Pages

Mari mengumpul bloggers!

Wednesday, December 2, 2009

Buat sahabatku...YUSRAN

Wahai teman usah kenangkan
Kisah cintamu yang amat memilukan
Ditinggalkan kekasih hati
Impian hidup tiada erti lagi

Diri kecewa hampa dan duka
Derita seakan tiada hujungnya
Arah hidupmu tidak menentu
Tiada insan dapat membantu

Bukankah ini suatu dugaan
Dari Tuhan yang Pengasih Penyayang
Kita sekadar dapat merencana
Hanyalah Dia yang menentukannya

Titis air mata jangan dipersia
Curahkan hanya kepada Yang Esa
Semoga hidup kan lebih sempurna
Sinar bahagia pasti menjelma

Suburkanlah iman di hati
Selalu menginsafi diri sendiri
Tiap ujian pembuka jalan
Untuk kembali kepada Tuhan

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, November 24, 2009

Tired.....



Kadang-kadang aku rasa da malas nk pegi keje lagi even dah tak sibuk lately nih..
I'm sick!

Naik tahun baru 2010, klu bos mntak aku stay dgn Anjung, akan ku fikir 2 3 kali dan aku akan mntak cuti selama seminggu...
Dan aku akan stay sampai aku rasa aku takleh nk stay jugak sebagai perempuan tunggal di Anjung Tech sbb Aqidah dah sambung degree..
Sungguh nekad kali ini..
(azam tahun 2010 yg pertama perlu dicapai)

Klu aku takleh nk stay kat Anjung, akan ku bukak kedai fotostatku sendiri di rumahku untuk berbakti dengan orang kampungku yang sukar untuk mendapatkan perkhidmatan fotostat, printer, internet terutamanya di waktu malam...
Hehehe....

So, my frens n my family..Plz support me!


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, November 23, 2009

new word: KEJUNG???!

betol ke takde perkataan kejung tuh?
nape ade jek perkataan aku pakai nih menghairankan sesetengah pihak?
Tp tadi aku google2 adelah perkataan tu..
kejung = keras @ kejang @ kaku dan sebagainya..
klu tak caye, cube tanyer mak korang...


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, November 18, 2009

Sambal Tumis Sulur Keladi



Gambar hanyalah hiasan semata-mata


Semalam aku balik uma...naik bas jek..sian lak Buyah aku nk datang Ayer Keroh jemput aku..tp sian sangat Buyah kene tunggu kat bus stand M. Tanah nk jemput aku..hak hak..


Balik uma aku bukak kuali nampak macam kacang panjang..rupenya sulur keladi yang Buyah bawak balik ari Ahad lepas..Dah siap masak n kelihatan enak jek dalam keladi tuh..Aku tutuplah kuali balik...g tunggu turn nak angkat air semayang, nk semayang maghriblah kununnya..(mklumlah adik-beradik ramai)..Tp adik aku still tak kuar2 lagi..Tanpa dapat menahan diri, aku pon amek nasik yg memang kebetulan baru masak..dan mulalah mencedok sambal tumis yang sangat membangkitkan selera aku tuh..


Tetibe mak kuar dr bilik air..
     Mak: Ko je yang makan sambal tumis tuh..orang lain tak pandang pon Wa (dengan nada kecawa)
     Siti: Adik tengok tak menarik pon..Adik ratah ikan bilis jek


Huhu..mak aku jeling2 jek dak Siti...Lantaklah..klu orang tak makan, biar aku makan sorang..besok aku dah besar tak taulah ade lagi sulur keladi ni ke tak..


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, November 16, 2009

Alhamdulillah...akhirnya!


Firstly,tahniah pada rakanku dah pandai buat blog...blehlah sama-sama kita meluahkan pandangan ataupon pendapat di blog masing2.. Maklumlah, kawan2 aku ni pakat IT, semua benda nk dicuba...Pasnih leh join MLM pulak..Biasalah..mula2 blog kita nih buruk jek..lama2 dah pandai nnti, mcm2 ade..

Akhirnya, setelah sebulan lebih mengikat perut dan berulang alik ke rumah, aku berjaya mendapat lesen L hasil duit poket ku sendiri...Yeyeh! memang puas ati sangat..Lagipun, mmg selama nih aku nkkan sesuatu dengan usaha aku sendiri kan?? huhu..

Kene kerja kilang, pakai wet biasiswa, pakai wet tabung...
Masa aku masuk Form 6 dulu pon beli baju sekolah pakai wet keje kilang tau..Malangnya, bru seminggu pakai baju baru dah dapat sambung Diploma kt Politeknik..Bayar yuran pon pakai separuh wet simpanan yang tinggal belen tuh...And for every sem, duit yuran bayar pakai suit sendiri dengan loan sebanyak RM1750 dari TAPEM..Sampai sekarang, aku lom bayar lagi duit pinjaman untuk 5 sem..nasib baik 5 sem je aku wat pinjaman..huhu..

Aku penah beli laptop 2nd hand..Mase tuh aku sem 2 kot...sampai sekarang masih boleh digunakan lagi laptop aku  walaupon memang dah uzur sangat dah..Tapi, rase terkilan sangat bila laptop tuh takleh wireless, bateri cepat rosak n menghabiskan wet loan aku sebab banyak problem..Alhamdulillah, sebab laptop tuh lah, kerja2 assignment aku siap dengan jayanya, jadik peneman di kala aku tengah tak bleh tido...hak hak!

Bila naik Sem 4, aku beli printer 3 in 1..Canon MP145..mase tuh printer bru jek kuar kat pasaran..RM250 kot...Sekarang, printer kesayangan aku tuh dah berjasa kat Ude pulak..merantau sampai UTM SKudai untuk bakal guru...:)
P/S:Rosak printer awa, siap ko Ude!

SElepas tuh, tak tau lah aku nak cakap ape yang aku beli..Pakaian kot..hak hak..beselah..pompuan kan memang suke beli barang2 baru...Klu aku rasa sesuai dengan aku, aku beli je lah..

Yang terbaru, aku nk beli HP pulak..sebab dah lebih 3 taun aku tak beli hp..aku beli pon, bukan semata2 sebab mmg nk beli mcm orang lain..tp sebab aku suke tangkap gambar, nk dengar MP3 sebab aku susah tido malam, ade 3G percume dengan sub line maxis aku..n ntahlah..huhu..:)

Nak baliklah...dah pukul 6.15 ptg..Lom solat lagi..ngeeeee...:D

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, November 13, 2009

Vroommm...Vrommm...



Yeah....!
nk blik petang nih....
Esok pukul 3 ptg nk g driving school untuk belajar memandu ntok kete...
Arggghh!sekali lagi wet aku akan dikikis di sekolah memandu...
Kopak2!


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, November 11, 2009

Bersemangatlah..bersemangatlah!!!


Nokia 5530 XpressMusic 


Saje nk jadikkan pembakar semangat supaya aku dapat beli HP nih satu hari nnti..
sekarang takleh lah sebab pokai amek lesen kete n moto..
jadik, satu-satulah dulu yek...:)



Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, November 10, 2009

Catuk...catuk...mencatuk!


Betol ke tak perkataan catuk tuh??
rasa mcm betol je..?
tp nape dorang persoalkan perkataan aku guna tuh..
mmg wujud perkataan catuk tuh kan?
same je macam patuk..
erm....
ke hanya org Melaka jer yg gune perkataan catuk tuh?
(sambil mengangkat bahu tanda tak tahu,...)

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, November 9, 2009

Kiasan Hati




Kian jauh
Kian hilang
Kasih antara kita

Nampak tenang
Pada zahirnya
Tapi batin terseksa

Yang terguris tak nampak dimata
Yang terhiris terluka
Sesekali terbit air mata
Tahan sebak didada

Ke manakah..nak dibawa
Resah kian melanda

Di manakah
Hendak ku khabar
Pilu di dalam dada

Bila kasih di hujungnya nyawa
Rasa ingin dimanja
Perasaan pun kian tersentuh
Bila rindu ini berlabuh

Apakah yang dikejar dalam hidupmu
Berkali ku kata padamu
Kita singgah di dunia yang sementara
Penuh tipu daya

Yang kekal
Disana
Biarlah..kita bersama

Usahlah
Hanyut terus terlena
Kerana dunia

Pada aku masih ada
Kasih belum terhakis
Sebenarnya..sudah lama
Ku sungguh berkecil hati


mOOD: disappointed 


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, November 2, 2009

Transformers!!!!


Subuh2 lagi aku dah bangun nk pegi keje...dah bape minggu asik berulang alik every weekend ke kampung..ni sume sebab amek lesen punyer pasal....Alhamdulillah, sekarang da dapat lesen L..lesennya leh dapat leh dapat lebih kurang 3-4 hari lagi....disebabkan amek lesen, Isnin pagi mesti Buyah anta lepas adik-adik aku g sekolah...nmpak mcm kesian kan kt Buyah..pg2 da kene anta aku ke ayer keroh..nasib baik pagi Isnin je sebab Buyah ade medical check up kt Hosp. Besar..takpelah..tinggal 2 minggu lagi nk settlekan lesen aku b4 JPJ test..


Berkaitan ngan tajuk aku nih...mcm pelik kan...sebenarnya takpelik pon...:) Tranformer tuh lori angkut sampah je...memang mase aku dok asrama ade satu lori transformer tuh slalu masuk kt kawasan asrama nk angkut sampah..yg sedih tuh time ktrg tengah makan pulak tuh..time tengaharilah...kwn2 akulak klu nmpak lori tuh mesti nk tutup idung,..kdang2 buat muke...


aku takde lah nk ckp aku baik..tp bab2 perasaan nih aku sensitif sikitlah...pagi td mase aku on da way ke tmpat kerja, lalu kt lori sampah..ayah aku cepat2 tutup cermin n bukak air cond..(selalunya mmg wajib bukak,sebab aku alah aircond kete, tpakselah bukak tingkap..:P)..Mase tulah aku teringat tentang transformer nih..


Kenapa kita bila nmpak transformer tuh msti nk tutup hidung??jijik sangat ke?Kdang2 kita sndiri tak perasan, kelakuan kita tuh banyak mengecilkan ati pekerja majlis perbandaran tuh...sedihkan?mereka tu yang angkut sampah kt kawasan perumahan, kt sekolah, kt tempat kerja,tp ape kita buat ek?klu dorang takde ape yg blaku ngan kawasan perumahan kita..


bagi akulah, org yang tak suke kotor tu lah yg sebenarnya pengotor...sebab dia geli nk pegang sampah..lg banyak sampah btimun, lgi busuklah rumah dia..ye tak???


Saranan aku tuk kawan2 kat luar tuh, lepas nih bila jumpe lori tranformer, mntak sangatlah jgn tunjukkan sangat yg kita bau busuk tu...klu lori mungkin takde perasaan, tp pekerja majlis perbandaran tu???mcm mana ku kita di tempat mereka...fikir2kan n renung2kan.....


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, October 29, 2009

KURSUS NSSDC DI PORT DICKSON


Lame gile aku tak update kt blog nih...so ari nih aku nk share aktiviti terbaru aku baru2 nih...sebab busy sangat ngan keje, so aku dapat citer sikit-sikit je lah k?

1st of all, thank a lot kt Trainer2 yang baik2 hati beri layanan yang best sangat kt kami...mmg best sangat! Ade Cik Kelly, Cik Shasha, En Sirun, En Husni, En Mohamad, En Radzee dll....Dorang memang sporting...


ampun kat En Sirun sbb curik candid gambar dia...:)

Macam beselah klu g camping je msti ade Abselling, Flying Fox, masuk utan..Tp ade satu aktiviti yg aku tak penah bt b4 nih...bt rakit...best..tp sbb aku sakit kepala mase tuh, aku tengok je org ikat tali kt buluh tuh..Aku tolong gak..tp taklah lincah sangat..Mungkin sakit kepala sebab silau kot...



Abselling

Sebab kat sana aku sorang je yang ade kamera (kamera opis), so aku mengcandid gambar budak2 nih je...syok btol!hehehe....pastuh aku upload gmbar2 yg cntik2 tuh dlm FB...182 keping tak silap gambar2 yang aku dah upload...

Ayu ngah letih


Gmbr kasut pon aku amek...

 

mase xtvt Flying Fox sambil jerit Konichiwa!!!


tataulah sape sampuk Si Atin sampai termenung jek tngok utan tuh
 

kesian dorang jdik bahan dsebabkan gambar nih...:)


apelah yg dorang sengihkan tuh,..


Kump dorang nih da sesat sebab salah tengok kompas...ngeeeee!



Asrama not badlah..tp mase ari last tuh air tak ade..Pak Guard kat kolej tuh lupe nak pam air kt tangki..so, ramai gaklah yg tak mandi pagi tuh..nasib baik ptgnya, kami mandi laut..sayang jugak sbb tak ramai pon yang pergi sampaikan tak pasal2 si Sopi pon kene pergi gak...ade 25 peserta yang terlibat...5 orang je lelaki...


 Asrama perempuan...

Kenangan yang paling aku tak bleh lupa, aku dilantik jadi Penghuluwati...thanks kt kawan2 yang vote aku..sekurang2nya mereka percaya ngan aku..:)
And mase last day tuh, aku dapat hamper untuk Peserta Wanita Terbaik.. Bahagia btol...Mase nk bgtau sape peserta wanita tuh, ramai bajet K.Rini..tmasuklah aku...tp bila En. Yusni sebut nama aku, rase mgigil jek...Yg best sekali, kumpulan aku lak jdik kumpulan terbaik tau...KANCIL MELAKA...best2....


Ade satu lgi aktiviti yang aku baru blaja...cara mcm mana nk bace kompas...Aku teringat mcmmana Kump. aku sesat dlm utan sbb tak jumpe Check Point kami yg ke 5..Nasib baik En Rozaimi bantu..So, dia anta kami ke CP 8..dr situ, aku bce CP guna kaedah Back Bearing...malangnya tetap tak jumpe CP 5..tataulah mane ilang CP 5 ktrg tuh...and lastly,kump kami sampai paling last skali slpas siapkan tugasan tok tunjukkan kaedah Survive dlm utan....Si Pia kene balut kaki dia..sebab patah di bahagian peha, n Nida kena lakonkan mangsa yg cedera sebab terjatuh dan cedera kt kepala...mmg sweet sangat..bayangkanlah bila kami semua tertinggal dlm utan mase tangah hujan..hehehe...Teringat mase camping Kadet Bomba n PKBM (Laut) mase sekolah2 dlu....:)








Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, September 14, 2009

Shopaholic

Bru setangah jam lpas aku sampai hostel..G join dak2 nih g Mlk Mall lg...Untuk hari ni da masuk hari ke 3 aku keluar..

Jumaat lpas buka pose g Taman Cempaka..Pagi Sabtu pulak, pagi2 mak dah kejutkan aku ajak g shooping baju adik2 n baju mak n buyah..Kesian mak ngan Buyah lom ade baju raya..Sedap2 aku nyenyak tido di bawah conforter aku tuh, mak call..Adeh! Bila mak cakap mntak temankan dia, aku pon setuju je lah even letih jugak badan nih dek bersesak2 dengan ramai org kt Taman Cempaka..Dak Siti lak kene kerja hari sabtu...Akhirnya kugagahkan diri jua ntok mandi dan bersiap2..Tepat pukul 9am Buyah dah hon dekat bawah..

Kami pergi ke Mydin pukul 9.15 tp kedai lom bukak..Then aku ajak g Jusco..sampai sane, takleh masuk sbb lom pukul 10 lg..tp da ramai tunggu kt car park..Kat Jusco, beli baju raya Mak ngan Buyah sepasang sedondon (warna dirahsiakan)..Kat tingkat 1, pilihkan baju Anoi plak..Punyer lah tak reti dok diam dak Anoi sampai aku terkejar2 kan dia..Nk belikan baju pon susah!Idah ngan K. Cik pulak bmasalah nk carikkan saiz baju yg sesuai utk badan diorang..Aku pulak dapat baucer RM15..:) untungnya ade J Card..

Kemudian, pergi kt Parkson Melaka Mall pulak..Carikan seluar Idah ngan Kak Cik..Baju melayu kat Parkson lbih murah dr kt Jusco even brand n warna yang sama..Taknak pergi Jusco lg!!Kt sana, kami belikan seluar untuk Idah ngan kak Cik..Suar slack Buyah..Dekat Ground Floor pulak Parkson bukak Jualan Gudang sampai diskaun 80%..aku beli cadar Single Bed RM18!Harga asal Rm100++..Gile kan?

Balik dr Melaka Mall dah pukul 3 lebih...Aku lelap dek kepenatan bganda2...Tumit kaki pon dah beralih dek bjalan tak henti2 mlayan adik2 aku yg banyak songeh dan takleh dok diam..Habis banyak masa pon sebab carik dorang yang sesat dalam shopping complex tuh!

Mlm pulak, dak bilik aku ajak teman gi Melaka Mall & Taman Cempaka..Sebabkan aku je yg akan berseorangan, aku pon ngikutlah..Dorang tak beli pape, aku pulak yang bantai beli Tshirt sampi 3 helai..Nasib baik murah giler..2 helai untuk Ida ngan Kak Cik, sehalai utk aku..

Dekat Taman Cempaka lak sesak btol..Aku pegang tangan Zuridah taknak bagi bpecah..Aku risaukan Pia tu jek..Badan kecik..silap2 jatuh kene pijak org..Si Nida tuh pon tak elok jln kat tempat crowded sebab anemia..Rase mcm aku lak yg perlu btanggungjwn kt dorang [Ya ampun...!]

Besok paginyer, budak2 ni pergi lgi ke Melaka Mall..tinggal aku sorang kt bilik..Hampir nk buka bru nmpk batang idung dorang..Mcm2 dorang beli..Si Pia borong kemeja Padini RM70 lebih sampai dua helai..Untung Yusran..:p

Pagi2 dorg dah siap nk serbu Mlk Mall..Aku awal2 da surrender..Bukan pegi Melaka Mall jer..Satu melaka dorang singgah..Pergi ke MP. Datran Pahlawan..Tesco pon tak ketinggalan..Tp mlmnya lepas Isya' dorg  keluar lagi..AKu tak melepaskan peluang join skalik..hahaha!Moga2 besok aku dah tak ikut dorang lgi...hehehe...Beg plastic Parkson dah melambak dlm bilik nih! :P

[Doakan sy berjaya dalam temuduga besok sebagai Marketing Executive]
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Sunday, September 13, 2009

Sedih..Sedih...Sedih...

Dak2 nih tinggalkan ak sesorang kt bilik...Actually aku yang tak nak ikt pagi td sbb letih sangat smalam..
bila pagi sampai ke tengahari then pergi ke petang, brulah rasa tension sangat..bukak Facebook pon still masih tak mceriakan ati....

Aku call Zuridah td...dorang rupanya nk bbuka kt luar...Kenapa aku tak tau???!So, mlalaklah aku sorang2 kt bilik...Giler ar...I hate to be alone!!!!
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, September 11, 2009

Bila nk dapat elaun???

Semalam aku teponlah Pak Mat..kwn Buyah tuh..Aku sebenarnya nk amek lesen...n nak tau bape harga keseluruhan klu kita amek lesen kete n moto...Tp lain aku tanya, lain plak yg dia jwb..Act aku juz nk tau berapa sume harga package amek lesen kete ngan moto..Tak pasal2 dia suh sediakan RM150 terus tok hadir ceramah Ahad nih..Pening pale aku..Siap suh anta msg detail nama, alamat, bezday bla...bla..bla.. Tetibe je aku rasa was2..Bru nk spend duit tok raya taun nih...:)

2 hari lepas, En Azmi yg aku anggap mcm bos aku tuh volunteerkan diri nk tolong btolkan PC aku..tak rosak ape pon..Mslh RAM je kecik n PC lama..So, kenelah beli RAM bru, RM120..
KINGSTON DDR400 1GB RM120
Memula da cnfirm nk beli da...Semalam tengok acc Maybank aku ade RM7 ++ jer..Nak beli ape nyer...duit dalam purse tak sampai pon RM100..hahaha.So terpaksalah tunggu elaunku dapat...En Azmi ada gak suruh aku upgrade je PC tuh, sbb dak Abu nk install Autocad...Tp bila En. Azmi dengar dia bantai gelakkan aku..Klu nk install Autocad kat PC nih alamatnya lembab macam kura2 je ar...even pasang RAM 1G pon taleh nk tampung..klu nk upgrade pulak hampir RM500..Aku sampai berdebat ngan Mr Silence pasal bende nih!!Klu tak pikirkan aku nk amek lesen, dah lama dah aku beli...Takpelah..beli je PC bru klu ade rezki..Adelah dlm RM700..Mane lebih baik ek??
Mlm td dak2 hostel termasuk aku sekali berbuka pose kt Naiman..En yazid belanja..dalam 13 org lah (kata Fahmi..)Menu2nya:
  • Ikan Siakap 3 Rasa
  • Ayam masak merah
  • Tom Yam Campur
  • Udang Masak Halia
  • Telur dadar
  • Air tembikai & Laici
p/s: Tp aku rasa mcm tak cukup je sbb akak Naiman tuh serve sikit sangat!! Nasik pon tak cukup..T aku upload gambar kasik sume tengok..:)
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, September 4, 2009

sElinGan JuMaat....

  • WORK @ PRACTICAL
Today, aku tak jadik melaporkan diri mengikut jadual yg yg ditetapkan krn En Azmi ada job yg kene diselesaikan..That's means tak payahlah aku susah2 nak ke Batu Berendam and blehlah balik kampung hari nih...;))

  • KURSUS
Ni plak gambar bdk2 kelas aku yang keletihan berpuasa...haaha. Mase aku snap gambar ni berebut dorang bangun..Tp gambar ni masuk jugak dalam blog aku..jgn risau..Bdn yg kecik 2 org tuh ade bukak kedai kt Bazaar Ramadhan...So, klu de sape2 nk beli ayam percik ke, kek coklat yg enak, bla bla bla...leh ar dtg kt gerai mereka nih...[Bgus2, kecik2 da jadi usahawan kecil2lan]



 
 ......

......
  • SAMBAL GORENG MAK!!!
Saje nk citer sambal goreng mak aku nih dah habes member aku bedal makan masa sahur...Masa aku bawak penuh je..skalik aku tengok masa buka da abes rupanya...hahahaha!!
  • BAZAAR RAMADHAN @ TAMAN CEMPAKA 
Lepas bbuka+semayang Magrib+ngaji...aku decide ngan Bayah nk gi tempat keje aku tuh, dekat Padang Balang, Batu Berendam..Bayah plak nak bank in duit kt Maybank...Tp lain dirancang lain yang kami buat...Kami ke Taman Cempaka tengok Bazaar Ramadhan kt sana..Klu org Melaka taulah betapa sesaknya Bazaar tukan...Tak beli aper pon..Org pegi Bazaar Ramadhan nk beli baju raya, aku dengan si Zuridah masuk kedai buku beli buku...hahaha!Bayah beli kerongsang 3 RM 10...cantik lak tuh kerongsangnya...
Pastuh kt sana ade booth yg dorang bukak untuk daftar SPR..Aku dah 21 tahun beb!!Dah bleh mengundi dah nih..Abg yg dftarkan nama aku tuh sengih2 tengok birthday aku 31st Ogos...
Sebelah meja SPR ada Amil yang terima Zakat tuh..Ktrg bt tatau je sebab Buyah aku still bayarkan zakat aku...Aku rasa dak Along, Angah n dak Ude pon Buyah bayarkan lagi kot..hahah!
 
Bayah tengah posing 
 
Ida n Me--->interframe je tuh!
 
Aku tengah bg no tepon kt abg tuh..
Pendaftaran selesai...
  • MCDONALD @ AYER KEROH
Lepas penat berjalan di Bazzar Ramadhan, kami pergi surver jln nk ke Pasar Borong MBMB tuh hampir sejam lebih...Masuk ikut Bt Berendam simpang lepas Tesco, kuar balik kt Malim (Poli Melaka)..Ape kesss...malu aku duduk Melaka tatau Pasar Borong MBMB tuh kt mana..Sume member aku call malam td..Berkat tanya kt orang2 tepi jalan n kawan2 yang pro, akhirnya aku sampai gak kt main office Anjung Tech..huhu.Masa tuh tak silap aku dah pukul 11..Bdn aku dah letih dek keranan bcakap tak benti2..Nasib baik ada driver profesional mcm Bayah..Aku nih bukan leh diharapkan nk guide jln mlm2..Akulah yg failed!

Masa kt Malim tuh, kami isi minyak,si Zuridah plak leh terliur tengok KOLONEL SANDERS dah melambai2 ajak makan kt KFC..Bayah pon terliur jugak...Hadoi...Aku nih mmg kureng sikit KFC nih...Kaya dgn MSG nyer...Wallahulam...

Lepas jumpa office, kami mhala ke Malim semula..Tp sebab jauh and fikirkan malam yg makin lewat, kami hanya pergi McDonald Ayer Keroh..Huh!Lagi demand...Sempatlah singgah ke hostel jap,tapaukan si Ayu nasik goreng kampung...Bru pergi McD..By the way, aku pon beli jugak, selepas dipujuk rayu si Bayah..Hadoi...Kopak2!!!
 
2 set McChicken + 1 set Double Cheese Burger 
  
Bayah tengah ngunyah kentang goreng
Zuridah yg tersipu2 malu
Muka dah penat + chubby giler!
Ps: Kepada Muhaiyah, takmu jeles sebab awak tido awal sangat malam td...Nnti mntk Abi belanje yer???

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, September 3, 2009

Nak ke tak nak??

Kepala aku pening sangat nih sama ada nak terima atau tak terima tawaran tuh..
Ceritanya begini...Last week aku pegi temuduga untuk position kerani kt tempat aku kursus sekarang..gaji taklah mantap sangat sebagai pelajar lepasan Diploma..tp dengan kesukaran nak mencari kerja sekarang, aku rembat je ape pon tawarn kerja yg ade..
.
Lepas abes temuduga, lain pulak feedback yg aku dpt..mungkin misscomunication...ntahlah...aku fikir kerani untuk office bru dia kt Ayer Keroh..Tp bila da masuk ke dalam bilik temuduga rupanya kene kerja dulu kt main offoce dia kt Bt Berendam..aku lak tak de kenderaan..Akhirnya aku tak diterima bekerja..Takpelah, aku da surrender dah mase pihak syarikat required macam tuh..So aku gagal dlm temuduga tuh..

Act, ada dua candidate dlm temuduga ni..Aku n Sofiah..mereka pilih kami atas cadangan En Yazid berdasarkan penilaian kami di dalam kelas..Masa mula2 aku ingatkan kami da confirm diterima berdua..so, kenderaan bknlah satu masalah lagi...Sebab Sofiah tu kan da ade kereta....Tp bila da kene kerja kt Batu Berendam, of course lah aku tak sanggup...

Sepatutnya Sofiah kene masuk kerja 1hb 9, tp dia demam seminggu...da delay sampai ari ni, Khamis...Tapi Sofiah taknak kerja tuh..Dia request kat Encik Azmi minta kami berdua..Kira nak bantu aku jugaklah kot..I'm not so sure about that...Aku pulak dah rasa berbelah bahagi...Susahlah nk ckp...kerja kerani tuh bukan satu masalah...Dulu pon nk ikutkan mmg aku praktikal mcm seorang kerani...Sorting n filing...msukkan KWSP..tu mmg aku dah tau..(Takdelah expert sangat pon...)

aku lak sekarang ni da rasa malas nk kerja kt situ...kalau setakat praktikal dalam 3 blan nih takpe kot...tp ak taknak lah kerja kt sana...Ak dah rasa tak terjamin..Lagi satu ak tak suka cara company tuh...nmpak sangat aku nih pilihan kedua dalam keterpaksaan...

Masa En. Azmi call mntak aku dtg esok, dia tak bagi chance pon kt aku pikir tawaran tuh..Hati aku plak da berat semacam je nk terima..camne lah aku nk gi ke sana besok..Aku cakap kt dia, aku mungkim terima sebab praktikal je..untuk 3 bulan tuh...tp nk kerja, aku da tak kisah klu aku tak dapat..Klu dapat pon aku tolak kot...

Ahhhh....malas nk pikir lagi!!
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wanita berbaju ungu..



Pic my mum...
Ni my mum...malam td dia dtg sini..lebih kurang pukul 9.15 pm klu tak silap..bawak dak Siti amek beg baju...dia nak gi outstation kt KL..Ade function MATTA Fair kt PWTC...Pelik je dak praktikal pon kene pergi outstation...4 hari lak tuh...tido hotel...Sempatlah dak Siti rembat baju kurung aku sehelai...

Mase dak Siti kt atas, sempatlah aku turun bawah sembang2 ngan Mak aku...Kemain bgaya lg dia dtg pakai baju warna ungu tuh..Act, aku yg suke tengok Mak pakai baju tuh sebab aku yg pilihkan masa dia prepare nk pakai g kursus kt Kelantan..Kemain semangat lagi dia..Pastuh bila aku balik umah semula, dia tak pakai pon baju tuh..Dia cakap baju tu sendat..


Siti turun dari bilik aku beberapa minit selepas tuh..Dia pon pecahkanlah rahsia..Rupa2nya Mak saje pakai baju tuh nak bagitau badan dia dah susut..Maklumlah tengah puasa lah katakan..hehe..Siap dak Siti bluetooth gambar mak sebelum datang kt Ayer Keroh..Kemain cantik dia posing sebelah tiang warna ungu kt ruang tamu umah kitorang...Tu lah warna cat umah kami tahun nih..Baju raya pon warna tema umah agaknya..hehe...


Tak lama kami menyidai kt dpn tuh, mak pon balik..Aku cium pipi mak ngan buyah..kemain suke lagi Buyah..Mak cakap Buyah tuh mmg suka org cium pipi dia..Aku dah start cium pipi Mak ngan Buyah since aku dok kt poli...Sejak aku mulakan tradisi cium pipi nih, aku rasa klu sebulan tak balik umah,mmg rase rindu sangat kt Mak ngan Buyah...Mungkin berkat kot...Cium pipi Mak ngan Buyah sebenarnya buatkan aku rasa dekat ngan parents aku tuh..Klu tak, nak ikutkan akulah yang paling tak rapat ngan family..dr kecik sampai ke besar, mmg jarang nmpak aku kt rumah..Kecik2 stay kampung, tinggal ngan arwah Nek Mah aku (nama sama ngan nama aku)..sampaikan dulu, mungkin sebab rindu sangat kt anak bongsu dia (Mak Busu), sampaikan aku pon dia panggil Nor..Tak silap masa sekolah rendah je aku tinggal ngan family aku..sekolah menengah dah dok asrama..dok poli pon dok asrama jugak...Tapi, walaupun aku selalu takde kt rumah, at lease aku tau masak..sempatlah belajar ngan mak aku sebelum sibuk kerja kilang ngan futher studi kt poli...ngeh ngeh...

Setakat ni yg aku nmpak dah mulakan tradisi cium pipi Mak ngan Buyah ni adik-beradik pompuan aku je..yg lelaki Ude ngan Anoi je kot..yg lain segan agaknya...tak biasakan..nnti biasalah tuh...hehehe...





Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, September 2, 2009

Di hari jadiku...


Actually dalam pukul 11pm (30hb OGOS) Zuridah...da call aku nk wish Hepi Belated Bezday....Sunuk sangat...Mlm tuh aku tak dok diam sebab aku takpat sambut beday n tngok bunga api..Ckp ngan abg2 aku, sampai ke pintu aku kjar tp dorang tak layan...Sedih2...
Nilah senarai kengkawan yang wish my besday:

     1. Zuridah- On the fon..
     2. Mr. Silence - On the fon gak
     3. Afai
     4. Aqidah
     5. DeQyah
     6. Bayah
     7. Wana
     8. Hajar
     9. Mok Teh sekeluarga - Anniversary Mok Teh actually
   10. Pak Cik Satar (ayah Mr. Silence)

 P/s:Ni senarai pendek mereka yang wish aku ye...yang lelain tu, aku ucapkan terima kasih kerana mengingati buzday ku ini...sayang korang semua!! Dayah Md. Nor ade wish gak...tp aku tak tau lah ranking ke bape..ahahah!

Act, pagi2 mak aku da kejut..Dalam pukul 8 ajak g beli barang dapur ngan Angah... Anoi lah yang beria2 kejut aku sebab dia tau aku nk buat kek coklat kukus ari nih...Bila dia tengok mak mandi, berebut dia gi mandi jugak..Nak ikutkan dak Anoi tuh mmg liat nk mandi pagi...Sempat dia nyakat mak kt depan pintu..Ape lagi, melatah2 ar mak...

Disebabkan rumah aku tuh memalam hingga ke pagi sangatlah sejuk, aku memutuskan untuk tidak mandi...hahaha...So, dengan muka selamba aku menyarungkan Cardigan biru putih aku tuh n tudung, trus aku naik kete dgn muka tak bersalah..(bersalah sbnarnya..hehe!)
Pergi Lubok China, tapi tatau nama kedai tuh ape..Pasaraya Lubok China kot..Amek serbuk koko saiz besar, gula, susu cair F&N warne pink...huhu..
Memula tuh aku amek 2 bungkus gula, tp org tu amek blik..Rupa2nya kt kmpung aku, limit gula sbungkus je...malu aku kene tegur... Dah naik ke kereta, rupe2nya aku terlupa nk beli cklat rice...Tp last2 aku beli kacang Badam ngan coklat cips..Penyudahnye barang kek aku lg banyak dr brang dapur yang mak beli...hahaha...Tp aku beli pakai duit sendiri tau!
Kt uma, mak sibuk siang ikan bilis nak bt sambal goreng air tangannya utk along, angah, ude n mstilah aku pon dapat...Akulak siapkan bahan2 nak bt kek kukus..Kak Cik ngemas2 dapur..Anoi, bt nyibuk skalik kt dapur sbb dia mmg takde fuction pon..hahaha

Kak Cik tolong ayak tepung, serbuk bikarbonat, serbuk koko  yg da siap aku sukat..akulak bt keje lainlah...Anoi tulung snapkan gambar...hehehe..

Pasal kacang Badam yang aku tanyer si buza tuh, bleh plak dia publish kt blog dia...Hampeh tol...mmg ni first time aku nk masukkan kacang badam tu pon...penyudahnya, badam aku tu tak rangup pon..And aku bantai je kecikkan kacang badam tuh ikut suke aku...
Tngh nk masukkan telur

 
My bezday present...
Kesimpulannya, besday aku nih, aku sambut dgn bt kek sndiri..hehehe..Tp yg bestnye, aku dapat adiah dr Mr. Silence...Huhu...Dia dtg uma tengahari tuh..Siap dah berikrar dlm diri nak jage pemberian orang dgn elok..


p/s: aku lom dirisik lg ok??Only adiah besday!!hehehe...



 

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Sunday, August 30, 2009

erk...da pagi..?

Tengok jam da pukul 7.28am (bdasarkan jam pada laptop mok teh)
Perghhh..ngantok da ni...Nak lelap jap...melayan Facebook, bercucuk tanam sampai tak tido aku semalaman..Bahaya nih...
Sat g nak balik Melaka..Busu da pesan upload gmbar..segan pulak nk mntak kt Mok Teh...Bangun karanglah...nk bobom dlu..da ngantok  sangat!

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, August 28, 2009

I'm bored

Hari Jumaat...lalalala~
Nk blik kampung jumpa my family....Isnin ni buzday aku...ade tak someone special yg nk sambut buzday ngan aku...wahahahaha!

Anak Cik Onn yang selalu tumpangkan aku tuh tak keje plak hari ni..so terpaksalah aku trun MC tok balik kampung...Argghhh, malasnya nak naik bus time2 pose ni..Dugaan banyak sangat!

Hati bsemangat nk balik, tp kemalasan tu lagi tinggi semangat nyer...
Siapa nak jemput aku balik, angkat tangan sekarang,,,...

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, August 27, 2009

Oh Kampungku!!!!

Semalaman aku tak tido malam td...Ntah ape aku buat pon aku tak tau...YM, Myspace, Facebook n blog aku nih...Di godek2 tanpa hala tuju...(godek tu mcm explorelah)...orang lain da lama surrender, akulak rilek je lalalala~~ dpn latop...mulala addict zaman poliku dulu dtg...eheh..padahal sejak abes poli, aku da lama tak tido lewat...Melainkan layan bace novel kt kampung...Kt hostel nih jgn haraplah...pantang nampak bantal, mulalah aku rasa nk landing je...sampai mendap tengah2 tilam aku..(landing ok, bkn membuta...;p)
Skrg pon dah pukul 5.49am...Ida tengah solat Subuh...Muhaiyah still mengaji, Ana tengah terkedek² m’iron baju...Husna...td ngah mandi kot...yang lelain ngah keenakkan dibuai mimpi selepas bsahur...Alamatnya pukul 7 le Subuh nye....(tmasuklah aku kadang2...)ngeh2!
Ari ni da masuk hari ke 6 puasa...bagaimanapun, dapatlah aku berjemaah ngan my family sunat terawikh selama 2 ari...Tu pon kebetulan sebab awal pose di kampung...Thanks to my father kerna bersusah payah menjemput anakmu di Ayer Keroh walaupun kepenatan bekerja seharian...(siap mengamuk lagi dalam kereta...)alahai bapakku!
Kata mak, buyah (panggilan untuk ayah sayalah) yang nak menjemput aku beria petang tuh..tp dah lewat sangat.. Dalam pkul 6.30 mak tepon bagitau Buyah nk datang jemput lepas solat Asar..Aku pon bersiap je lah..Sebenarnya aku taknak balik sebab kesiankan Bayah takde kawan...tp sebab Buyah nk jemput, n Ayu pon stay kt hostel, so aku pon ikutlah kata makku itu..mase Buyah tunggu kt bawah, aku lewat sikit sbb adik aku nk rembat laptop bawak balik..aku suh dia kemas sendiri n angkut bawak dlm kereta..krn kelewatan aku n kesesatan yang berlaku masa buyah nk solat kt Masjid MiTC, aku pon kne sound ngan hon kete Buyah...huhu, sampai dalam bilik leh dengar bunyik hon tuh..Malu2..
Sampai di rumah, aku berehat sekejap menanti Buyah bersiap semayang terawikh..sempatlah bergayut sat ngan Mr.Silence...(lalalaalala~~~)Aku,mak,K.cik,Ida n Anoi je solat..Abu g masjid..Siti uzur..sunyi rasanye..bse penuh saff ngan abg2 ku...Along sampai 3am ari sabtu..angah plak 7pm dekat nk buke puase..Ude, tak balik..Jauh nk bawak motor dr Skudai..
Hari pertama kami makan nasik ayam..Aku tolong potong, perap n goreng ayam, Ida sediakan salad ngan tomato, Siti masak nasik n sup (dibantu oleh mak ---> Chef berkaliber seMalaya)..Along pulak, beli air Maduria (perisa Strawberry, Sarsi n Ice Cream Soda) and air Fresh Orange Marigold sekotak besar..Slurpp2! Buyah pulak beli Cendol 2 bungkus...bayangkanlah selera org puasa..berselera kami makan sampai takde spare ntok sahur..hahaha..Mlm kedua brulah dpt bterawikh ngan Along n Angah..masih tak ckup 3 org..apepun, yg tinggal da ckup memenuhkan saff..
Hari kedua, giliran aku menunjukkan skill..haha!Mak sebagai penyelia F&B menyediakan rencah ape yang patut..Aku masak sambal udang, mee suah masak air campur sayur2an n fish ball, ikan goreng (Ida siang kt belakang rumah ok!!) n cekodok udang (ade org sebut jemput-jemput)..Angah plak beli air tebu n roti john kt Bazaar Ramadhan..Adalah bekalan untuk aku bawak balik mlm tu ke hostel...Siti bungkuskan lengkap satu pakej dalam satu tupperware; nasik+kuah masak air+sambal udang..Kembang ati rasenye tengok Zuridah makan masakan aku dengan berselera..thank you Ida..
Tapi bila balik hostel, pilu dan sedih b’rotate2 dalam ati aku...isk..isk...(ade ke perkataan tuh??). Selera aku tak semeriah duduk kt rumah..Bazaar jauh, kedai makan tak bukak...tersiksa perut aku..tiap2 ari tanya Muhaiyah:


        “Hari ni hari ape...?”
        “Kita dah bape hari pose ek?”


Zuridah pulak bersemangat bukak lagu raya..Asik donlod lagu kt Imesh je kejenye.. Dari hari Isnin bertukar ke Selasa, beralih ke Rabu....n sampailah ke hari Khamis menyebabkan rinduku pada rumah sendiri membuak2 rasanya...Mak...Buyah...rindunya! Lambatnya hari Jumaat...!!!
Hopefully biarlah minggu ni semua balik..lg pulak 29hb berkumpul ramai2 kt uma Mokteh di Shah Alam..uhuhu...untung2 sambutlah bezday aku sekalik!!! (Dengan penuh harapan..)


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, August 21, 2009

Demi RM50

Hari tuh, aku buat part time di MITC....Balik klas pkul 4.00 pm jer (sebenarnya tak pergi pon), aku ngan member2 bsiap-siap memakai bju serba hitam dgn semangat bkobar2 nak kerja part time...Maklumlah, duit elaun dah kering, so nak tak nak terpaksalah kerah tenaga kerja part time...lepas solat asar kami bertolak...Aku + Ayu naik motor..Atin, Hajar, Husna,Nida pulak Pia yg hantar naik kete...thank to Pia yang memahami...Thank a lot to my frens Baya yang sudi meminjamkan motor EX5 JKY 1324 SE nyer ntok aku n Ayu rempit ptg tuh..huhu...

Kitorang start pukul 5 ptg..Besar dewan tu..berkali ganda kalau nak di bandingkan Dewan Politeknik Melimau. Masa mula-mua pergi tak adelah penat sangat.. Juz lap-lap sudu atas meja (walaupun da bkilatpun masa tuh!)..Bosan lah jugak...

Selepas maghrib bru ade briefing..Aku ditugaskan di bahgian hadapan, tuk melayan VIP..Tp awal2 lagi hati aku da rasa tak sedap sebab meja banyak, tp pekerjanya sangat sedikit..Bila da start function, mulalah kami mhadap ragam & kerenah manusia...Ada yang sabar, ada yang kurang sabar, ada yang cerewet, ada tuh senyum aje...tp yang paling tak ku sanggupi bila ade yang mgatal sungguh..tak ingat anak bini, langsung tak respect kami yang bertungkus lumus nak melayan kerenah mereka..

ada tu, India tak silap.. Dia Vegeterian, tp duduk seat VIP.. Tak duduk kt seat yang dah dikhaskan.. then minta kami sediakan untuknye..ade ke patut..kami ni bkn serve mcm org kt hotel or restoren..ade plak yg mntak Fresh Orange lg...Fuhhhh...nk tercabut lutut rasanya menghadapi kerenah manusia yang menindas golongan macam kami ni...RM50 punya pasal..aku redah je dugaan demi dugaan yang aku hadapi...at least aku tak tebalkan muka mintak duit kt mak ayah ku..

Paling menyedihkan bila manusia yang kurang sabar ni meluru dan menyerbu dapur ntok serve sendiri...bengang btol aku..nilah sikap masyarakat kita yer...Then, bila dapat makan, tinggalkan majlis macam tu je...tak hormati majlis...Sampaikan CM Melaka turun dapur tengok apa masalah yang berlaku..dalam pukul 11pm lebih kurang, bru Tun Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi brucap...malangnya, kerusi tetamu dah kosong da...Kami yang serve ni hanya menggeleng memerhati mereka...Nak buat mcm mana..klu aku pon, tak mustahil aku mninggalkan majlis awal sebab rasa diri dah bagus sangat...huhu..
Akhirnya, kerja kami siap lebih kurang pukul 1..tp tak bape pasti sebenarnya masa yg tepat...kami pon menghadaplah bos katering tuh...dengan ngeluh2 smoge dia dengar yg kitorang ni letih sangat...haha!

Entah mcm mne aku leh mntak bos tu bg lebih sket krn tpaksa wat kerahan tenaga untuk dua manusia..Lastly, kami dapat RM60...caye tak???Aku seronok sangat...aku dapat duit atas titik peluh aku..Malam tu kami sampai hostel pukul 2 agaknya kot...

Camnilah rasanya mse mula2 aku kerja kilang dulu...Basic RM300 je..tp kerja mmg teruk...bila 7hb aku dpt gaji, ati punyer bahagia...hanya Tuhan saja tau
...n seingat aku, gaji paling tinggi aku dpt dalam RM500++ jugaklah..Duit tulah aku beli hp Nokia 1600 aku n sampai sekarang ada lg sihat walafiat...Kata lect aku, aku ni da termasuk dlm golongan tercicir (pengguna tradisional)..hehe.

Nilah tepon kesayangan aku nih...Dulu RM300++ tau!!Da 3 tahun da...sama baya ngan no maxis yang aku guna sekarang..





Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, August 20, 2009

Rakanku sudah bertunang...


Agak jeles sebenarnya bila membangkitkan kisah pertunangan orang ni, sedangkan kita da lama berada di alam percintaan masih tiada tanda-tanda akan mengikat janji ke gerbang perkahwinan.. Tapi bagiku, mungkin jodoh seseorang tu tak semestinya sampai awal dan adakalanya lambat jugakan.. Jadi, ku terpaksa menunggu dan menunggu si dia datang merisikku seperti impian wanita lain yang inginkan ikatan yang sah di sisi seorang lelaki.. Actually, aku baru 21 tahun, tp da menggatal..Terpulanglah pada penilaian orang lain, tp aku tak rasa apa yang aku impikan itu satu kesalahan..bukan mudah kita nk memuaskan hati semua orang rite..?Aku tak sanggup nak memalukan parents aku, sedangkan fitrahku sendiri rasa ingin disayangi. For sure, aku rasa nak sentiasa si dia berada di sampingku..




Oleh kerana itu, aku sedang berusaha untuk mengumpul duit kahwin.. Biar aku pulak ikut jejak Srikandi Khadijah yang datang meminang Rasullullah S.A.W...




Selamat Bertunang sahabat ku Siti Noorbayah....Semoga berbahagia selalu bersama tunang tersayang!





Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, August 19, 2009

Pendatang Baru

Hua...hua...
Bt pertama kalinya aku join venture dengan sedara-mara aku yg lain nyok jd blogger kecil2an..
Muahahahaha!
Selalu aku tengok Busu, Aja, Buza, MakNgah n lelain punyer cerita.
Akibat perasaan yang berkobar-kobar, aku pon nak join gak...
Rakan-rakan, plz be my supporter...


For the first post, aku ingin mencoretkan seswatu... Aku dpt tawaran bekerja di tempat kursus ku ini..
by the way, kene interview dlu ngan En. Ajit.. Tak taulah macam mana perasaan aku sekarang nih...
Doakan moga2 aku berjaya..
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy