Pages

Mari mengumpul bloggers!

Wednesday, December 21, 2011

Ape kaitan buah dengan hidup kita?

Salam readers,

‎"Buah epal yang kita dapatkan dari atas puncak gunung lebih MANIS rasanya berbanding buah epal yang datangnya dari pokok yang sama tapi bergolek dengan sendirinya di hadapan kita.."

Dipetik dari Puan Eima Omar

Senang cerita, biar kita berusaha sendiri mendapatkan sesuatu yang kita mahukan daripada kita berharap ada orang yang akan berikan kepada kita.

Memang sesuai lah dengan aku kot. Dari dulu sampai sekarang, susah macam mana pun aku lalui, selagi tak terdesak, janganlah harap aku mintak pertolongan or meminta-meminta dari sesiapa. Eventhough dengan family sendiri.

Senang bagi contoh, duitlah. Kalau sekali mintak tak dapat, aku rela ikat perut, nangis sorang-sorang kelaparan dari aku call mak aku kali ke dua supaya mak aku bagi duit. Even aku tau, mak aku terlupa nak bagi.

Tapi tuh dulu.. sekarang janganlah mintak kat mak. Hubby kan ada:)

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Saturday, December 17, 2011

Post release tension..

Salam readers.

Setelah agak lama tak stay hostel weekend, hari nih setelah 2 bulan lebih menjadi isteri kepada seorang suami, saya telah stay di asrama untuk kali ke 3 kot. Bukan saja tak jumpa Incik suami, malah saya tak dapat balik ke kampung jua. Sadis kan? Haha!

Dua minggu yang tragis nih, semua warga kelas Bachelor of Business Administrative Marketing (Hons) 3B dengan rasmi nye perlu bersengkang mata dan berkerah tenaga bagi menyelesaikan semua assessment tertunggak dalam masa 2 minggu. 2 minggu yang sangat genting. Nak siapkan tugasan, test, kuiz, habiskan silibus, tutorial, kelas ganti, hantar report, presentation. Phewwww. mau berasap kapala!


Gambar kenang-kenangan selepas selesai presentation ke-2, Personal Financing bawah subtopik Retirement Planning. Amacam, ade macam Pegawai Khidmat Pelanggan tak? Actually yang tengah tuh, lecturer kami. Fresshie lagi tuh. Bekas student UiTM sekarang mengajar kat UiTM pulak. Terbaiklah! Berbakti kat kaum Melayu dan berjuang untuk lelaki berquality yang dah makin pupus kan,,, hihi. *gurau je*


Hah, yang sebelah nih hasil kerja kami proposed satu product baru, lampu tidur ditambah features Mp3, lampu berkala yang ikut sinaran matahari, jam loceng, bunyi alarm berdasarkan natural sound atau Azan dan sbg-nya.

So far, feedback dari lecturer memberangsangkan. Kami buat yang terbaik malah terlebih baik pulak bila pakai blazer bagai. Sampai one of my classmate cakap, ktrg nih buatkan orang lain ter-influence nak dress up properly masa present. Mana taknya, jadi group 1st, takut lecturer strict sampai terover pulak. Orang lain present 30 minit, ktrg present 1 jam. Ngalahkan nak vaiva. Haha! 



Thank you to my hubby, prepare all kind of stuff for me. Nak beli blazer, dapat satu pakej. Blazer, kasut tutup, dan seluar. Nasib baik lah masa present, tak ada lagi kod etika mesti pakai hand bag, silap-silap Incik Suami belikan handbag siap-siap. Ape pun, thanks a lot sayang.

******

[Ruangan khas untuk Incik Suami : Makan-makan lepas shopping-shopping]





Dah menjadi kebiasaan, bila makan mesti awak tolong beli air. 
Pastuh siap tolong kacaukan. 
Tak cukup air sendiri, pakai tangan dua-dua belah nak kacaukan air saya. 
Macamlah tak boleh kacau sebelah tangan je.


Suke.....





Orang sakit hanya mampu telan Yong Tau Foo je. Pilih banyak-banyak, tapi tak habis. Membazir je saya nih!

Kesian, awak pun sakit perut jangkit kat saya. Pastu nak gerak balik Puchong pulak dalam keadaan tak sihat.

Allah je tau betapa risaunya saya:(




Ingat tau! Kita tak jumpa 2 3 minggu nih, awak jaga diri baik-baik. Kesian awak dapat wife tengah full time study. Tak dapat masak makanan kegemaran awak selalu. Tak dapat sambut awak depan pintu bila awak balik kerja. Tak menjalani hidup berumah tangga macam orang lain. Tapi tak pe. Orang cakap Long Distance Relationship nih sesuai untuk orang yang tabah dan kuat semangat ----> saya lah tuh:)

So, doakan saya dapat buat yang terbaik untuk final nih. Nanti cuti sem, saya jadi suri rumah awak semula. Saya pastikan perut awak bulat je sebulan makan makanan air tangan isteri awak nih.


Lot of luv,
EimaruSi|ence

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, December 13, 2011

Debaran musim final exam

Salam readers.

Tetibe terfikir nak update current situation life.
Sejak lepas majlis sanding aku ari tuh, aku asik jatuh sakit je.
Tataulah kalau sejak kawen memang kena simptom macam nih ke.

MIGRAINE.GASTIK. FOOD-POISONING

Nak tanya orang yang dah lama berumah tangga, takut jadik bahan gelak. so, aku tepek kat sini, korang nak gelak, gelak lah janji aku tatau.
*Agak-agak aku tergigit bibir time tengah makan tuh, aku tau lah ade orang tengah baca blog aku nih...PERHAPS*

13.11.2011-5.12.2011
Muntah-muntah sebanyak 3 kali hari lain-lain. Semua makanan yang masuk dalam perut mesti kuar balik, sampai air yang aku minum pun macam ditolak-tolak keluar tak bagi duduk lama-lama dalam perut.

Migraine:
Kepala denyut-denyut, lebih-lebih lagi time ruqu' dan sujud dalam solat. Masa nak kena tuh tak kira masa. Paling kerap dalam minggu nih. Memang ganggu betul.

Food poisoning:
Bermula sabtu lepas (10.12.2011). Pergi kenduri rumah sedara hubby. Pagi-pagi sarapan nasi goreng, tengahari tak makan pape, petang makan bubur kacang 2-3 sudu *merasa* dan segelas air buah campuran. Malam tak makan papa. Tapi ade minum teh susu since pagi sampai malam. 

Start cirit birit tengahari Sabtu dan berterusan sampai hari Isnin. Totally last gangguan perut pada pagi Selasa. Perut pun dah tak pedih-pedih lagi. Alhamdullillah.

Tapi aku still musykil, kenapa sampai sekarang masih sakit kepala. Mak Lang aku cakap symptoms macam rojak. Haha *Mak Lang aku doktor*

Jumpe doktor suspect aku pregnant, tapi aku balik jumpe doktor terus period. Musykil lagi!

K lah. out dulu. Tertekan saat-saat akhir menjelang final exam. Time camnilah melambak presentation, nak hantar report final, nak buat test, nak buat kuiz, nak buat assignment. Nak datang penyakit...:p 

Penyudahnya kepala aku yang berasap @___@


Regards,
Eima Omar

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, December 8, 2011

Dah bersawang dah blog aku. 
Nanti ada masa aku update. 
Busy dengan preparation nak  nikah, nak wedding, nak study, nak final.


DENG!


Apa pun dalam kesibukan, aku masih dapat berjalan ikut hubby gi kerja kat Terengganu, kat Muar, kat Melaka. *setakat ni lah...*
Dapat ajak hubby tengok Ombak Rindu, dapat bawak mak n buyah naik River Cruise, 
bla... bla... bla...


Kalau nak bukak cerita memang panjang lebar. 
Sebabkan masa yang suntuk, kelas pulak kejap lagi. Privacy pun takde kalau menaip kat library biarlah aku berhenti kat sini je.


Minggu nih banyak dateline harus dikejar. Petang nih ada dua Listening Test untuk Arab. 
Besok pulak nak hantar report untuk proposal Product.
Wish me gud luck.


Lot of love,
EimaruSilence
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Sunday, October 16, 2011

Just for you....


I always needed time on my own
I never thought I'd need you there when I cry
And the days feel like years when I'm alone
And the bed where you lie is made up on your side

When you walk away I count the steps that you take
Do you see how much I need you right now?

When you're gone
The pieces of my heart are missing you
When you're gone
The face I came to know is missing too

When you're gone
The words I need to hear to always get me through
The day and make it ok
I miss you...
I've never felt this way before
Everything that I do reminds me of you
And the clothes you left, they lie on the floor
And they smell just like you, I love the things that you do

We were made for each other
Out here forever
I know we were, yeah

And all I ever wanted was for you to know
Everything I'd do, I'd give my heart and soul
I can hardly breathe I need to feel you here with me, yeah

When you're gone
The pieces of my heart are missing you
And when you're gone
The face I came to know is missing too

And when you're gone
All the words I need to hear will always get me through
The day and make it ok
I miss you


Sleeping with tears, hugging your baju nikah alone....:(

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, September 21, 2011

Handmade card

Assalamualaikum semua!

Hari nih aku pulun buat kad. Actually, dari minggu lepas lect aku mintak buat kad nih, tapi aku takde mood nak ngadap. Maklulah, orang berseni nih, kalau takde mood, nanti cincai pula jadinya kad aku.

Hasil dari mengumpul barang-barang terbuang serta kertas warna-warni dok kecek member rumah depan dan sdn bhd, lalu terhasillah kad nih:p

Barang-barang yang diperlukan

Mengumpul sampah cantik-cantik yang aku sayang nak buang

 Muke sape lah kuat tersengih nih

 peneroka = settler *betulkah?

Tara!!! Dah siap biodata aku!


 Penanda buku *free gift vitagen yang dah patah*
+
reben hiasan bekas door gift wedding reception


Bunga kat getah rambut hosmet aku. Padan muke dah ilang sekuntum.
Harap-harap dia tak pasan.....:p

Jum tido. Semalam tidur lambat buat slide presentation lusa. Subjek nih jugak. Hari nih berjaga untuk submit kad cute *macam cute sangat kan...* ni pulak. Dah lah tak tido petang tadi. Kelas sampai ke malam. Kalau tak dapat pointer 3.00 n above, siap ko Fatimah Azzaharah!

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, September 19, 2011

Salam sayang dari jauh...

Salam ini ditujukan buat orang di Puchong yang masih belum pulang ke rumah since after Zohor tadi. Memang entry nih khas untuk beliau, di samping melenyapkan rasa risau beliau tak pulang ke rumah lagi. Masih di tempat event. Masih tak cukup rehat. Masih tak packing baju-baju. Masih tak packing perlatan yang nak bawak ke outstation.



Dua minggu lepas Cik Tunang bagitau on the fon. Katanya bos ada cakap dapat tender buat kerja di Sabah & Sarawak. Kebetulan rakan sekerja beliau, 2 orang ade hal keluarga. Cuti or hal lain, tak berapa nak pasti. Yang pasti 2-2 sudah berkahwin dan baru berkahwin. Tinggal lah Cik Tunang dan rakan sekerja lagi sorang, juga berdarah manis terpaksa pulun kerja sampai hujung minggu. Nak kawin dengan student punye pasal kan...terpaksa lah rajin sikit...:p

Akhir perbualan kami, aku juz risau je lah. Sedangkan aku nak ke Masjid Tanah bawak kereta beli barang pun mak aku tak bagi, inikan Cik Tunang nak outstation di Sabah & Sarawak minggu-minggu terakhir sebelum akad nikah. Tunang mana tak risau oiiii!

Tup tap... tup tap, bos dia dah booking flight untuk beliau. Bukan berdua, berseorangan. Tak diskas pape, terus buat keputusan sendiri. Aku yang kat sini bersusah hati.

*sampai mengeje pon tersilap marah punye pasal..*

Oleh sebab since Jumaat pagi, balik Pontian. Siapkan persiapan pernikahan yang dah semakin hampir. Jadi pengiring kawan baik kahwin di Johor Sabtunya dan pulang ke Puchong Sabtu malam dan terus bekerja sejak petang tadi sampai sekarang. Besok lepas Subuh dah berangkat ke LCCT pula. Jadi, saya nak ucapkan:

"Saya sayang kamu. Jaga diri baik-baik dan pulang dengan selamat. Saya sangat risau keselamatan kamu di sana... Semoga kamu selamat pergi dan pulang dalam keadaan baik. Jangan lupe  toiletries travel bag saya..:p"


Hihi..sempat pulak order buah tangan:p


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, September 16, 2011

2 weeks more! : Soal jawab tarikh pernikahan saya.

Dah lama tak berblogging, terkejut dengan perubahan blogger ni. Tapi smart jugak.. Macam nak bersaing dengan Facebook. Setiap kurang sebulan mesti ade je perubahan.


Selamat Hari Raya Alidilfitri
Maaf Zahir & Batin


Harap-harap masih belum terlewat nak wish rakan blogger sekalian.

Lately, busy dengan persiapan Hari Raya. Sibuk je buat kuih raya. 3 jadi, lagi sejenis *almond London* jadi hiasan je kat dalam telap. Tak sape nak usik. Apepon thanks kat kakak tempat keje part time sebab ajar saya buat kuih tart nenas dan almond london tak jadik tuh. Next time saya cuba buat lagi, tapi pakai instant tepung yang ada kat kedai je lah..Hoho

Ape maksud 2 weeks more tuh?
Oklah, bonus pada rakan blogger. Saya bakal jadi isteri orang dalam 2 minggu lagi. 

Kenapa tak kecohkan kat FACEBOOK?

Sebab saya belum bersedia untuk membuat hebahan. Lagi pulak telah studi lagi kan. Tanaklah dalam kelas heboh-heboh cerita pasal perkahwinan saya. Padahal saya tak ade invite sape-sape pon mase majlis tuh nanti. Hanya saudara mara aje yang hadir. Hati orang sekeliling pon perlu di jaga. Jadi, jemputlah datang mase hari persandingan saje. Saya bertunang pon kawan sekelas tatau.

Kenapa tak kecohkan-kecohkan awak dah bertunang? Dengan siapa awak bertunang? Tak pernah nampak pon? Tak bawak cik Tunang beraya rumah sedara mara ke? Tak letak gambar Cik Tunang dalam Facebook?

Sebenarnya ada je yang dah tau. Cuma tak lah satu dunia. Yang tau pun secara tak langsung. Kalau orang tanye, ye, saya sudah bertunang. Kalau takde yang tanye, senyap-senyap sudah. Bukannya tunang 2 3 tahun pon. Besok dah sampai majlisnya, saya bagitau lah kan. Buat ape nak pening kepala.

Esok buatnya tak jadi, kan dah tanggung aib. Aib kat muka sendiri, tak pelah, sendiri yang kepoh sangat kan. Sape suruh. Kalau sebab mulut sendiri, parents yang tanggung malu sekali, tak naya? Saya kan perempuan, adab melayu masih perlu di jaga. Kan...?

"Pertunangan adalah suatu komitmen yang belum pasti. Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan, boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan. Namun ulama’ menjelaskan bahawa di antara hikmah Islam menggesa pertunangan itu tidak dihebah-hebahkan ialah kerana untuk menjaga nikmat ini daripada dirosakkan oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik."

Pasal beraya rumah sedara mara...Erm tak perlu kot. Raya tahun depan kan masih ade.. *nasihat cik Tunang* Dah nak bertunang, elakkan berhubung dengan saudara mara. Lama-lama nanti ilang pulak kemanisannya. Kan dah tak best camtuh. Jadi, bersabarlah duhai hati..

So, bila sebenarnya tarikh pernikahan awak nih Cik Eima Omar?

Saya bernikah pada 30 Sept 2011. Kiranya berkongsi tarikh Nabil Raja Lawak lah nih. 

Pfffttt!

Tapi, hari Jumaat tuh saya hanya nikah, tapi majlis bersanding pada 13 November 2011. Tapi majlis kecil-kecil aje. Sebab malam nya ade berkampung.

Perghhh, apsal nikah cepat. Dah gatal sangat ke nak kawen?

Ok. Nilah soklan paling kerap kawan-kawan saya tanya. Makan dalam jugaklah pertanyaan tuh. Tapi takpe, saya jawab jugak. 

11/11/11 tuh tarikh abang saya nikah. 12/11/11 pula majlis kenduri rumah bakal isteri dia. Kesian parents saya nak uruskan pula pernikahan saya di antara majlis sanding abang saya tuh. Nanti kelam kabut pula.

Jadi, saya pun dinikahkan awal supaya keluarga bakal suami saya taklah terganggu dengan jadual majlis 11 hingga 13 Nov nanti. Kebetulan saya nih student. Banyak kekangan masa selain cuti perkahwinan yang tak tersenarai dalam kelendar akedemik pelajar. Jadi, setiap keputusan tentang majlis pernikahan dan persandingan sudah saya buat kajian sebaik mungkin supaya tak clash dengan jadual belajar saya.

Tak takut ter'pregnant' ke sebelum habis belajar nanti.

Setakat nih, hanya kawan-kawan yang berani tanya soalan cenggini pada saya. Kebanyakan nya dari rakan sekerja mase buat part time cuti semester 4 bulan lepas.

Saya suka menjawab di sini: Kalau boleh di elakkan, tapi kalau terlekat juga, Alhamdulillah. 
Rezeki anak nih, Allah yang beri. Kalau terpaksa extend satu sem, extendlah kalau kehadiran anak tuh tak dapat di elakkan. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan.


Oklah, takleh lah taip banyak-banyak. Bagitau yang penting je. Sibuk je nak menggedik cerita hal peribadi pada orang awam kan. Tapi kadang-kadang mungkin ini yang terbaik. Taknak jadi fitnah pulak kalau perkahwinan tak dihebahkan:)



Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, August 22, 2011

Entry lepas marah: Kau manusia kejam pernah aku jumpa!

Salam.

Entry kali nih agak keras sikit bahasanya. Syok-syok aku bersantai depan lappy, dengan rasa bahagia berjaya pakai baju kebaya labuh yang sebelum nih mmg tak boleh pakai langsung kat badan, alih-alih dapat meseg:

‎"Ema, akak mintak maaf byk2 sebab tpaksa ambil pelajar uitm utk masuk rumah. Rumah tuh boleh masuk 6 orang. Tolong bgtau kwn ima tuh dia tak boleh seorang bilik.."

Terkejut beruk aku. Apa undang-undang dia pakai nih? Suke-suke ambil orang masuk sewa dekat rumah kami, sedangkan bulan-bulan dah bayar duit sewa, dah bayar deposit. 4 bulan cuti sem, terpaksa bayar duit rumah sewa lagi. nih dah masuk kes teraniaya nih. Then aku reply cepat-cepat:

"Kak, jgnlah buat camni kak. Kami kan bayar duit rumah sewa tiap-tiap bulan. Kalau akak amek budak lagi, rumah tetap bayar 350 jugak kan?"

Tau dia balas ape?

Awak dengan kwn2 tetap sama, tp 1 bilik lg akak masukkan 3 PELAJAR dgn sewa 150 SEORANG. Maaf tpaksa krn kakak akak yg masih tuan rumah tuh nak mntak lebih. Akak belum habis byr rumah tuh. Rumah tuh masih hak kakak akak kt perak

Nak tau kenapa aku bengang sangat? 

Aku bertiga sewa situ caj RM300. Tambah 3 orang yang lain dengan caj RM150 seorang. 

Diulang: SEORANG. 

So, senang-senang amek untung satu bulan RM800 sedangkan aku dengan 2 oarang kawan aku hanya bertiga tanggung sewa RM300 dengan api air lumpsum RM50 sebulan, alih-alih terpaksa bersesak n berebut bilik air sebelum ke kelas dengan caj sewa rumah LEBIH TINGGI?? Wadehelllll..

Ape jenis manusia yang takde hati perut macam nih. Pakai tudung litup, berpurdah sepanjang masa, suami janggut panjang memang macam ustaz, bawak kereta mewah, tapi boleh ada sifat tamak dan tak berhati perut macam tuh. Adil ke?

Besok anak ko kena dengan orang serupa hati busuk dan tamak haloba macam ko, baru ko tau susah nye hidup sebagai pelajar terpaksa bayar jugak sewa selama 4 bulan tanpa tinggal di rumah sewa tuh. Bila dah naik sem baru, tanpa rela terpaksa berkongsi rumah dengan orang lain, berhimpit bersesak, tapi terpaksa bayar sewa 2x ganda LEBIH SEDIKIT dari sewa asal.

Moga Allah merahmati tindakan kau wahai kakak!

Nanti aku upload pic rumah tuh. Sekarang nk off to MASAK!

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Sunday, July 31, 2011

Kisah hati...

Kisah hati tuh tajuk lagu terbaru Alyah. Mula-mula dengar kat Hot fm. Tanya adik aku, tapi dia tak tahu sape nyanyi. 

Pagi tadi, masa tengah tunggu loceng balik kat kilang, aku dok godek hp adik kat kilang, baru tau nih lagu Alyah. Suara dia dengan Misha Omar lebih kurang sama. Mati-mati aku ingat Misha Omar yang nyanyiu nih. 

By the way, aku minat suara dia nih. Sedap dan mendayu. 1st time tengok video klip lagu nih, meleleh air mata. Seyes, tak tipu!

Jom kita layan...



Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Saturday, June 18, 2011

Cerita si Pensil & Pemadam





Pencil : You know,I'm really sorry.



Eraser : Sorry for what? You didn't do anything wrong!


Pencil : Well, every time when i make mistake, you will b there to erase my mistake. But, as time pass by, part of u r gone.


Eraser : You see, I'm made to do this. Even though i know one of these day I'll b gone, and u have to replace me with another. I'm still happy to do this job. So don't b sad! It worries me!




This is how true friends supposed to b like... =)))))

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, June 16, 2011

Dendam dalam diam

Salam readers!




Korang mesti pernah dengar lagu nih kan? Aku layan drama lepas mandi. OT hari nih, pukul 800 malam baru balik kerja.



Drama nih tajuknya 'Di sebalik Tirai Kasih' lakonan Ellie Suriati, Elly Mazlein dan Azhan Rani dekat TV9. Gila sedih drama nih. Then keluar pulak lagu kak Nora yang mendayu-sayu n unik nih. Terus download tanpa segan silu. Lepas tuh dengar non-stop kat winamp. Kejap lagi aku Bluetooth kat hp pastuh dengar sampai tertido.Aku tanya mak aku, leh pulak mak aku cakap tajuk lagu nih 'Madu Umpama Racun'. hehe.


Dalam manisnya madu
Terselit juga pahit hempedu 
Madu manis padamu

Pahitnya sungguh bagi diriku

( korus )
Suka atau pun tidak
Aku terus memendam rasa
Ingin sekali aku pergi bawa diri
Tapi ke mana arah

Rasanya sudah tak kuasa lagi
Persoalan inilah yang silih berganti
Hidup bersama bayangan saja
Oh indah hanyalah khabar
Bukan yang sebenar

Dendam di dalam diam
Bagaikan api membakar sekam
Senyum dalam paksaan
Sekadar lindung kedukaan ku



Ok, layanlah dulu. Aku nak tido, besok nak bangun pagi-pagi.
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, June 14, 2011

Saya minah kilang!

Salam readers!


Aku ngantok serta penat. Tapi masih ingin meng-update blog! 
Alhamdulillah, dah masuk 2 hari bekerja.
Da isi offer letter sebahai QC Inspector.
Basic tak banyak, tapi kalau menten sehari 3 jam, insyaAllah bakal capai RM1k sebulan.
Hari nih dah start balik pukul 800 malam.
Esok tak berapa nak pasti...


Hari nih aku rase terkilan bila HR bagi basic kurang rm200 dari tawaran awal on-da-fon
Ingat aku nih budak tak sekolah ke?
Rumah aku jauh dari kilang, tapi dia bagi elaun kenderaan RM80 sahaja, alasan ikut radius 10km dari kilang.
Wadehelll!
Ko ingat 10km dari kilang sama ke jaraknya naik motor.
Dahlah suh OT sampai ke malam. Bengang sungguh aku.


Takpe, nasib baik aku sabar. Demi 1k dalam tangan.


Hari nih dah tak duduk sambil baca nota berusia tiga tahun.
Pengarang nya indon!
Nasib baiklah aku nih masih rasa nak belajar.
Bolehlah faham sikit-sikit.


Ok, aku nak tidur. Doakan bulan nih aku dapat 1k! Yuhuuuu!
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Sunday, June 12, 2011

Selesai sudah kursus kahwin saya..!

Salam readers,

Boleh tengok sini untuk cerita tentang kursus kahwen aku sebelum nih. Macam biasa, keluar je dewan kursus, aku rase macam nak patah je pinggang aku nih. haha. Macam tak cukup kalsium pulak. kene buat 14 days challenge yogurt BLISS macam Hamis Zulaikha nih. hehe. pastu perut pon leh kempis n pakai baju saloma kan? kan?

Lepas hantar Encik tunang kat rumah sewa aku, aku dok melepak kat rumah kawan aku. Ape lagi, online lah. Kesian farm aku kat FARMVILLE mati semalam sebab tak online. haha! Seyes aku memang tegar!

Gelak je teringat jiran aku tegur cik Tunang. Orang cakap gi kursus kahwin, dia cakap ko dah kahwin ke. haha! Kalau dah kahwin, taklah aku tumpang tidur rumah kawan aku macik oiii! Baik aku lepak rumah laki aku je, badan pon dah lembik nak hantar dan jemput dia gi masjid al-azim. Padahal pakai kereta dia. Haha!

Hari nih kursus berjalan dengan lancar. Cuma masuk slot modul ke 7, aku da start main-main. Tajuk modul tuh, langkah-langkah menanggani stress dalam rumah tangga kot. Lebih kurang lah. Sebab penceramah tuh tak muda lagi, so aku dok berboraklah ngan kak Ina yang duduk sebelah aku. Kalau dia muda dan hensem, memang aku dengar dengan khusyuk sambil tak kelip mata dah! Stres je penceramah tuh aku tengok bila ramai yang terlentok keletihan. 

Aku pulak syok dan teruja sebab Kak Ina ajar aku macam mana nak beli emas supaya tak tertipu. sebelum nih, peduli ape aku tentang emas. Baik aku beli hp, laptop, iphone, ipad ke. tapi sekarang, aku rasa emaslah paling bernilai. boleh jadi aset. ko beli ipad riban-riban tapi lama-lama harga jatuh buat apa. tak dapat apa pon. Kalau ada emas, at leaset besok, adelah simpanan kalau aku takde duit kan. nanti dah kaya sikit, belilah tanah pulak. haha... kaya aku! Kaya aku!

Ok, dah pukul 5. Alarm tepon aku dok melalak suh aku siap kemas barang, then balik uma cepat-cepat. besok dah start bekerja. pukul 7 dah kena ada kat tempat kerja. Bali pukul 8 malam. Dapat kumpul rm3000 dalam 3 bulan nih masyuk jugak kan?Beraya sakan aku nanti!

Apa pon, hari nih dari 100%, aku dapat ambil 65% je isi kandungan modul yang dibentangkan. Mungkin sebab overload sangat kot. Masa penutup je aku rasa aku tak ngantok dah! Prof. Madya Datuk Dr Abu Bakar Bin Mohd Diah, pegawai ape tah kat jabatan ketua menteri melaka yang rasmikan majlis penutup kursus nih. Memang seronok dengar dia berceloteh walaupon untuk buat perasmian penutup je kot.

Apa pon, kalau kita niat untuk mendapatkan ilmu, janganlah kita sia-siakan peluang itu. Kalau setakat datang dan bayar RM65 then balik ambil sijil tanpa pelajari apa-apa, memang sia-sialah datang kan?

Ok, nak baring rehat. 15 minit lagi aku gerak balik. papai!

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Kursus kahwin di Masjid al-Azim, Melaka dan kenapa pilih di sana

Salam readers!


Seharian berada di Masjid al-Azim cukup membuatkan satu badan aku kejang. Pinggan aku bengkok dan sakit nak diluruskan, kedia-dua peha turut kejang dok silang kaki disebabkan kelenguhan sepanjang 5 slot modul di bentangkan. Bayangkanlah, 4 modul 1 jam, modul ke 5 je 2 jam. Non-stop kecuali sarapan pagi selama 15 minit  dan makan tengahari dan solat Zohor 1 jam. Kottt..


Tapi aku cukup happening kat sana. Nasib baik kakak sebelah aku nih ramah, Suka berborak dengan aku dan teman aku makan sekali. Kalau tak, macam kera sumbang kau kat sana. 


Aku pergi berdua dengan Encik Tunang. Dah puas pujuk Cik Dila, housemate aku join masa daftar kursus, tapi apakan daya, dah terlambat.Bila dah berdua je, faham-fahamlah. Cik Tunang ke Timur, aku ke Barat. Habis je sesi modul hari nih pukul 5 petang, aku bukak nota Cik Tunang, kosong belaka. Kemas betul buku nota dia tak tulis apa-apa. nasib baik aku soal balik apa penceramah cakap, dia boleh jawab. Kalau tak, memang dah kena ketuk dengan aku.


Apepun, penceramah dia... oklah. Satu jam untuk satu modul tak cukup sebenarnya. Ada beberapa point dan slide yang mereka tak terangkan. penceramah pertama agak slow, penceramah terakhir pulak...Ntah, no komen,


Tujuan:
Aku tau dekat Maim Bentara nih peraturannya ketat, tak selesa dan macam-macam rungutan yang aku terima. Tapi aku tetap berkeras nak ke sana. Sebab-sebabnya:


1. Lelaki wajib pakai baju kemeja atau baju melayu berwarna putih, bersongkok hitam dan berseluar slack warna hitam atau blue black
kenapa aku suke?
Sebab aku jarang dapat tengok Cik Tunang pakai baju semat-semat. Dr dulu sampai sekarang, paling semat baju dia pakai, t-shirt berkolar. tuh pon kalau ada pergi kenduri kawin or majlis pertunangan. Termasuklah Majlis pertunangan aku. 
*skodeng-skodeng dari tungkap je. Hehe!*
Dan aku paling tak suke tengok dia pakai seluar pendek.

2. Yuran pendaftaran RM65/orang
Berani google-lah then cari harga lebih murah daripada tuh. haha. mestilah takde kan?
Sebab aku amek pakej promosi. hari nih je promosi diskaun seperti harga di atas.

3. Isi kandungan modul lebih lengkap berbanding kursus kahwin di tempat lain.
Nak mencari ilmu bukannya mudah. macam juga nak mendapatkan ilmu sebelum berumah tangga nih.
Walaupun aku ada masuk kelas Kekeluargaan Islam dekat UiTM untuk modul ko-ku, menghafal macam-macam doa untuk persediaan ke alam rumah tangga, masih lagi tak cukup dan banyak lagi kekurangannya.
Sebab itu kena cari lagi ilmu yang ada.
Even dia bagi buku nota tentang isi kandungan modul kursus kahwin nih, aku masih mendengar dengan teliti setiap yang penceramah sampaikan.
Sebab aku taknak suatu hari nanti berlaku masalah rumah tangga yang mengakibatkan penceraian.
Ingat kahwin nih sesuatu yang main-main ke?

3. Penceramah hebat dan banyak pengalaman
Aku ingat kat Tampin je ustaz nya kelakar dan pandai menyampaikan ceramah.
Ala...kat sini pun ade. Pegawai-pegawai JAIM pun ada.
Tak faham, semua boleh tanya direct.
bukan semua tempat tuh, servis dan qualitinya sama.
Jadi, pilih tempat kursus yang terbaik dan isi kandungan yang lebih lengkap sebagai bekal pengajaran untuk masa akan datang.

Nanti aku update lagi. Ngantuk dan letih. Perlu bangun awal dan bersedia untuk ceramah keesokkan harinya. Tata~

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, June 10, 2011

Blogging itu Aku Suka!


Segmen nih dijalankan oleh Mr Syaimz aka MOHD SYAFIQ NAIM especially yang suka berblogging aka
BLOGWALKERS



Kata beliau:
aku akan review each blogger yang join segmen ni,
alang-alang boleh berkenalan kan?
share.share.share.share.share


So, ape lagi, jomlah kita join ramai-ramai. Entah bila lah orang nak review blog aku nih..


So, aku tag Cik Yah aka Cik OShin dan rakan karib beliau Abg Stalker.
Haha!


TARIKH TUTUP : 15 JUNE 2011

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Marriage [sad]

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes. 

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly.

She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? 

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn't love her anymore. I just pitied her! 

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company.

She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now. 

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. 

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again. 

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage. 

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day.

She requested that every day for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request. 

I told Jane about my wife's divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully. 

My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outsidethe door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office. 

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her. 

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.

On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger. 

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite afew dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily. 

Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head. 

Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day. 

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.

I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind...I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore. 

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart.

Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. 

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart. 

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead.

My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push thru with the divorce.-- At least, in the eyes of our son--- I'm a loving husband.... 

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage! 

If you don't share this, nothing will happen to you. 

If you do, you just might save a marriage.

Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.

Kredit to:
Mommy's Diary of Life

Luahan hati pemilik blog: Nikmat itu kadang-kadang tak disedari, apabila hilang barulah manusia benar-benar terasa




Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy