Pages

Mari mengumpul bloggers!

Friday, November 26, 2010

Susah hati dan susah tidur!

Oh Tuhan, kau berilah ruang untuk aku melelapkan mata.

Kerana.....

Kala ini hambaMu ini sukar melelapkan mata.
Entah apelah yang menyukarkan hambaMu ini untuk melelapkan mata. Nak sembahyang tahajud pun tak boleh sebab hambaMu ini memang tak tidur-tidur dari tadi.

Takut,

Ya! Dalam beberapa jam lepas hambaMu takutkan sesuatu. Mungkin masa silam membuatkan dia ketakutan.
Ya, mungkin.

Ku mohon padaMu Ya Allah, di tengah malam, ku maksudkan di pagi yang hening ini, Kau tenangkanlah hatiku. Kau berilah aku kekuatan. Kau berilah aku kekuatan. Kau berilah aku kekuatan.
 Permudahkanlah segalanya.

Hanya padaMu, aku memohon.

~Amin, amin Ya Rabbal A'lamin~

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, November 25, 2010

Gila

Gila?

Ye memang aku gila sebab kali kedua aku terlajak bangun pagi dalam minggu nih. Mane taknya, malam macam musang, mak aku dah cabut plug stimik sebelum tidur pon tak mampu mendorong aku tidur awal macam manusia normal yang lain. Haha. Cuma tadi aku awal sikit dari hari mak aku merajuk. 9.44 a.m. Haha lagi.

Seyes memang gile!

Mana aku tau? Hehe. Aku celik mata terus anta meset kt Mr. Silence n text 'bacin' pada pukul 9.44 a.m.. Memanglah aku tau aku bangun kira-kira pukul 9.44 a.m.

Gila?

A'ah, memang gile bila aku topup balik masa aku yang terabis sebab tak dapat adap Farmville malam tadi. Adeh!

Aku cuci muka, makan nasik lemak bungkus + masak daging sechuan + mandi kemudian terus menghadap FV semula. Teruk aku nih. Nasib baik aku sedar aku tak semayang Zohor lagi n makan. pastu tolong picit kepala mak aku yang sakit sebab tekanan darah dia naik [makan pekasam]. Haha! Time tu jer lah mak aku pasan aku keluar dari bilik kot. Ini pun aku tak tidur tengahari walaupon aku tidur pukul 5 a.m. malam pagi tadi.

Seyes, memang gile!

[Note: Disebabkan kegilan aku tuh, mak aku tegur sechuan aku tak cukup masam n garam yang aku kira dah cukup masin. Mak aku terpaksa masuk dalam periuk empuk semula kira-kira 10 minit sebab sechuan aku tak sebati ngan rasa daging. Adeh!]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Samarinda | Sipnopsis Ayoub

Malam tadi selepas Maghrib, Cik Ima pergi makan. Masak asam pedas tulang [actually ada daging, takkan Cik Ima makan tulang semata kot...]. Tuh pun ade belen lagi lembu korban raya Haji lepas. Then Cik Ima pergi lipat baju depan TV. Saja rajin-rajinkan diri. Mak dah asyik membebel Cik Ima asyik duduk berkurung dalam bilik sejak cuti awal bulan 11. Keluar bilik pun tolong mak kat dapur, then Cik Ima mengurungkan diri semula. Cik Ima pun tatau nak buat ape. Jadik Cik Ima adap lappy, layan lagu 6ixth sense dari bangun tidur sampai nak tidur semula sambil main Farmville (FV) kt Facebook..Haha! Gila Cik Ima nih kan? Al maklumlah, time study takleh adap sangat FV, nanti asyik nak set time harvest jer..

Sebabkan terhegeh-hegeh melipat baju, dengan mata melihat TV, tangan menaip meseg, sebelah lagi sibuk click-click nak main game, sampailah pukul 10.30 mlm. Amek ko! Cerita Samarinda yang baru start 23 November lepas. Tapi Cik Ima terlepas episod 1. Cik Ima nih memang selalu ketinggalan zaman sikit drama-drama kat tv nih. Sebab Cik Ima memang jarang tengok TV. Kalau kat rumah Cik Ima takde TV pun Cik Ima tak bape kisah, janji ada radio, lappy, MP3, handphone, broadband, mouse....dapat hi5 atau pon speaker kebabom lagi Cik Ima suke. Hik hik.

Starting cerita Samarinda: Ayoub nih je dah menarik minat Cik Ima. Dengar je lagu terbaru 6ixth sense, Sepi, terus Cik Ima fokus kat TV tak kelip-kelip. Tatau kenapa Cik Ima nih tak boleh dengar suara vokalis 6ixth sense, si Adi Priyo Sambodo tu. Cik Ima sanggup beli novel Tak Bisa Memilihmu n balut cantk-cantik. Alih-alih dak Kak Cik bagi kawan dia pinjam n hilangkan. Sampai sekarang Cik Eima cari semua kedai buku dah tak de lagi. Nyampah!

[Sape yang terjumpe leh hadiahkan kat Cik Ima eh?]

 Ok, nih sipnopsis drama Samarinda: Ayoub. Setiap hari Selasa hingga Khamis jam 10.30 malam di TV3.

*******************

Menceritakan tentang Ayoub seorang yang sabar dan gemar bersedekah.

Ayoub dibesarkan oleh ibunya, Banun lakonan Rosnah Johari dalam keadaan yang sederhana selepas ayahnya, Musen meninggal dunia semasa Banun baru mengandung.
Ibu bapa Musen yang berasal daripada keluarga yang berada menyangka Banun berlaku curang dengan Mat Sewel lakonan Razak Ahmad, lalu tidak mengaku Ayoub sebagai cucu mereka.
Ayoub mempunyai seorang kawan karib, Wan Aidil lakonan Fizz Fairuz sejak bangku sekolah. Ibu Wan Aidil, Norma (Norish Karman) sentiasa cemburu terhadap Banun dan tidak membenarkan Wan Aidil rapat dengan Ayoub.

Wan Aidil telah berkahwin dengan Sazzy (Watie Elite), seorang gadis bandar yang kaya. Norma berasa bangga dengan kejayaan anaknya namun dia selalu mendesak Wan Aidil supaya lebih berjaya daripada Ayoub.
Ayoub pula memulakan kerjayanya sebagai seorang pengedar beras di kampung. Dia telah mewarisi harta peninggalan datuknya dan dapat mengembangkan perniagaannya. Walaupun keuntungannya kini tinggi, Ayoub menjalani kehidupan secara sederhana mengikut hukum Islam dan sering menolong mereka yang memerlukan.
Ayoub bertemu jodoh dengan Tengku Zarima (Fiza Halim dan dikurniakan empat orang anak. Perniagaan Ayoub semakin maju. Ayoub sering bersedekah kepada penduduk kampung dan menjadi penaja kepada beberapa dana.

Mimpi ngeri Ayoub bermula apabila Wan Aidil semakin tertekan dengan kejayaan Ayoub. Kehidupan Wan Aidil tidak semewah dan sebahagia yang diimpikan selepas ditimpa dengan beberapa masalah. Wan Aidil sanggup melakukan apa sahaja bagi menjatuhkan Ayoub.

[Note: Teringat ada hamba Allah panggil 6ixth sense gedik. Marah betul Cik Ima!]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, November 24, 2010

Remaja Malaysia makin parah, rosak!! - Aksi Zina Mulut

KUALA LUMPUR: Babak bercumbu ala filem Hollywood dilakukan pasangan remaja Melayu tanpa segan silu yang tersebar secara meluas di Internet melalui laman YouTube menyebabkan kemarahan ramai pihak kerana jelas ia mencemarkan imej Melayu dan Islam.


video
opppsss...aku bukan edar video lucah ok!


Video yang mula dimuat turun pada 14 November lalu kini mendapat pelbagai kutukan kerana jelas melanggar tata susila masyarakat Malaysia. Kebanyakan penonton video berkenaan mengeluarkan kata-kata kesat dalam ruangan komen bagi mengutuk tindakan melampau remaja terbabit.

Kemunculan klip video itu dipercayai dilakukan di kawasan sekitar Kuala Lumpur menunjukkan akhlak masyarakat Melayu terutama remaja kian luntur.
Tanpa rasa malu, pasangan berkenaan bercumbu sambil aksi panas mereka dirakam rakan-rakan yang turut terbabit.

Puncanya bermula dengan perselisihan faham pasangan itu yang membawa kepada adegan bercium dimulakan si gadis kerana ingin memujuk teman lelakinya yang merajuk.

Malah, mereka tidak mempedulikan kenderaan yang lalu-lalang di belakang sebaliknya terus hanyut dalam gelora nafsu sebagai tanda menunjukkan kasih sayang.
Isunya hanya kerana teman lelaki terasa hati dengan teman wanitanya berkenaan pertikaian sama ada memilihnya atau pusat membeli-belah Suria KLCC. Pasangan remaja Melayu terbabit juga tidak segan berpeluk-pelukan manakala teman wanita pula merengek-rengek memujuk jejaka pujaan hatinya.

Drama ala Hollywood semakin panas apabila rakan teman lelaki menghasut supaya dia meninggalkan teman wanitanya.
Akibat tidak tahan hasutan rakan teman lelakinya, si gadis bertindak di luar kawalan apabila terus mencium teman lelakinya sebagai langkah memujuk.

Mengulas isu ini, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, perbuatan dilakukan remaja terbabit menunjukkan akhlak masyarakat kini semakin runtuh.

Menurutnya, ibu bapa memainkan peranan mendidik anak supaya mempunyai rasa malu melakukan perkara tidak elok daripada kecil.

“Menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk membentuk peribadi anak-anak kerana mereka penyambung generasi manusia.

“Perbuatan yang dilakukan pasangan terbabit jelas menjejaskan imej Islam. Dulu orang hormat Melayu kerana nilai kesopanan yang ada tetapi kini ia sudah hilang dalam masyarakat kita,” katanya.

Beliau berkata, perbuatan remaja terbabit sudah dianggap zina mulut dan jika ditangkap boleh dikenakan tindakan berperangai tidak senonoh.

Sementara itu, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Muhamad Razak Idris berkata, gejala yang berlaku ini amat menyedihkan dan menggambarkan keadaan masyarakat kini sudah kehilangan adab.


“Generasi muda sudah tidak malu terbabit dengan kegiatan sedemikian. “Semua ini berlaku disebabkan budaya liberal terlalu berleluasa sehingga adab sopan sudah tidak penting lagi.
Menurutnya, amalan liberalisme ini akan meruntuh prinsip dan tradisi orang Melayu dan Islam.
“Saya menyarankan supaya remaja di luar sana dapat menjaga maruah mereka dan berfikiran panjang supaya tidak menimbulkan aib sehingga dipandang serong masyarakat.
“Budaya tegur-menegur perlu diwujudkan semula melalui kerjasama masyarakat yang prihatin menegur secara baik,” katanya.

Sumber: MyMetro

[Note: Hadoi ni Malaysia ke Ameraka nih?! ----> CIk Ima mula konfius]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Tuesday, November 23, 2010

.:M.E.R.A.J.U.K:.

Tension hari ni. Bosan pon ada jugak. Macam mana nak buat ek? Biasanya aku yang kuat merajuk n mintak dipujuk. Tapi bila satu hari orang lain pulak merajuk sebab aku, rasa bersalah sangat-sangat.

Al kisahnya begini.... pagi tadi aku bangun lewat lagi. Lebih lewat lagi. Pukul 10. Adeh! Aku nih kan kalau dah sedar pagi-pagi Subuh pun aku nak lajakkan lagi. Dah sedar pun aku peluk my Teddy Bear lagi kasik nyenyak dengan aku. Lagi pulak dah balik uma cuti-cuti nih kan. Selalu kalau kat rumah paling lewat pukul 9 dah bangun. Lewat je dari tuh, mak aku dah start bising dah. Aku memang tak sanggup nak dengar.

So, pagi-pagi aku bangun, cuci muke, bersarapan [kalau ada sarapan lah], then aku gi dapur memasaklah ape yang patut. Kadang-kadang mak aku teman aku. Biasanya dia kupaskan bawang, potongkan sayur ke, or duduk-duduk je kat dapur berborak dengan aku. Aku suke bila nak buat ape-ape rencah, aku berbahas dengan mak aku. Kadang-kadang, dia ikut gak, kadang-kadang dia kurang setuju. But for me, it's better kalau dia ada kat dapur n teman aku. So, aku tak rasa bosan n upgrade skill memasak aku nih. Maklumlah, time cuti-cuti nih memang aku selalu turun dapur, even masa dua tiga hari baru bercuti tuh aku sangat liat nak ke dapur. Duk asrama mana ada dapur, hidup sendiri-sendiri [bukan ada husband pon nak jaga kannnn?? Teeeettttt!]. So, memang aku bodoh-bodoh lah bila turun ke dapur tuh. Tapi kan, mak aku puji. Dia cakap walaupon aku nih suke menambah-nambah ape yang takde dalam resepi mak aku, aku still praktikkan masakan orang serkam. Sebab tuh bila aku masak, mak aku selalu cakap sedap [tataulah kalau aku yang cepat perasan]. Kalau Buyah pulak, dia suka makan sambal terung, masak sichuan, apa je masakan ikan keli, peria goreng dengan telur.... Itu yang aku teringatlah buat masa nih. Hik hik!

Ok dah panjang sangat aku menyerong nih. Berbalik cerita asal, my mum merajuk sebab aku bangun lambat ari nih. Pukul 10. Aiseh! Aku turun-turun jer mak aku dah basuh pinggan mangkuk. Baju pon dah siap bersidai kat ampai. Aiseh! Aku nak tolong mak aku, tanye apa nak masak hari nih, mak aku dia jer. Dia buat je keje dia, tak layan aku.

Pas dah abes basuh pinggan, dia amek nenas, potong kulit. Kat atas batu kat dapur aku nampak mak rendam cili kering sikit jer. Tak lain tak bukan mak nak masak lemak nenas nih. Aku try tanye lagi, mak buat bodoh jer..


Sunyi sepi.. Dengar bunyi DJ radio Negeri Sembilan FM je yang bingit....

Aku naik atas semula. Ambil sepeket minuman supplement yg Mr. Silence bagi, Tricajus en Suden. Aku minum untuk migran aku tp kongsi minum ngan mak aku yang ada darah tinggi n kencing manis. Aku bancuh ngan air sejuk. Biasanya mak aku suke air tuh and minum je kalau aku hulur. Aku bancuh n suh mak aku minum dulu separuh sebab aku nak masuk toilet. Hehe. Tapi bila kuar balik, mak aku tak usik pon air tuh. Alihkan pon tidak. Dia pun dah nak siap memasak [lamanya aku dalam toilet tadi??].

Then aku minum separuh, aku gi keluar tolak ampaian masuk bawah bimbung sebab nak hujan. Tweettt, ampaian rumah aku ada roda, rumah korang ade? Hehe. Bila masuk balik, air tadi tak abis lagi. Mak aku pon dah ke mana.

Sedih aku..Mak aku dah betul-betul merajuk nih. Macam mana nak buat ek. Habis memasak, mak aku cabut wayar stimik. Then dia baring tengok tv kat atas. Aku pun dah mati kutu. Langsung dia tak layan aku. Bebelkan aku pun tidak. Sunyi betul hidup aku bila mak aku diam-diam camnih. Rindulah...:p

Petangnya, aku bawak Ida gi sekolah dia. Biasanya pantang aku gi mana-mana mesti mak ikut sekali. Tapi dia buat bodoh jer. Ida nak hantar borang masuk asrama.  By the way, dah terlewat 4 hari. Tapi alhamdulillah, masih diterima lagi. On da way balik, aku singgah beli goreng pisang + wajik + keledek goreng tanpa kicap pedas. Sampai uma, aku terus petik cili api, tumbuk dengan bawang putih, buat kicap pedas. Ida buat air teh. Makan depan mak pun, dia buat bdoh je. Kitorang ajak banyak kali pon, dia buat bodoh jugak. Pening kepala aku.

Aku bisik kat Ida, try ajak mak jalan-jalan kat Pengkalan Balak. Cari gemis, tapi mak still tak layan. Aku umpan cakap nak ganti duit mak aku yang aku pinjam tuh pon mak aku buat tak layan. Hadoi, pening kepala aku. Laaa nih, aku dah mati kutu. Tak taulah nak buat ape lagi. Patut tak aku ajak mak aku gi jalan-jalan kat pasar malam pulak. Tak pon gi kepsi ke??

[Note: Sangat rindukan mak aku]


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, November 22, 2010

Jauhi couple...

Entri ni aku masukkan sekadar berkongsi dengan teman-teman sekalian, Bukan untuk mereka yang bercinta, juga khas untuk aku jua. Kadang-kadang kita khilaf dan sering melakukan kesilapan. Jadi, jagalah diri, peribadi supaya tiadalah maruah yang akan tercela. Bukan untuk diri sendiri aje, tapi termasuk orang-orang sekeliling kita. Bak kata ungkapan lirik dendangan Suhaimi Mior Hassan ft. Ana Rafali n Altimet [Kalau berpacaran]:
"Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman
 
Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihmu disambar buaya"
 ------------------------------


1. salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?
 
6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8. Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!
9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10. Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12. Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je.. nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14. Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

 ------------------------------
 
20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!
23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)
- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..
- si lelaki mencari mangsa baru..
- dan kejadian terus berulang..

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI... 
 
 
[Note: Cik Ima berikrar tanak bercinta lah lepas nih!]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Monday, November 15, 2010

Hargailah orang yang ada di depan mata

Sambil-sambil layan FB tadi, aku terbaca note nih.. Sedih sangat. Memang kita sebagai manusia [tak semualah], jarang nak menghargai apa yang ada depan mata kan. Bila dah hilang, baru terasa merana a.k.a frust menonggeng-menonggeng sampai menangis setiap saat. Aku terasa cerita ni memang betul-betul berlaku [wallahualam], bahkan ada kisah yang lebih sadis pon penah terjadi. Jadi kepada siapa yang pernah terluka dengan kekasih sendiri disebabkan orang ketiga, kuatkanlah diri, mintak pertolongan dari Allah, moga-moga dikuatkan semangat. Macam mana teguhnya kita, bahagianya kita, kita memang tak dapat lari dari menginginkan seorang pasangan yang betul-betul terima kita seadanya, dan yang paling penting MENGHARGAI kasih sayang kita. Sebab Allah itu menciptakan kita berpasang-pasangan untuk saling melengkapi antara satu sama lain...:)

Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..

OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..


Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..


Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........
 
"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"
 
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..
 
Mase duit PTPTN keluar, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...


Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...


Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..


Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..


Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..


Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..


Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah....-

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Sunday, November 14, 2010

Cara-cara nak cover malu

  1. Kalau tersepak batu: Jangan terus bangun, sebaliknyer anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru bgn bila takde orang nampak..
  2. Kalau terjatuh beskal: cepat-cepat naik beskal anda semula dan jatuhla lagi sehingga berkali-kali supaya orang ingat anda saje-saje buat lawak...
  3. Kalau terjatuh tangga: terus bersilat seolah-olah anda dirasuk atau sedang berlawan dengan makhluk halus...
  4. Kalau terjatuh dalam longkang: pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat, pasti orang menyangka anda seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan....
  5. Kalau jatuh ketika nak naik bas: jeritlah kuat-kuat.."oi! apa tolak-tolak ni?" walaupun tiada orang di blakang anda....
  6. Kalau terjatuh di dpn bus stop: terus buat-buat pengsan sehingga ada orang membantu anda..kalo takde..baring terus sampai malam dan takde orang lagi kat bus stop tu...haa...ni lah masa sesuai untuk bangun semula....
  7. Kalau jatuh tergelincir kat lantai licin: tarik la kawan (atau sesiapa yang ada kat sebelah anda) untuk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda sorang je yang dapat malu...ye tak?.... 


[Note: Kalau korang, ape yang korang akan buat?]
Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Thursday, November 11, 2010

Ayat-ayat power lepas kahwin

Aku belum pernah kahwin jadik aku tataulah. Tapi tak semua perkara nih berlaku lepas kahwin. Kadang-kadang belum kahwin pon ade jugak yang berubah macam nih. Kalau sebelum kahwin dah berubah, agak-agak dah kahwin nanti bahagia tak? Fikirkan....

Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah ya, mmmuahhhhh.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Lama lagi ke ke kt dalam nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pi lah gunung ledang sana !!!

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang...
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

Pulang Kerja:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah.
6 tahun: pakai duit u sendirilah apa yg U nak.. i takde duit.

Telefon:
6 minggu: Baby, ada org call u nih..
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?

Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh?
6 bulan: Hati-hati la, nanti jatuh tuh..
6 tahun: Orang dah ckp byk kali pon tak paham!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu..
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Merancang Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-TUKAR BOLE TAK..??

[Note: betul ke cmni?? (*_*)]


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

10 Hadiah Utama yang Sering Dilupai Untuk Orang Tersayang

Ini ialah senarai 10 hadiah yang paling senang dan sesuai diberikan kepada sesiapa sahaja yang kita kasihi ~ ibu, bapa, suami, isteri, saudara-mara, anak dan sebagainya. Contoh di bawah ini lebih menjurus kepada hubungan lelaki-wanita, sila ubahsuai jika ditujukan kepada orang lain. Pilihlah satu atau pun semua.
  1. Hadiah Mendengar: Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan, dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan dan jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas. 
  2. Hadiah Tanda Kasih: Jangan kedekut memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini tunjukkan kasih dan sayang yang ada di dalam diri kamu.
  3. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti “Sayang Awak” atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh orang yang dikasihi.
  4. Hadiah Ketawa: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, “Saya suka ketawa bersama awak.” 
  5. Hadiah Puji-Pujian: Sesuatu yang simple seperti “Warna biru memang ngam dengan awak” atau “Sedap masakan awak” mempunyai nilai yang tinggi kepada orang yang mungkin merasa dia
  6. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jaga anak, dll. 
  7. Hadiah Bersendirian: Ada ketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.
  8. Hadiah Keceriaan: Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi. 
  9. Hadiah Riadah: Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Kalah pun tak apa, kamu masih menang. 
  10. Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka sentiasa berada di dalam doa kita.
[Note: ada tak dapat hadia macam nih daripada lelaki/perempuan yang menyukai korang? Kalau ade hargailah si dia. Hilangnya orang macam nih tak mungkin dapat diganti dengan yang lain]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, November 10, 2010

Cara-cara seseorang itu cuba memikat kita

Sebelum seseorang itu berkapel, sudah semestinya mesti ada salah sorang tu yang akan cuba memikat kan? Mesti ada orang yang akan memulakan dulu dalam bab-bab berkapel ni. Jadi di sini, saya ingin berkongsi dengan korang semua cara-cara bila seseorang itu cuba memikat diri kita.

  1. Mula-mula, mesti la dia akan mintak no phone kita kan. Tapi nak mintak tu kadang-kadang, ada yang mintak terus dari kita. Ada yang mintak secara underground (maksudnyA, mintak dari kawan-kawan kita la). Tak pun, menggunakan “intelligence” untuk mendapatkan no phone kitatu. 
  2. Selepas dah dapat no phone, apa lagi, dia mula buat-buat salah hantar mesej la, tersalah call la. Then siap tanya ni no sape, etc. Padahal dia yang start dulu kan? Tak ke pelik tu. 
  3. Dia akan selalu mesej kita. Tanyakan khabar, dah makan belum, dah mandi ke, etc. Then if tak puas lagi, die akan mesej-mesej dengan kita sehingga la pukul 2, 3 pagi. Dalam ngantuk-ngantuk tu pun boleh kata mata masih segar lagi. 
  4. Dah tu pulak, dah penat-penat nak mesej, dia akan terus call kita. Konon cakap kredit banyak sangat sampai provider nak potong line dorang. Tapi sebenarnye, nak dengar suara kita sebelum die tido. Nak hilangkan rindu la katakan. Even masa tu kita still rasa takde pape lagi. 
  5. Then, tibe-tibe dia akan ajak kita keluar. Keluar gi makan ke, keluar teman die belikan barang-barang dapur ke, ape ke. Memang pandai dorang ni dalam bab-bab mengajak keluar. Siap kalau takde kereta tu, sanggup pergi pinjam kereta kawan or sewa kereta. 
  6. Dah tu pulak, bile dah lama berkenalan, mula la dah tukar pulak status panggilan dalam mesej. Bucuk-Comot la, Sayang-Abang la, Mama-Papa la, dan macam-macam lagi la panggilan. Tapi rasa-rasa, Mama-Papa tu selalu orang guna selepas declare or dah lama kapel. 
  7. Dari situ pulak, mula la start mesej-mesej nakal. Konon-konon nak bermanja la tu. Even ada yang berkongsi masalah dan sama-sama fikirkan macam mana nak setelkan masalah tersebut. Dalam masalah pun, dia still nak buat lawak untuk bagi kita happy. 
  8. Dan akhir sekali, sekiranya dia betul-betul nak pikat kita dia akan approch kita. Tak tahu la spot mana dia nak amik sebagai tempat dia nak mendeclare tu. Ada yang dalam telefon je, ada yang jumpa terus, ada yang sanggup datang malam-malam coz nak bersaksikan bulan ke, ape ke. Tapi if dia betul-betul suka pada kita, dia akan cakap yang dia nak menjadikan kita sebagai pasangan hidup dia.
Namun begitu, tak semua yang akan berakhir dengan kegembiraan. Ada yang apa yang kita harapkan, tidak menjadi. Tapi apa salahnya. Even dia tidak menjadi milik kita, kita still boleh berkawan dengan dia kan kan?

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Takdir Cinta by Rossa

Ku tutup mataku
Dari semua pandanganku
Bila melihat matamu
Ku yakin ada cinta
Ketulusan hati yang mengulir lembut

[REF:]

Penguasa alam tolonglah pegangi aku
Biar ku tak jatuh pada sumur dosa
Yang terkutuk dan menyesatkan cintaku

Andaikan ku bisa lebih adil

Pada cinta kau dan dia
Aku bukan nabi yang bisa sempurna
Ku tak luput dari dosa

Biarlah ku hidup seperti ini

Takdir cinta harus begini
Ada kau dan dia bukan ku yang mau
Oh Tuhan tuntunlah hatiku

[Repeat REF]

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

Wednesday, November 3, 2010

Note ini hanya buat tatapan aku..


::InsyaAllah, kalau niat kita betul, Allah akan permudahkan urusan kita. Jadi jangan sekali kita anggap satu-satu perkara (perancangan) kita itu satu beban yang menyusahkan::

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy