Pages

Mari mengumpul bloggers!

Sunday, August 30, 2009

erk...da pagi..?

Tengok jam da pukul 7.28am (bdasarkan jam pada laptop mok teh)
Perghhh..ngantok da ni...Nak lelap jap...melayan Facebook, bercucuk tanam sampai tak tido aku semalaman..Bahaya nih...
Sat g nak balik Melaka..Busu da pesan upload gmbar..segan pulak nk mntak kt Mok Teh...Bangun karanglah...nk bobom dlu..da ngantok  sangat!

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, August 28, 2009

I'm bored

Hari Jumaat...lalalala~
Nk blik kampung jumpa my family....Isnin ni buzday aku...ade tak someone special yg nk sambut buzday ngan aku...wahahahaha!

Anak Cik Onn yang selalu tumpangkan aku tuh tak keje plak hari ni..so terpaksalah aku trun MC tok balik kampung...Argghhh, malasnya nak naik bus time2 pose ni..Dugaan banyak sangat!

Hati bsemangat nk balik, tp kemalasan tu lagi tinggi semangat nyer...
Siapa nak jemput aku balik, angkat tangan sekarang,,,...

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, August 27, 2009

Oh Kampungku!!!!

Semalaman aku tak tido malam td...Ntah ape aku buat pon aku tak tau...YM, Myspace, Facebook n blog aku nih...Di godek2 tanpa hala tuju...(godek tu mcm explorelah)...orang lain da lama surrender, akulak rilek je lalalala~~ dpn latop...mulala addict zaman poliku dulu dtg...eheh..padahal sejak abes poli, aku da lama tak tido lewat...Melainkan layan bace novel kt kampung...Kt hostel nih jgn haraplah...pantang nampak bantal, mulalah aku rasa nk landing je...sampai mendap tengah2 tilam aku..(landing ok, bkn membuta...;p)
Skrg pon dah pukul 5.49am...Ida tengah solat Subuh...Muhaiyah still mengaji, Ana tengah terkedek² m’iron baju...Husna...td ngah mandi kot...yang lelain ngah keenakkan dibuai mimpi selepas bsahur...Alamatnya pukul 7 le Subuh nye....(tmasuklah aku kadang2...)ngeh2!
Ari ni da masuk hari ke 6 puasa...bagaimanapun, dapatlah aku berjemaah ngan my family sunat terawikh selama 2 ari...Tu pon kebetulan sebab awal pose di kampung...Thanks to my father kerna bersusah payah menjemput anakmu di Ayer Keroh walaupun kepenatan bekerja seharian...(siap mengamuk lagi dalam kereta...)alahai bapakku!
Kata mak, buyah (panggilan untuk ayah sayalah) yang nak menjemput aku beria petang tuh..tp dah lewat sangat.. Dalam pkul 6.30 mak tepon bagitau Buyah nk datang jemput lepas solat Asar..Aku pon bersiap je lah..Sebenarnya aku taknak balik sebab kesiankan Bayah takde kawan...tp sebab Buyah nk jemput, n Ayu pon stay kt hostel, so aku pon ikutlah kata makku itu..mase Buyah tunggu kt bawah, aku lewat sikit sbb adik aku nk rembat laptop bawak balik..aku suh dia kemas sendiri n angkut bawak dlm kereta..krn kelewatan aku n kesesatan yang berlaku masa buyah nk solat kt Masjid MiTC, aku pon kne sound ngan hon kete Buyah...huhu, sampai dalam bilik leh dengar bunyik hon tuh..Malu2..
Sampai di rumah, aku berehat sekejap menanti Buyah bersiap semayang terawikh..sempatlah bergayut sat ngan Mr.Silence...(lalalaalala~~~)Aku,mak,K.cik,Ida n Anoi je solat..Abu g masjid..Siti uzur..sunyi rasanye..bse penuh saff ngan abg2 ku...Along sampai 3am ari sabtu..angah plak 7pm dekat nk buke puase..Ude, tak balik..Jauh nk bawak motor dr Skudai..
Hari pertama kami makan nasik ayam..Aku tolong potong, perap n goreng ayam, Ida sediakan salad ngan tomato, Siti masak nasik n sup (dibantu oleh mak ---> Chef berkaliber seMalaya)..Along pulak, beli air Maduria (perisa Strawberry, Sarsi n Ice Cream Soda) and air Fresh Orange Marigold sekotak besar..Slurpp2! Buyah pulak beli Cendol 2 bungkus...bayangkanlah selera org puasa..berselera kami makan sampai takde spare ntok sahur..hahaha..Mlm kedua brulah dpt bterawikh ngan Along n Angah..masih tak ckup 3 org..apepun, yg tinggal da ckup memenuhkan saff..
Hari kedua, giliran aku menunjukkan skill..haha!Mak sebagai penyelia F&B menyediakan rencah ape yang patut..Aku masak sambal udang, mee suah masak air campur sayur2an n fish ball, ikan goreng (Ida siang kt belakang rumah ok!!) n cekodok udang (ade org sebut jemput-jemput)..Angah plak beli air tebu n roti john kt Bazaar Ramadhan..Adalah bekalan untuk aku bawak balik mlm tu ke hostel...Siti bungkuskan lengkap satu pakej dalam satu tupperware; nasik+kuah masak air+sambal udang..Kembang ati rasenye tengok Zuridah makan masakan aku dengan berselera..thank you Ida..
Tapi bila balik hostel, pilu dan sedih b’rotate2 dalam ati aku...isk..isk...(ade ke perkataan tuh??). Selera aku tak semeriah duduk kt rumah..Bazaar jauh, kedai makan tak bukak...tersiksa perut aku..tiap2 ari tanya Muhaiyah:


        “Hari ni hari ape...?”
        “Kita dah bape hari pose ek?”


Zuridah pulak bersemangat bukak lagu raya..Asik donlod lagu kt Imesh je kejenye.. Dari hari Isnin bertukar ke Selasa, beralih ke Rabu....n sampailah ke hari Khamis menyebabkan rinduku pada rumah sendiri membuak2 rasanya...Mak...Buyah...rindunya! Lambatnya hari Jumaat...!!!
Hopefully biarlah minggu ni semua balik..lg pulak 29hb berkumpul ramai2 kt uma Mokteh di Shah Alam..uhuhu...untung2 sambutlah bezday aku sekalik!!! (Dengan penuh harapan..)


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, August 21, 2009

Demi RM50

Hari tuh, aku buat part time di MITC....Balik klas pkul 4.00 pm jer (sebenarnya tak pergi pon), aku ngan member2 bsiap-siap memakai bju serba hitam dgn semangat bkobar2 nak kerja part time...Maklumlah, duit elaun dah kering, so nak tak nak terpaksalah kerah tenaga kerja part time...lepas solat asar kami bertolak...Aku + Ayu naik motor..Atin, Hajar, Husna,Nida pulak Pia yg hantar naik kete...thank to Pia yang memahami...Thank a lot to my frens Baya yang sudi meminjamkan motor EX5 JKY 1324 SE nyer ntok aku n Ayu rempit ptg tuh..huhu...

Kitorang start pukul 5 ptg..Besar dewan tu..berkali ganda kalau nak di bandingkan Dewan Politeknik Melimau. Masa mula-mua pergi tak adelah penat sangat.. Juz lap-lap sudu atas meja (walaupun da bkilatpun masa tuh!)..Bosan lah jugak...

Selepas maghrib bru ade briefing..Aku ditugaskan di bahgian hadapan, tuk melayan VIP..Tp awal2 lagi hati aku da rasa tak sedap sebab meja banyak, tp pekerjanya sangat sedikit..Bila da start function, mulalah kami mhadap ragam & kerenah manusia...Ada yang sabar, ada yang kurang sabar, ada yang cerewet, ada tuh senyum aje...tp yang paling tak ku sanggupi bila ade yang mgatal sungguh..tak ingat anak bini, langsung tak respect kami yang bertungkus lumus nak melayan kerenah mereka..

ada tu, India tak silap.. Dia Vegeterian, tp duduk seat VIP.. Tak duduk kt seat yang dah dikhaskan.. then minta kami sediakan untuknye..ade ke patut..kami ni bkn serve mcm org kt hotel or restoren..ade plak yg mntak Fresh Orange lg...Fuhhhh...nk tercabut lutut rasanya menghadapi kerenah manusia yang menindas golongan macam kami ni...RM50 punya pasal..aku redah je dugaan demi dugaan yang aku hadapi...at least aku tak tebalkan muka mintak duit kt mak ayah ku..

Paling menyedihkan bila manusia yang kurang sabar ni meluru dan menyerbu dapur ntok serve sendiri...bengang btol aku..nilah sikap masyarakat kita yer...Then, bila dapat makan, tinggalkan majlis macam tu je...tak hormati majlis...Sampaikan CM Melaka turun dapur tengok apa masalah yang berlaku..dalam pukul 11pm lebih kurang, bru Tun Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi brucap...malangnya, kerusi tetamu dah kosong da...Kami yang serve ni hanya menggeleng memerhati mereka...Nak buat mcm mana..klu aku pon, tak mustahil aku mninggalkan majlis awal sebab rasa diri dah bagus sangat...huhu..
Akhirnya, kerja kami siap lebih kurang pukul 1..tp tak bape pasti sebenarnya masa yg tepat...kami pon menghadaplah bos katering tuh...dengan ngeluh2 smoge dia dengar yg kitorang ni letih sangat...haha!

Entah mcm mne aku leh mntak bos tu bg lebih sket krn tpaksa wat kerahan tenaga untuk dua manusia..Lastly, kami dapat RM60...caye tak???Aku seronok sangat...aku dapat duit atas titik peluh aku..Malam tu kami sampai hostel pukul 2 agaknya kot...

Camnilah rasanya mse mula2 aku kerja kilang dulu...Basic RM300 je..tp kerja mmg teruk...bila 7hb aku dpt gaji, ati punyer bahagia...hanya Tuhan saja tau
...n seingat aku, gaji paling tinggi aku dpt dalam RM500++ jugaklah..Duit tulah aku beli hp Nokia 1600 aku n sampai sekarang ada lg sihat walafiat...Kata lect aku, aku ni da termasuk dlm golongan tercicir (pengguna tradisional)..hehe.

Nilah tepon kesayangan aku nih...Dulu RM300++ tau!!Da 3 tahun da...sama baya ngan no maxis yang aku guna sekarang..





Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, August 20, 2009

Rakanku sudah bertunang...


Agak jeles sebenarnya bila membangkitkan kisah pertunangan orang ni, sedangkan kita da lama berada di alam percintaan masih tiada tanda-tanda akan mengikat janji ke gerbang perkahwinan.. Tapi bagiku, mungkin jodoh seseorang tu tak semestinya sampai awal dan adakalanya lambat jugakan.. Jadi, ku terpaksa menunggu dan menunggu si dia datang merisikku seperti impian wanita lain yang inginkan ikatan yang sah di sisi seorang lelaki.. Actually, aku baru 21 tahun, tp da menggatal..Terpulanglah pada penilaian orang lain, tp aku tak rasa apa yang aku impikan itu satu kesalahan..bukan mudah kita nk memuaskan hati semua orang rite..?Aku tak sanggup nak memalukan parents aku, sedangkan fitrahku sendiri rasa ingin disayangi. For sure, aku rasa nak sentiasa si dia berada di sampingku..




Oleh kerana itu, aku sedang berusaha untuk mengumpul duit kahwin.. Biar aku pulak ikut jejak Srikandi Khadijah yang datang meminang Rasullullah S.A.W...




Selamat Bertunang sahabat ku Siti Noorbayah....Semoga berbahagia selalu bersama tunang tersayang!





Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, August 19, 2009

Pendatang Baru

Hua...hua...
Bt pertama kalinya aku join venture dengan sedara-mara aku yg lain nyok jd blogger kecil2an..
Muahahahaha!
Selalu aku tengok Busu, Aja, Buza, MakNgah n lelain punyer cerita.
Akibat perasaan yang berkobar-kobar, aku pon nak join gak...
Rakan-rakan, plz be my supporter...


For the first post, aku ingin mencoretkan seswatu... Aku dpt tawaran bekerja di tempat kursus ku ini..
by the way, kene interview dlu ngan En. Ajit.. Tak taulah macam mana perasaan aku sekarang nih...
Doakan moga2 aku berjaya..
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy