Pages

Mari mengumpul bloggers!

Wednesday, July 28, 2010

::Hepi buzday Angah::

Ini angah saya yer...MOHD OSMAN BIN OMAR...Tanggal 27/07/2010, maka genaplah umur dia 25 tahun...Korang jgn berangan nak ngorat dia nih..Sebabnya, 
1st dia nih dah tua, 
2nd dia dah tunang. 
So, jgn beranganlah...Tuh yang dia potong kek tuh, kek tunang dia bagilah..Mmg sedap walaupon aku makan seco'et jek...

Opppsss....blom abes lagi..
Dedicated also to my mum n dad..
"Happy Anniversary 27th''
(23th July 2010)
::Captured by me on 22 July @ my campus..Sending me ketupat & sambal tumis::

Semoga Mak n Buyah selalu bahagia dan romantik ke sana sini memakai baju sedondon mereka..hik hik!
Thank to Mum sebab bawak ketupat hari tuh...Boleh makn kongsi-kongsi ngan kawan Awa kat cni serta berjaya membuat a few people jeles..*.*

NOTE: Oh, saya tersangatlah mengantuk!!Esok satu kelas sahaja n sy akan spend banyak masa kat library untuk buat assignment CTU..Nite!!

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, July 20, 2010

Nih kes takde kerjalah...

Malam td pukul 3 lebih baru aku masuk bilik nak tido..Semua gara-gara karangan BI aku tuh...Haha..Last2 siap jugak dengan idea yg melimpah ruah...Bila dah golek-golek kat bilik, mata dah terkebil-kebil takleh tido..Pakai earphone, bukak NOKIA 5800 EM aku tuh, baru leh lelapkan mata:)

Pagi tadi, pkul 7 lebih agaknya baru tersedar...Rupa-rupanya jam aku tak bunyi macam biasa (6.30am stp hari) So, tak Subuhlah pagi tadikan..Ape nak jadiklah aku nih kan...Hish!!
P/S: Korang jgn contohi sikap tidak baik ini ok!

Sekarang nih tengah melepak-lepak jer kat bilik lepas print semua assignment aku yang perlu di submitkan hari nih sambil dengar mp3..hehehe. Orang lain sume ada kelas pagi setiap hari, aku lak setiap hari rilek-rilek jek sebab takde kelas...Sedih!

So, aku nak share satu lagu yang pernah dinyanyikan oleh my friends versi acoustic dia..Aku rajin gak bukak lagu nih.Tapi suara dia tenggelam dengan bunyi gitar..So, aku masukkan kt MP3 blog aku nih later sebab waktu siang, wifi hostel nih akan block ape saja website berbentuk hiburan termasuk http://mixpod.com/ nih..

      SAAT TERAKHIR

    "Tak pernah terpikir olehku
      Tak sedikitpun ku bayangkan
      Kau akan pergi tinggalkan kusendiri
      Begitu sulit kubayangkan
      Begitu sakit ku rasakan
      Kau akan pergi tinggalkan ku sendiri
      Di bawah batu nisan kini
      Kau tlah sandarkan
      Kasih sayang kamu begitu dalam
      sungguh ku tak sanggup
      Ini terjadi karna ku sangat cinta
      Inilah saat terakhirku melihat kamu
      Jatuh air mataku menangis pilu
      Hanya mampu ucapkan
      Selamat jalan kasih
      Satu jam saja kutelah bisa cintai kamu; kamu; kamu di hatiku
      Namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup
      Satu jam saja kutelah bisa sayangi kamu… di hatiku
      Namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup
      di nanti ku……
"

NOTE: Sebenarnya memula, aku tak minat pun, since 2 3 hari nih jek aku minat..hehehe:)
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

::Poning palo dennnn::

Nak kata aku tak pernah belajar Bi, dari sekolah rendah dah belajar BI..Tapi tatau le kenapa aku cangok sangat BI nih..Klu BM tuh mmg aku pelajar terbaik lah masa sekolah menengah dulu..Tapi bila part nak buat karangan, mulalah aku rasa tension sangat,..Haha! Mudah nak faham klu orang speaking dengan aku, tapi susahnya aku nak buat ayat karangan or speaking dengan orang..Dan sampai sekarang, kira-kira 2.24am [berdasarkan jam laptop nih], aku masih pening kepala nak buat karangan nih:


--MY HOMETOWN--

Tah apa-apa lah yang aku merepek dari tadi..Aku siap bukak blog dak Ainil sebab nak carik idea apelah yang menarik pasal kg aku ek..Setahu aku, aku rasa best jek balik rumah..Tuh jek lah yang aku tau...Perasaan yang best bila dapat balik kampung.. Selain tuh, aku pon tatau..Klu En. Bashir nak tau ape yang best kat kampung aku, datanglah kat kg aku..Ade homestay lagi..RM50 semalam..Mau..??

Nnti hujung minggu lepas subuh ada poco-poco..Aku pon join jugak klu aku balik kampung..Kadang-kadang aku yang ajar mak cik-mak cik nih joget2..My mum pon join tau..Jangan main2..

Jangan karangan aku dibaca kat depan lagi macam minggu lepas suda.. Malu gile aku.. Nasib baik, at the end of our class, dia puji karangan aku best..hehehe..Walaupon aku tau grammar aku sangatlah buruk...Yang tak leh tahan, dari start kelas sampai abes kelas, dia buat huraian karangan aku..bongek jek...Tersipu-sipu aku malu dalam kelas tuh..

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, July 14, 2010

::Kenapalah sistem pendidikan di Malaysia ni membebankan pelajar yang ingin menyambung pengajian ke peringkat Sarjana Muda??::

Salam kembali...

 P/S: Title aku nih ditujukan khas utk mangsa keadaan seperti aku yang ex poli tp ade semangat lagi nak masuk U ok..!

Since pukul 8 pagi tadi, n just now aku baru dapat adap lappy nih dengan perasaan berkecamuk dan sangat tertekan.. Nak ngadu kat boyfren..boyfren tak ada..Nak ngadu kat mak aku, apa yang mak aku boleh tolong..Walaupun blagak tenang, orang leh nampak air muka aku nih dah banyak tambah kedut2 macam longkang yg berselirat agaknya..Klu boleh aku taknak mengeluh, n sikit pun taknak semangat kembali ke alam persekolahan nih ilang macam tuh je..Siapalah yang boleh leraikan kekusutan yang aku alami sekarang...REALLY NEED SOMEONE!!! (T.T)

Pagi td, pkul 8 dah grak pergi kampus..Tapi singgah BSN dulu..beli no. pin utk pmohonan PTPTN..Walaupun nak ikutkan boleh mntak TAPEM, tp disebabkan aku mmg mmerlukan duit dengan segera, PT pon PT lah...Alhamdulillah, stakat ni masih cuba tidak meminta duit mak ayah:)

Then, aku jumpe KP lg..Agaknya dia pon dah muak asik jumpe aku je...(0.o) Ktrg salin jadual Part 1, kelas 1B--my new class..Ptg semalam, sampai ke pagi aku dok memikirkan mana pilihan yg terbaik utk aku..Part 1 or Part 2..Tp bila dah redha dengan ketetapan Ilahi, datang pulak masalah lain..

Macam aku update kat FB aku: 

‎::Current Mode: Masuk Part 1 smule dgn student penerapan.. Subject Part 1 baru 10 jam kredit..Subject ape nak tambah lagi nih..::

Memang Part 1 aku amek 10 jam kredit je..means ade 4 subjek jek..(BAB, BEL, MGT & ECO)Itu pun 2 subjek je bawak final..tp bila nak tarik subjek Part 2, tak boleh pulak..(T.T). KP cakap, silibus Part 1 ada OBE, tp subjek Part 2 tak ada.. So, macam mana aku nak cukupkan lagi min. 3 jam kredit nih?? Dia ckp, takkan sbb aku sorang yg dtg dr Politeknik nih, psyarah nk sediakan OBE utk aku sorang..sedangkan subjek Part 2 skrg, gune silibus lame yg tak dimasukkan OBE lg..

So, aku pikir plak, takkan aku nk amek 10 jam kredit jer??

KP ckp, klu aku tak cukup jam kredit, 

  • katakan aku dpt 3.5 n above...aku tak layak dpt Anugerah DEKAN ssb tak ckup minimum 13 jam kredit. 

  • katakan aku dapat 3.5 every sem, aku takkan dapat anugerah Naib Canselor dsebabkan satu jek sem tuh..(walaupun aku tak pasti aku leh dapat 3.5 tuh, tp tak mustahilkan??)

  • Penyelesaiannya:
    • Part 1: Ambil subjek Part 2, tp mohon dengan lect subjek tuh supaya buat OBE untuk aku yang pelik ini sorang -- dan perkara akan berlarutan kerana Part 1 sem nih baru wujud OBE. Tapi jam kredit aku berbelas2 jek every sem:)
    • Part 2: Mohon untuk transfer kredit subjek ECO dan MGT 415 supaya jam kredit aku kurang dan takde risiko Part 7 yang bakal wujud. Tapi, aku still kena buat inter sesi masa cuti sem nanti...
    • So, which one yer??? 
Dek kerana pertukaran jadual n banyak clash jadual, aku bercampur-campur masuk kelas 1A (bebudak Matrik & STPM) & 1B (kelas aku +bdk penerapan dip sem 3) dan kelas Part 2 serta Part 3 utk ckupkan jam kredit aku..Td aku masuk kelas 1A utk ECO, studentnye melimpah ruah sampaikan over limit 45 orang. KP terpaksa campur tangan n tak benarkan kelas lain masuk selain budak 1A je..Keluarlah aku dgn begitu tertekannya.

Seyes beb, mmg berkumpul2 tekanan aku sampai ke petang. Dari pagi aku pening susun jadual, kena maki ngan staf kat HEA yang ikut suke nak maki aku (siap dia besok klu aku jadik P. Atasan dia satu ari nanti!!), ditambah pulak kerisauan subjek aku amik masih tak ckup jam kredit--sehinggalah terbawa ke kelas ECO kerana terpaksa drop kelas tuh..Then, aku menyorong langkah ke pejabat KP. Meleleh jugak air mata aku yg aku sangka begitu tabah dan tenang sejak pagi lagi. Agaknya, dia pun tak sangka aku dah tersedih dlm opis dia, dia cube tolong termampu. macam yg aku bg option kat atas tuh lah..

So, pagi2 esok usai Subuh, kenalah aku menguruskan silibus subjek Techno n Ekonomi mase kat poli dlu utk mohon pengecualian kredit ECO & MGT pula..

--SEKIAN, TERIMA KASIH--

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, July 12, 2010

--haru+biru--


Aku pening kepala... Korang kesian tak kat aku..? Dah lah aku sorang2 budak poli kt fakulti aku nih..Pastu, di 'anak tirikan' lagi...Hmm...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lepas kelas pukul 10.30 tadi, aku dgn geng senasib dengan aku diarahkan jumpa Koordinator Program (KP).. Then, aku submit form untuk transfer credit tuh.. Dia bagitau dia nak kami berlima masuk semula Part 1, means pengajian aku di sini jadik 3 tahun semulalah.. Aku tataulah kenapa berat  sangat nak accept.. 
  1. Aku dapat tranfer 5 subject (MKT, MGT, ACC, HBU & besar kemungkinan LAW), so banyaklah masa tbuang jek dekat Part 1 sebab 10 credit hour jek kat Part 1.
  2. Bila dah jadik 10 credit hour, aku kne tambah subject Part 2 lagi 6 credit hour supaya capai min satu sem 16 credit hour.
  3. Lepas tuh, masuk Part 2 pulak, aku kena lagi ambil subject Part 3.. Begitulah yang akan berlaku SETIAP SEMESTER sampailah aku grad nnti...So, sama je lah klu aku ambil part 2 kan?
  4. Bila dah amek sbjek Part 2, aku dah berseorangan sebab bdak2 seangkatan dengan aku kena ambil subjek yg aku dapat tranfer..So, sape nak discuss ape2 ngan aku nnti??
  5. Bila masuk Part 1, means aku kena tunggu 6 bulan lagi untuk grad mase umur aku 25 tahun..Tuanya aku!!

Aku ade call Mr. Silence td, dia cakap masuk Part 2.. Tak bazir waktu..Kawan-kawan aku pun cakap mcm tuh..Tapi, aku tanye si BUDAK WANTED. Dia cakap amek jek Part 1. Nape nak pikir sangat masa yang rugi tuh. 6 bulan jek.. Nasihat dia menyerap jugak dalam kepala aku..Walaupun sebenarnya, aku masih memikirkan nombor  2 & 3 tuh walaupun bezanya 6 bulan jek..(Mungkinkah sebab dia lelaki so masalah umur tuh bukanlah hal yang sangat besar??)

"KENAPALAH AKU SUKE MEMBERATKAN KEPALA AKU DENGAN UMUR & WAKTU NI SEDANGKAN SIMPLE JEK JAWAPAN DIA??"


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, July 7, 2010

New Life, New World..

Tak sangka setahun lepas aku abeskan diploma aku, aku sambung pelajaran ke Ijazah pulak...Tengahari tadi baru settle Minggu Mesra Pelajar a.k.a MMS yang aku kenali sebagai orientasi... Banyak perkara yang aku kena cepat biasakan kat sini.. Lebih-lebih lagi bila hanya dua student jer yang dari Lepasan Diploma Politeknik batch aku kali ni..Semua benda kena buat sendiri...Takde Penasihat Akedemik mcm Cik Halizah masa aku kat poli dlu yang boleh tolong kami melainkan Kordinator Program..Nasib baik aku geng...Dari 1st day aku berkawan je dengan semua orang...sampai aku dapat 3 orang kawan yang agak rapat dr course BBA (Hons) Financial n 2 orang lagi budak kelas aku sendiri...

Masa aku nak sambung, mcm2 perkara mengganggu fikiran aku, sampailah aku dah daftar aku masih tanya mak aku, 
"Betul ke Awa dah sambung  degree ni mak..." 
Bising gile mak aku bile aku tanye soklan macam tuh..dia risau, sebab mase aku settlekan sume benda pon dah last minit...Cume mak aku bagi mase jek lah... Mungkin dia faham banyak masalah yang aku nak berdepan seminggu sudah...Dengan proses nak berhenti kerja, pindah rumah sewa, carik rumah sewa baru...sampailah aku dapat buat rayuan asrama..Alhamdulillah...

Masa mendaftar, Ude yang banyak bersabar ngan kerenah aku..Sampaikan aku tertidur dalam kereta keletihan...Mak aku cakap, dia saje taknak kacau aku tido, sebab tau aku letih gile...Thanks Ude n my Mum sebab terlalu memahami...Sikit pun Ude tak marah aku even though aku ade menyusahkan dia sikit masa hari mendaftar tuh...Aku tau dia penat & mengantuk sebab mase ktrg nak gerak pagi, dia mintak aku drive...
[By the way, aku berat hati nak share kat mana aku sambung study aku utk public..Tak tau lah kenapa]

Aku sampai asrama & angkut barang pun masa tuh dah pukul 8.00 mlm...Student lain dah berkumpul kat Ground Floor nak pergi taklimat MMS kt Dewan...Nasib baik sempat walaupon masa otw tu, jalan jem gile...Aku penat tahap gaban satu hari tuh, esoknya pukul 5.30 dah bangun n mandi kat surau sebab asrama takde air...--->ini memang hampes sikit!

Course aku ambil nih sepatutnya 3 tahun..Tapi aku dapat 2 tahun setengah jer...Klu aku cakap pelajar Politeknik macam aku nih di anak tirikan pon ade jugak..Punyelah lama aku berhempas pulas menghabiskan Dip aku, bila nak sambung degree, aku kena ambil balik subjek yang pernah aku ambil mase Diploma..4 subjek jek dapat transfer, subjek Business Law pulak aku nak buat rayuan sebab tak cukup requirement.. Walaupun aku dapat Part 2, tapi still aku kena buat short sem taknak bagi berat sangat nak pikul semua subjek..Sayanglah, takkan nak kena ambil balik..Bengang aku, tapi ape aku boleh buat..Aku kan pelajar Poli jek..[Sangat kecewa dengan sistem pelajaran di Malaysia yang tak selaras nih] Besok insya Allah, umo aku 25 tahun, baru aku abes BBA aku.Mase tuh, muke aku dah kedut2 dah...hahaha!

So, jum aku share gambar2 aku sepanjang 4 hari kat sini....

 ::Luv This!!::

 ::Kawan sekelas aku yang pening nak pilih Part 1 ke Part 2 = macam aku::

 ::Ni pulak Pak Ngah aku kebetulan buat Taklimat Jab. Agama Islam kt tempat aku..Dah lah aku dok depan...Awal2 dia dah tau kt depan tuh aku..::

 ::6.45am-Tak cukup tido sampai bengkak-bengkak mata::

::Ini roomate aku yang comel dan menawan:: 

::Si kenit ni pulak kawan same course dgn aku::

 ::Nilah budak tak abes2 nak poyo::

::Malas nak dengar Pengarah berucap, so aku snap lah pape yg mnarik::

::Borang Soalselidik ceramah Bomba-Roomate aku tengah tido nih::

::Kantoi tak dengar ceramah::
::Even ko tak suke bergambar, aku snap jugak pic ko bersama jam tangan luv ko tuh::
::Cik Dila yang terpaksa duk dpn sebab tak ckup seat..Cian::
::Jasa Bonda-Aku suke giler lirik lagu nih::

Oklah, sekian sahaja report aktiviti aku di permulaan kakiku melangkah ke Menara Gading..Walaupun aku masih tak rasa feel 'itu' lagi, tapi memadailah aku dah sambung nih..Keputusan nih keputusan aku sendiri yang takde kaitan dengan sape-sape..Tp, please jgn tanya kat mana aku sambung nih...Klu nak tau jugak, cariklah sendiri:)





Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy