Pages

Mari mengumpul bloggers!

Sunday, December 19, 2010

It Gets Better in Malaysia: Azwan Ismail "Saya Gay, Saya OK"


Aku jumpe video nih kat Facebook, yang di share kan oleh kawan FB aku. Pada akulah, jijik pulak bila orang Islam sendiri secara terang-terangan mengaku diri dia gay. Budus ke ape. Video nih aku post dulu kat blogger. Kalau-kalau dia close account aku donlod siap-siap. Esok confirm laki nih kena tangkap Penguatkuasa Agama Islam sebab dah terpesong sangat nih.  Tak pon account Youtube 'seksualitimerdeka' ni bakal ditutup sebab di kutuk. Yang dah komen pon berderet-deret kutuk lahanat nih. Sorry, terkasar bahasa pulak.

Ini salah satu komen dari Youtube yang aku ambil. Lebih kurang 45 minit lepas:

"For those homophobic people posting that Azwan matilah kau, gay destroyed in hell, gay eat shit - do you seriously think you deserve to go to your Syurga/heaven? You said your Allah is maha mulia, do you think He would let you go to Syurga saying terrible words like that?"
Firman Allah dalam surah Al-A’raf:80-84:

"Dan Luth ketika berkata kepada kaumnya: mengapa kalian mengerjakan perbuatan faahisyah (keji) yang belum pernah dilakukan oleh seorangpun sebelum kalian. Sesungguhnya kalian mendatangi laki-laki untuk melepaskan syahwat, bukan kepada wanita; malah kalian ini kaum yang melampaui batas. Jawab kaumnya tidak lain hanya mengatakan: “Usirlah mereka dari kotamu ini, sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang berpura-pura mensucikan diri. Kemudian Kami selamatkan dia dan pengikut-pengikutnya kecuali istrinya; dia termasuk orang-orang yang tertinggal (dibinasakan). Dan Kami turunkan kepada mereka hujan (batu); maka perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang berdosa itu.” 

[Note: Dunia nih dah betul-betul dah tunggang terbalik]


















Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Cuti sangat bosane



Ok, jadual cuti sem aku yang sangat boring.


6.45am : Itulah paling awal aku akan bangun Subuh. Kalau tak, alamat pukul 7 lah aku. Setakat nih Buyah baru kejut aku semayang Subuh 2 kali kot. Jarang dia nak masuk bilik anak-anak pompuan dia. Mungkin kami tido seksi-seksi kot. Oh tak, gurau je :)


7.00am - 10am : Oh, ini masa-masa untuk revive tenaga dalaman. Tah ape-ape. Biasa lepas Subuh, aku memang RAJIN untuk tido semula. Nasib-nasiblah, kalu syok dok bawah conforter tuh lama-lama, pukul 9am mak aku dah menjerit kat pintu bilik. Walaweh, boleh terlompat + terkujat Cik Eima pagi-pagi. Lepas tu termenung kat meja makan. Takpon skipping pakai getah sayur tuh je. Satu hari 50 kali.


10am : Kalau aku still terhegeh-hegeh dan termenung-menung, mak aku akan bising-bising lagi. Masa tu aku akan menyeret kaki ke dapur n basuh pinggan. Then, kalau mak aku buat-buat sumbung [besenye ngajuk sebab aku malas..haha], aku ringan-ringan mulutlah tanya, mak nak masak ape ari nih. Jadik, kalau mak aku mood baik, mulalah dia bagitau itu, ini. Takpe mak, ,mendiamkan diri hanny buat jiwaku lagi tersiksa. Sekurang-kurangnya, mak cakap, terubatlah kemalasan aku nih kan.


12pm : Biasanya time nih aku dah siap memasak. Masaklah ape yang patut. Lagi best kalau mak aku ada. Sebab dia suke tolong aku potong-potongkan bawang, sayur-sayuran etc. Aku nih kalau mak aku ade kat rumah, time tuh lah aku rasa macam cangok je nak memasak. Ada je aku tanya mak aku.
Pastuh kami suke gaduh-gaduh tuka siaran radio. Ehem-ehem. Pagi-pagi aku layan Suria FM. Cume kadang-kadang naik bosan sebab lagu sama diulang tipa-tiap ari. Takpelah, janji tak dengar orang membebel banyak-banyak n iklan. Sebab aku bukak radio nak dengar lagu jer..


1pm : Oh, korang ingat aku kuat tidur eh? --->perasan sendiri. Sejak dua menjak nih jarang aku tidur petang. Dah berminggu-minggu since si Dayah Kassim datang rumah aku copy lagu 6ixth Sense. 6ixth Sense lagi. Haha, macam takde kumpulan lain lah aku nak minat..^.^
Dialah yang sound direct kat aku jangan tidur siang nanti malam takleh tidur. Padahal masa dia datang tuh lah aku baru nak tidur petang sebab line streamix problem. Hehe. So, taulah korangkan kenapa petang aku tak tidur lagi sekarang.


2pm - 6pm : Aku akan habiskan masa bukak Farmville n Cityville aku. Nanti kalau aku dah bosan, aku g lah buat benda lain. Pusing-pusing satu rumah ke, makan ke, sembahyang ke, buli dak Ida n Anoi ke, buat air, tengok tv, main dengan kucing etc. Lepas tuh, aku adap FB balik.


6apm - 8.00pm : Masa nih tak adap lappy sangat. Kadang-kadang aku tutup laptop. Aku tengok tv biasanya. Tak pon buatlah pape. Mandi ke. Lagi pun time maghrib, rumah aku riuh sikit sebab sume dah tunggu masuk waktu sambil berborak-borak makan kerepek depan tv.


8.00pm - 9.00pm : Aku adap lappy n lepak bilek lagii. Takpun lipat baju sambil tengok berita ataupun makan. Tengoklah, kadang-kadang makan petang, kadang-kadang malam. Ikut suke je. 


9.00 pm - 11pm : Time nih aku suka tunggu drama. Sekarang layan cerita Hani dengan Ayoub. Best. Bagus buat pengajaran. Pakaian diorang pun sopan je. Pelakun pakai tudung.
ap game sampai aku rasa bosan.


11.00pm - tak dapat nak pk pukul berapa exactly aku tido : Aku akan adap game sampai aku bosan then zzz...


Note: Bosan kan? Mak aku susah nak bagi aku keluar mana-mana. Kalau aku keluar pun, aku bawak mak aku sekali. Kalau tak nanti, dia risau yang bukan-bukan je.
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, December 15, 2010

Untuk kau, sahabat dunia akhirat.

To express my guilty for you, my dear friend.
"Dunia sering berputar macam roda. Masa kita teraniaya, kita rasa sakit tuh, kita marah, kenapa kita yang kena hadapi kesakitan tuh. Bila suatu hari, kesilapan kita menyakitkan orang lain, kita cuba mencari bagaimana nak menyembuhkan hati orang yang kita sakiti. Sukar kan?"
Sampai ke saat aku menaip nih, aku rase perasaan aku, jiwa aku macam dapat satu tamparan yang kuat sangat. Ibarat macam aku kehilangan orang tersayang yang mati eksiden ke, mati sakit jantung, mati sebab demam tetiba ke. Begitulah perumpamaan yang aku terfikir kat benak kepala aku nih.

Ayat kat atas tuh, aku update kat FB aku, [tak caya leh bukak FB aku sekarang]. Aku rase sebak, terkilan, sedih, sesak nafas. Macam-macam.

Dulu, aku di tempat yang teraniaya. Ye, memang teraniaya sangat-sangat. Aku menangis, aku bersedih, aku bermurung kerana akulah mangsa keadaan. Nasib baik ada kawan-kawan yang tak jemu pujuk aku. Aku sangat hargainya kawan.

Sekarang, aku dah menganiaya orang. Tanpa aku sedar, aku termasuk dalam golongan menganiaya. Masa yang berlalu pantas sampai aku tak sedar, orang yang aku aniaya tuh, kawan aku yang dulu selalu ada masa aku bersedih. 

Yang tak pernah abaikan aku. 
Yang buat sesuatu demi tengok aku bahagia. 
Yang aku rasa sangat dekat dengan aku, walaupon sebenarnya jauh beribu batu. 
Yang ada magic sebab dia boleh buat aku tergelak, sedangkan aku tengah melalak. 
Yang boleh menyanyi untuk aku walaupun masa tuh dah pukul 5 pagi.
Yang dengar cerita aku dengan tekun walaupon aku dah repeat cerita yang sama banyak kali.
Yang sabar je layan kerenah aku yang moody tetibe tak kena tempat.
Yang sibuk-sibuk set jam supaya time aku drive tengah-tengah malam, kau boleh teman aku sampai aku tiba ke destinasi dengan selamat.
Yang ada banyak lagi tapi aku tak sanggup nak taip banyak-banyak.

Kau tahu, aku tak pernah lupa apa yang pernah kau buat kat aku selama nih. Aku hargai segala layanan baik kau walaupon aku tergolong dalam golongan tak bersyukur dan bodoh. 

Dari dulu aku dah dapat rasa sesuatu yang buruk akan terjadi, tapi masa yang berlalu buatkan aku khilaf sendiri. Tanpa sedar, aku aniaya orang lain demi kepuasan diri sendiri. Manusia apekah aku nih?

Hari nih, kau mula membenci aku. Disebabkan kesilapan yang aku buat. Aku tahu, kemaafan takkan dapat mengubat kelukaan kau. Tapi aku nak kau tahu, aku menyesal dengan ape yang dah jadi. Kalau berdepan dengan aku, hanya buat kau merana, biarlah aku pergi. Biarlah kau tuduh aku macam-macam, tapi jauh di sudut hati, aku sayang hubungan kita yang pernah terjalin dulu. Aku tak sanggup buat kau macam nih. Dan aku tak niat nak buat kau pergi jauh dari hidup aku. Aku sayang sahabat baik macam kau. Apa yang pernah terjadi antara aku dengan kau, hanya buatkan hati aku terkilan tersangat. Dan apa yang berlaku takkan dapat buat hubungan kita pulih seperti sedia kala. Aku mula faham tentang itu.

Post nih takkan sampai ke pengetahuan kau. Aku sangat yakin. Sebab ko takkan muncul dalam blog aku lagi pasnih. Kau dah takkan jadi pembaca setia coretan merepek aku lagi. Kau dah buang aku jauh-jauh dari hidup kau. Biarlah kau bencikan aku. Mungkin lebih menenangkan kau. Apa pun terjadi lepas nih, biarlah masa yang tentukan. Aku sentiasa doakan yang terbaik buat kau.

Hadirnya dirimu, di dalam hidupku,
Telah merubah segalanya
Dan telah ku lewati, saat gelap hidupku,
Namun kau masih tak menyakini,

Diriku yang coba menghapuskan,
Mimpi-mimpi buruk yang lalu
Inginku berlari, dan menggapai hasratku,
Apakah kau kan berlalu pergi?


Lagu tuh aku hadiahkan pada kau. Ikhlas dari manusia bodoh macam aku nih. Aku pilih lagu siksen, sebab ko pon gile lagu siksen kan. Pastuh, lagu tuh title dia "maafkan ku". Kenalah kat batang hidung aku. 

~Maafkan aku~

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, December 7, 2010

seteguh karang



Seteguh Karang - 6ixth Sense

Ketika dirimu meniti langkah hidup
Kosong dan keliru mencari arah tuju
Kau mampu berdiri mengharungi
 
Pabila dirimu terhumban tanpa kasih
Segala yang terjadi halangan yang kau alami
Kesal sendiri tiada pengganti disisi
Pengobat luka hati

Chorus:
Kesorangan memaksa
Dirimu tabah tanpa rela menyerah
Kesepian mengajar
Arti kasih hamparan pengorbanan
Demi cinta

Seteguh karang tiang di dasar
Biar ombak yang datang tiada penghalang
Kerlipan nian cahaya bersinar
Indahnya mempersona lahir dari jiwa

P/s: Lagu nih Cik Ima dedicated kat sorang kawan Cik Ima yang sangat Cik Ima sayangi dan kasihi dunia akhirat. Yang Cik Ima tatau macam mana nak gambarkan betapa baik dan tulusnya hati beliau. Turut meminati lagu-lagu dari 6ixth Sense. Bila dengar lagu nih jer, Cik Ima macam nak nyanyikan jer untuk beliau. Thanks for everything. Moga tabah selalu seperti SETEGUHNYA KARANG...


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, December 6, 2010

Romantis yang hilang

Berikut adalah kisah Puan Alya dan suami.

Suami sy seorang ahli perniagaan.. sy mencintai sifatnya yg semulajadi dan sy menyukai perasaan hangat yg muncul dihati sy ketika bersandar dibahunya..

3 tahun dlm masa perkenalan dan 2 tahun dlm masa pernikahan, sy harus akui bahawa sy mulai merasa letih, lelah, alasan-alasan sy mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yg menjemukan. Sy seorang wanita yg sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Sy merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yg sentiasa mengharapkan belaian. Tapi,semua itu tidak pernah sy perolehi. Suami sy jauh berbeza dari yg sy harapkan, rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dlm mencipta suasana romantis dlm perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan sy terhadap cinta yg ideal.

Suatu hari, sy beranikan diri untuk mengatakan keputusan sy kepadanya, bahawa sy inginkan perceraian.

"Mengapa?" Dia bertanya dengan nada terkejut.

"Alya letih, abang tidak pernah cuba memberikan cinta yg Alya inginkan. "Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya. Kekecewaan sy semakin bertambah, seorang suami yg tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yg boleh sy harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

"Apa yg Abang boleh lakukan untuk ubah fikiran Alya?" Sy merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

"Alya ada 1 soalan,kalo Abang temui jawapannya di dalam hati Alya, Alya akan mengubah fikiran Alya."

"Seandainya Alya menyukai sekuntum bunga cantik yg ada di puncak gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Adakah Abang akan sanggup lakukan demi Alya?"

Dia termenung dan akhirnya berkata,"Abang akan memberikan jawapannya esok." Hati sy terus menjadi gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menemui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yg berisi susu hangat yg bertuliskan...

"Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya. "Kalimah pertama itu menghancurkan hati sy. Namun,sy masih terus ingin membacanya.

"Alya boleh menaip-naip di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Alya memperbaiki program tersebut."

"Alya selalu lupa membawa kunci rumah ketika Alya keluar dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Alya ketika pulang."

"Alya suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat baru yang Alya kunjungi, Abang harus mencari Alya dari satu lot kedai ke satu lot kedai yg lain dan membawa Alya pulang."

"Alya selalu sengal-sengal badan sewaktu 'ABC' Alya datang setiap bulan dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Alya yg sengal itu."

"Alya lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Alya akan menjadi 'pelik'. Dan Abang harus membelikan sesuatu yg dapat mengiburkan Alya di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal yg kelakar yg Abang alami."

"Alya selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk mata Alya , Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, Abang dapat menolong memotong kukumu dan memandikanmu."

"Tangan Abang akan memegang tangan Alya, membimbing melusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yg indah.Menceritakan warna-warna bunga yg bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu."

"Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati kerana Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang."

"Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yg boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintaimu. "Untuk itu sayang, jika semua yg telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Alya. Abang tidak akan menahan Alya dari mencari tangan, kaki dan mata lain yg dapat membahagiakan Alya."

Airmata sy jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi sy tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

"Dan sekarang, Alya telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Alya puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Alya.

"Tetapi,jika Alya tidak puas hati, sayangku...biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah sayang, bahagia Abang bila Alya bahagia."

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu sy segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan sy.

Oh!! Kini sy tahu, tidak ada org yg pernah mencintai sy lebih dari dia mencintai sy. 

"Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam kewujudan yg kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam kewujudan yg tidak pernah kita bayangkan sebelum ini."

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Friday, November 26, 2010

Susah hati dan susah tidur!

Oh Tuhan, kau berilah ruang untuk aku melelapkan mata.

Kerana.....

Kala ini hambaMu ini sukar melelapkan mata.
Entah apelah yang menyukarkan hambaMu ini untuk melelapkan mata. Nak sembahyang tahajud pun tak boleh sebab hambaMu ini memang tak tidur-tidur dari tadi.

Takut,

Ya! Dalam beberapa jam lepas hambaMu takutkan sesuatu. Mungkin masa silam membuatkan dia ketakutan.
Ya, mungkin.

Ku mohon padaMu Ya Allah, di tengah malam, ku maksudkan di pagi yang hening ini, Kau tenangkanlah hatiku. Kau berilah aku kekuatan. Kau berilah aku kekuatan. Kau berilah aku kekuatan.
 Permudahkanlah segalanya.

Hanya padaMu, aku memohon.

~Amin, amin Ya Rabbal A'lamin~

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, November 25, 2010

Gila

Gila?

Ye memang aku gila sebab kali kedua aku terlajak bangun pagi dalam minggu nih. Mane taknya, malam macam musang, mak aku dah cabut plug stimik sebelum tidur pon tak mampu mendorong aku tidur awal macam manusia normal yang lain. Haha. Cuma tadi aku awal sikit dari hari mak aku merajuk. 9.44 a.m. Haha lagi.

Seyes memang gile!

Mana aku tau? Hehe. Aku celik mata terus anta meset kt Mr. Silence n text 'bacin' pada pukul 9.44 a.m.. Memanglah aku tau aku bangun kira-kira pukul 9.44 a.m.

Gila?

A'ah, memang gile bila aku topup balik masa aku yang terabis sebab tak dapat adap Farmville malam tadi. Adeh!

Aku cuci muka, makan nasik lemak bungkus + masak daging sechuan + mandi kemudian terus menghadap FV semula. Teruk aku nih. Nasib baik aku sedar aku tak semayang Zohor lagi n makan. pastu tolong picit kepala mak aku yang sakit sebab tekanan darah dia naik [makan pekasam]. Haha! Time tu jer lah mak aku pasan aku keluar dari bilik kot. Ini pun aku tak tidur tengahari walaupon aku tidur pukul 5 a.m. malam pagi tadi.

Seyes, memang gile!

[Note: Disebabkan kegilan aku tuh, mak aku tegur sechuan aku tak cukup masam n garam yang aku kira dah cukup masin. Mak aku terpaksa masuk dalam periuk empuk semula kira-kira 10 minit sebab sechuan aku tak sebati ngan rasa daging. Adeh!]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Samarinda | Sipnopsis Ayoub

Malam tadi selepas Maghrib, Cik Ima pergi makan. Masak asam pedas tulang [actually ada daging, takkan Cik Ima makan tulang semata kot...]. Tuh pun ade belen lagi lembu korban raya Haji lepas. Then Cik Ima pergi lipat baju depan TV. Saja rajin-rajinkan diri. Mak dah asyik membebel Cik Ima asyik duduk berkurung dalam bilik sejak cuti awal bulan 11. Keluar bilik pun tolong mak kat dapur, then Cik Ima mengurungkan diri semula. Cik Ima pun tatau nak buat ape. Jadik Cik Ima adap lappy, layan lagu 6ixth sense dari bangun tidur sampai nak tidur semula sambil main Farmville (FV) kt Facebook..Haha! Gila Cik Ima nih kan? Al maklumlah, time study takleh adap sangat FV, nanti asyik nak set time harvest jer..

Sebabkan terhegeh-hegeh melipat baju, dengan mata melihat TV, tangan menaip meseg, sebelah lagi sibuk click-click nak main game, sampailah pukul 10.30 mlm. Amek ko! Cerita Samarinda yang baru start 23 November lepas. Tapi Cik Ima terlepas episod 1. Cik Ima nih memang selalu ketinggalan zaman sikit drama-drama kat tv nih. Sebab Cik Ima memang jarang tengok TV. Kalau kat rumah Cik Ima takde TV pun Cik Ima tak bape kisah, janji ada radio, lappy, MP3, handphone, broadband, mouse....dapat hi5 atau pon speaker kebabom lagi Cik Ima suke. Hik hik.

Starting cerita Samarinda: Ayoub nih je dah menarik minat Cik Ima. Dengar je lagu terbaru 6ixth sense, Sepi, terus Cik Ima fokus kat TV tak kelip-kelip. Tatau kenapa Cik Ima nih tak boleh dengar suara vokalis 6ixth sense, si Adi Priyo Sambodo tu. Cik Ima sanggup beli novel Tak Bisa Memilihmu n balut cantk-cantik. Alih-alih dak Kak Cik bagi kawan dia pinjam n hilangkan. Sampai sekarang Cik Eima cari semua kedai buku dah tak de lagi. Nyampah!

[Sape yang terjumpe leh hadiahkan kat Cik Ima eh?]

 Ok, nih sipnopsis drama Samarinda: Ayoub. Setiap hari Selasa hingga Khamis jam 10.30 malam di TV3.

*******************

Menceritakan tentang Ayoub seorang yang sabar dan gemar bersedekah.

Ayoub dibesarkan oleh ibunya, Banun lakonan Rosnah Johari dalam keadaan yang sederhana selepas ayahnya, Musen meninggal dunia semasa Banun baru mengandung.
Ibu bapa Musen yang berasal daripada keluarga yang berada menyangka Banun berlaku curang dengan Mat Sewel lakonan Razak Ahmad, lalu tidak mengaku Ayoub sebagai cucu mereka.
Ayoub mempunyai seorang kawan karib, Wan Aidil lakonan Fizz Fairuz sejak bangku sekolah. Ibu Wan Aidil, Norma (Norish Karman) sentiasa cemburu terhadap Banun dan tidak membenarkan Wan Aidil rapat dengan Ayoub.

Wan Aidil telah berkahwin dengan Sazzy (Watie Elite), seorang gadis bandar yang kaya. Norma berasa bangga dengan kejayaan anaknya namun dia selalu mendesak Wan Aidil supaya lebih berjaya daripada Ayoub.
Ayoub pula memulakan kerjayanya sebagai seorang pengedar beras di kampung. Dia telah mewarisi harta peninggalan datuknya dan dapat mengembangkan perniagaannya. Walaupun keuntungannya kini tinggi, Ayoub menjalani kehidupan secara sederhana mengikut hukum Islam dan sering menolong mereka yang memerlukan.
Ayoub bertemu jodoh dengan Tengku Zarima (Fiza Halim dan dikurniakan empat orang anak. Perniagaan Ayoub semakin maju. Ayoub sering bersedekah kepada penduduk kampung dan menjadi penaja kepada beberapa dana.

Mimpi ngeri Ayoub bermula apabila Wan Aidil semakin tertekan dengan kejayaan Ayoub. Kehidupan Wan Aidil tidak semewah dan sebahagia yang diimpikan selepas ditimpa dengan beberapa masalah. Wan Aidil sanggup melakukan apa sahaja bagi menjatuhkan Ayoub.

[Note: Teringat ada hamba Allah panggil 6ixth sense gedik. Marah betul Cik Ima!]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, November 24, 2010

Remaja Malaysia makin parah, rosak!! - Aksi Zina Mulut

KUALA LUMPUR: Babak bercumbu ala filem Hollywood dilakukan pasangan remaja Melayu tanpa segan silu yang tersebar secara meluas di Internet melalui laman YouTube menyebabkan kemarahan ramai pihak kerana jelas ia mencemarkan imej Melayu dan Islam.


video
opppsss...aku bukan edar video lucah ok!


Video yang mula dimuat turun pada 14 November lalu kini mendapat pelbagai kutukan kerana jelas melanggar tata susila masyarakat Malaysia. Kebanyakan penonton video berkenaan mengeluarkan kata-kata kesat dalam ruangan komen bagi mengutuk tindakan melampau remaja terbabit.

Kemunculan klip video itu dipercayai dilakukan di kawasan sekitar Kuala Lumpur menunjukkan akhlak masyarakat Melayu terutama remaja kian luntur.
Tanpa rasa malu, pasangan berkenaan bercumbu sambil aksi panas mereka dirakam rakan-rakan yang turut terbabit.

Puncanya bermula dengan perselisihan faham pasangan itu yang membawa kepada adegan bercium dimulakan si gadis kerana ingin memujuk teman lelakinya yang merajuk.

Malah, mereka tidak mempedulikan kenderaan yang lalu-lalang di belakang sebaliknya terus hanyut dalam gelora nafsu sebagai tanda menunjukkan kasih sayang.
Isunya hanya kerana teman lelaki terasa hati dengan teman wanitanya berkenaan pertikaian sama ada memilihnya atau pusat membeli-belah Suria KLCC. Pasangan remaja Melayu terbabit juga tidak segan berpeluk-pelukan manakala teman wanita pula merengek-rengek memujuk jejaka pujaan hatinya.

Drama ala Hollywood semakin panas apabila rakan teman lelaki menghasut supaya dia meninggalkan teman wanitanya.
Akibat tidak tahan hasutan rakan teman lelakinya, si gadis bertindak di luar kawalan apabila terus mencium teman lelakinya sebagai langkah memujuk.

Mengulas isu ini, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, perbuatan dilakukan remaja terbabit menunjukkan akhlak masyarakat kini semakin runtuh.

Menurutnya, ibu bapa memainkan peranan mendidik anak supaya mempunyai rasa malu melakukan perkara tidak elok daripada kecil.

“Menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk membentuk peribadi anak-anak kerana mereka penyambung generasi manusia.

“Perbuatan yang dilakukan pasangan terbabit jelas menjejaskan imej Islam. Dulu orang hormat Melayu kerana nilai kesopanan yang ada tetapi kini ia sudah hilang dalam masyarakat kita,” katanya.

Beliau berkata, perbuatan remaja terbabit sudah dianggap zina mulut dan jika ditangkap boleh dikenakan tindakan berperangai tidak senonoh.

Sementara itu, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Muhamad Razak Idris berkata, gejala yang berlaku ini amat menyedihkan dan menggambarkan keadaan masyarakat kini sudah kehilangan adab.


“Generasi muda sudah tidak malu terbabit dengan kegiatan sedemikian. “Semua ini berlaku disebabkan budaya liberal terlalu berleluasa sehingga adab sopan sudah tidak penting lagi.
Menurutnya, amalan liberalisme ini akan meruntuh prinsip dan tradisi orang Melayu dan Islam.
“Saya menyarankan supaya remaja di luar sana dapat menjaga maruah mereka dan berfikiran panjang supaya tidak menimbulkan aib sehingga dipandang serong masyarakat.
“Budaya tegur-menegur perlu diwujudkan semula melalui kerjasama masyarakat yang prihatin menegur secara baik,” katanya.

Sumber: MyMetro

[Note: Hadoi ni Malaysia ke Ameraka nih?! ----> CIk Ima mula konfius]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, November 23, 2010

.:M.E.R.A.J.U.K:.

Tension hari ni. Bosan pon ada jugak. Macam mana nak buat ek? Biasanya aku yang kuat merajuk n mintak dipujuk. Tapi bila satu hari orang lain pulak merajuk sebab aku, rasa bersalah sangat-sangat.

Al kisahnya begini.... pagi tadi aku bangun lewat lagi. Lebih lewat lagi. Pukul 10. Adeh! Aku nih kan kalau dah sedar pagi-pagi Subuh pun aku nak lajakkan lagi. Dah sedar pun aku peluk my Teddy Bear lagi kasik nyenyak dengan aku. Lagi pulak dah balik uma cuti-cuti nih kan. Selalu kalau kat rumah paling lewat pukul 9 dah bangun. Lewat je dari tuh, mak aku dah start bising dah. Aku memang tak sanggup nak dengar.

So, pagi-pagi aku bangun, cuci muke, bersarapan [kalau ada sarapan lah], then aku gi dapur memasaklah ape yang patut. Kadang-kadang mak aku teman aku. Biasanya dia kupaskan bawang, potongkan sayur ke, or duduk-duduk je kat dapur berborak dengan aku. Aku suke bila nak buat ape-ape rencah, aku berbahas dengan mak aku. Kadang-kadang, dia ikut gak, kadang-kadang dia kurang setuju. But for me, it's better kalau dia ada kat dapur n teman aku. So, aku tak rasa bosan n upgrade skill memasak aku nih. Maklumlah, time cuti-cuti nih memang aku selalu turun dapur, even masa dua tiga hari baru bercuti tuh aku sangat liat nak ke dapur. Duk asrama mana ada dapur, hidup sendiri-sendiri [bukan ada husband pon nak jaga kannnn?? Teeeettttt!]. So, memang aku bodoh-bodoh lah bila turun ke dapur tuh. Tapi kan, mak aku puji. Dia cakap walaupon aku nih suke menambah-nambah ape yang takde dalam resepi mak aku, aku still praktikkan masakan orang serkam. Sebab tuh bila aku masak, mak aku selalu cakap sedap [tataulah kalau aku yang cepat perasan]. Kalau Buyah pulak, dia suka makan sambal terung, masak sichuan, apa je masakan ikan keli, peria goreng dengan telur.... Itu yang aku teringatlah buat masa nih. Hik hik!

Ok dah panjang sangat aku menyerong nih. Berbalik cerita asal, my mum merajuk sebab aku bangun lambat ari nih. Pukul 10. Aiseh! Aku turun-turun jer mak aku dah basuh pinggan mangkuk. Baju pon dah siap bersidai kat ampai. Aiseh! Aku nak tolong mak aku, tanye apa nak masak hari nih, mak aku dia jer. Dia buat je keje dia, tak layan aku.

Pas dah abes basuh pinggan, dia amek nenas, potong kulit. Kat atas batu kat dapur aku nampak mak rendam cili kering sikit jer. Tak lain tak bukan mak nak masak lemak nenas nih. Aku try tanye lagi, mak buat bodoh jer..


Sunyi sepi.. Dengar bunyi DJ radio Negeri Sembilan FM je yang bingit....

Aku naik atas semula. Ambil sepeket minuman supplement yg Mr. Silence bagi, Tricajus en Suden. Aku minum untuk migran aku tp kongsi minum ngan mak aku yang ada darah tinggi n kencing manis. Aku bancuh ngan air sejuk. Biasanya mak aku suke air tuh and minum je kalau aku hulur. Aku bancuh n suh mak aku minum dulu separuh sebab aku nak masuk toilet. Hehe. Tapi bila kuar balik, mak aku tak usik pon air tuh. Alihkan pon tidak. Dia pun dah nak siap memasak [lamanya aku dalam toilet tadi??].

Then aku minum separuh, aku gi keluar tolak ampaian masuk bawah bimbung sebab nak hujan. Tweettt, ampaian rumah aku ada roda, rumah korang ade? Hehe. Bila masuk balik, air tadi tak abis lagi. Mak aku pon dah ke mana.

Sedih aku..Mak aku dah betul-betul merajuk nih. Macam mana nak buat ek. Habis memasak, mak aku cabut wayar stimik. Then dia baring tengok tv kat atas. Aku pun dah mati kutu. Langsung dia tak layan aku. Bebelkan aku pun tidak. Sunyi betul hidup aku bila mak aku diam-diam camnih. Rindulah...:p

Petangnya, aku bawak Ida gi sekolah dia. Biasanya pantang aku gi mana-mana mesti mak ikut sekali. Tapi dia buat bodoh jer. Ida nak hantar borang masuk asrama.  By the way, dah terlewat 4 hari. Tapi alhamdulillah, masih diterima lagi. On da way balik, aku singgah beli goreng pisang + wajik + keledek goreng tanpa kicap pedas. Sampai uma, aku terus petik cili api, tumbuk dengan bawang putih, buat kicap pedas. Ida buat air teh. Makan depan mak pun, dia buat bdoh je. Kitorang ajak banyak kali pon, dia buat bodoh jugak. Pening kepala aku.

Aku bisik kat Ida, try ajak mak jalan-jalan kat Pengkalan Balak. Cari gemis, tapi mak still tak layan. Aku umpan cakap nak ganti duit mak aku yang aku pinjam tuh pon mak aku buat tak layan. Hadoi, pening kepala aku. Laaa nih, aku dah mati kutu. Tak taulah nak buat ape lagi. Patut tak aku ajak mak aku gi jalan-jalan kat pasar malam pulak. Tak pon gi kepsi ke??

[Note: Sangat rindukan mak aku]


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, November 22, 2010

Jauhi couple...

Entri ni aku masukkan sekadar berkongsi dengan teman-teman sekalian, Bukan untuk mereka yang bercinta, juga khas untuk aku jua. Kadang-kadang kita khilaf dan sering melakukan kesilapan. Jadi, jagalah diri, peribadi supaya tiadalah maruah yang akan tercela. Bukan untuk diri sendiri aje, tapi termasuk orang-orang sekeliling kita. Bak kata ungkapan lirik dendangan Suhaimi Mior Hassan ft. Ana Rafali n Altimet [Kalau berpacaran]:
"Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman
 
Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihmu disambar buaya"
 ------------------------------


1. salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?
 
6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8. Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!
9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10. Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12. Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je.. nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14. Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

 ------------------------------
 
20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!
23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)
- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..
- si lelaki mencari mangsa baru..
- dan kejadian terus berulang..

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI... 
 
 
[Note: Cik Ima berikrar tanak bercinta lah lepas nih!]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy