Pages

Mari mengumpul bloggers!

Wednesday, January 9, 2013

Kaki cramp ketika mengandung

Assalamualaikum wbt.

"Awak nih macam orang tua lah. Muda-muda dah selalu cramp kaki.."
Sindiran doktor sebulan lepas selalu menghantui aku. Nak-nak sejak aku kerap kekejangan kaki malam n pagi-pagi nak bangun tidur. 


Actually, sebenarnya kaki cramp @ simpul biawak @ simpul urat tuh dah jadi satu lumrah bagi orang mengandung nih. Lebih-lebih lagi pada trimester kedua dan ketiga. Aku mengadap masalah nih since nak masuk trimester ke 2 sebab gi Langkami, panjat tangga nak mandi kat Tasik Dayang Bunting punya pasal. Ditambah malang bila dapat bilik dengan geng kaki kipas n air cond, dan pihak penginapan yang sediakan selimut nipis kat bilik. Sob sob sob. Malam-malam nangis sebelum tidur sebab tak tahan sejuk. Balik Langkawi, aku tak dapat jalan dengan baiknya sebab kaki cramp dan tegang. Sabar je lah.


Pagi tadi, situasi kaki cramp berlaku lagi. Lepas Subuh, aku baring semula. Tah silap macam mana, masa lurus kan kaki (ala-ala mengeliat), kaki aku cramp. Masa tuh dah tak rasa malu ngan roomate. Sangat sakit ok. Roomate pun juz tengok je sebab tatau nak buat ape. Aku pun tak salahkan dia. Umur 21 tahun, apa je dia tau pasal masalah orang mengandung..


So, untuk mengelak kaki diserang cramp, memalam, silalah sapu betis anda dengan minyak angin. Sila pakai stokin bagi mengelakkan kesejukan. Sebelum tido memang kita rasa panas, tapi menjelang tengah malam hingga ke Subuh, suhu akan mula sejuk. Senaman regangan kaki juga harus dilakukan untuk mengelakkan kekejangan pada waktu malam. Jangan lupa alas kaki dengan bantal yang lebih tinggi bagi melancarkan peredaran darah di kaki. Selimut bukan untuk tutup perut boyot anda, tapi sila tutup kaki anda ye. *Note untuk diri sendiri:p

Bila dah cramp macam nih, rasa bertuah bila ada suami di sisi. Kalau time cuti weekend, cik Abang lah tolong sapukan minyak angin, tolong urutkan belakang sebab angin n pinggang lenguh dan buatkan kite susu. Now kene rajinkan diri sapu minyak angin, kalau tak, tanggunglah sakit tuh sendiri. Hehe

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

1 comments:

NUARAHMAN said...

Kalau akak nak tahu bukan akak yang mengandung je krem. Nuar ni pon sejak akhir2 ni krem kaki sampai tak boleh nak gerak. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy