sebab aku takpat sambut beday n tngok bunga api..Ckp ngan abg2 aku, sampai ke pintu aku kjar tp dorang tak layan...Sedih2...
Nilah senarai kengkawan yang wish my besday:

     1. Zuridah- On the fon..
     2. Mr. Silence - On the fon gak
     3. Afai
     4. Aqidah
     5. DeQyah
     6. Bayah
     7. Wana
     8. Hajar
     9. Mok Teh sekeluarga - Anniversary Mok Teh actually
   10. Pak Cik Satar (ayah Mr. Silence)

 P/s:Ni senarai pendek mereka yang wish aku ye...yang lelain tu, aku ucapkan terima kasih kerana mengingati buzday ku ini...sayang korang semua!! Dayah Md. Nor ade wish gak...tp aku tak tau lah ranking ke bape..ahahah!

Act, pagi2 mak aku da kejut..Dalam pukul 8 ajak g beli barang dapur ngan Angah... Anoi lah yang beria2 kejut aku sebab dia tau aku nk buat kek coklat kukus ari nih...Bila dia tengok mak mandi, berebut dia gi mandi jugak..Nak ikutkan dak Anoi tuh mmg liat nk mandi pagi...Sempat dia nyakat mak kt depan pintu..Ape lagi, melatah2 ar mak...

Disebabkan rumah aku tuh memalam hingga ke pagi sangatlah sejuk, aku memutuskan untuk tidak mandi...hahaha...So, dengan muka selamba aku menyarungkan Cardigan biru putih aku tuh n tudung, trus aku naik kete dgn muka tak bersalah..(bersalah sbnarnya..hehe!)
Pergi Lubok China, tapi tatau nama kedai tuh ape..Pasaraya Lubok China kot..Amek serbuk koko saiz besar, gula, susu cair F&N warne pink...huhu..
Memula tuh aku amek 2 bungkus gula, tp org tu amek blik..Rupa2nya kt kmpung aku, limit gula sbungkus je...malu aku kene tegur... Dah naik ke kereta, rupe2nya aku terlupa nk beli cklat rice...Tp last2 aku beli kacang Badam ngan coklat cips..Penyudahnye barang kek aku lg banyak dr brang dapur yang mak beli...hahaha...Tp aku beli pakai duit sendiri tau!
Kt uma, mak sibuk siang ikan bilis nak bt sambal goreng air tangannya utk along, angah, ude n mstilah aku pon dapat...Akulak siapkan bahan2 nak bt kek kukus..Kak Cik ngemas2 dapur..Anoi, bt nyibuk skalik kt dapur sbb dia mmg takde fuction pon..hahaha

Kak Cik tolong ayak tepung, serbuk bikarbonat, serbuk koko  yg da siap aku sukat..akulak bt keje lainlah...Anoi tulung snapkan gambar...hehehe..

Pasal kacang Badam yang aku tanyer si buza tuh, bleh plak dia publish kt blog dia...Hampeh tol...mmg ni first time aku nk masukkan kacang badam tu pon...penyudahnya, badam aku tu tak rangup pon..And aku bantai je kecikkan kacang badam tuh ikut suke aku...
Tngh nk masukkan telur

 
My bezday present...
Kesimpulannya, besday aku nih, aku sambut dgn bt kek sndiri..hehehe..Tp yg bestnye, aku dapat adiah dr Mr. Silence...Huhu...Dia dtg uma tengahari tuh..Siap dah berikrar dlm diri nak jage pemberian orang dgn elok..


p/s: aku lom dirisik lg ok??Only adiah besday!!hehehe...



 

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy