Pages

Mari mengumpul bloggers!

Monday, June 22, 2015

Berpuasa ketika mengandung: Hari ke 5

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,

Sementelah free takde bende nak buat, kite hupdate dulu blog bersawang nih.

Alhamdulillah hari ni dah 5 Ramadhan 1436H. Usia kandungan aku dah 35minggu 2 hari. Masih cekal meniti hari mendatang dengan kesabaran jitu. Buat pertama kali dalam hidup, aku berpuasa masa dah sarat macam ni. 2 tahun yang sudah, berpuasa sebagai ibu yang menyusukan, tahun ni berpuasa sebagai ibu yang tengah sarat pulak. Dugaannye taklah teruk sangat.Cuma bezanye, masa menyusukan Irshad Ghazi dulu, haus teramat, tapi still boleh layan anak, boleh memasak dan boleh makan dengan jayanya. Ramadhan kali ni, lepas berbuka je, still terbaring lesu. Nak masak untuk sahur pon takdan.

Puasa ketika mengandung:
Tak banyak dugaan. Tapi yang paling ketara, perut masuk angin. Makanlah kurma + nasi + nestum dan minum air sebanyak mungkin, masih tak dapat mengelak perut masuk angin. Start pukul 12 tngh hari dan ke atas, mulalah tekak mual dan loya. Siap muntah angin & air masam dalam perut. Sejibik macam morning sickness masa awal2 mengandung. Tapi kugagahkan jugak teruskan berpuasa dengan jayanya. Lembik petangnya toksah cakap. Siap baring dalam bilik, bukak ngaji kat HP nak tenangkan jiwa. Lately, baring je yang banyak membantu. Lepas berbuka, muntah lagi isi perut. Habis laksa penang, murtabak, air tebu, kuih cara berlauk yang aku telan keluar balik. Sabarlah duhai hati. Lagi few weeks je nih..

Tq mertuaku. Walaupon aku tak mintak, dia tolong jerangkan nasik pepagi, siap masak sayur bening + telur pagi tadi. Really appreciate her. Lately memang lemah. Mungkin kenaikan badan 12kg++ agaknye plus rumah bertangga plus tekanan darah rendah, plus HB pon rendah. Wahh, banyak betul rendah. Faktor bekerjaya pon iye jugak kot. Tapi ku rela berpuasa time keje dari duduk rumah. Rase macam lambat je masa berlalu.

Tak sabar nak bersalin:
Ini pon tak bagus jugak nih. Start masuk 32 minggu, semangat bersalin dah membuak2. Maklumlah mase Irshad Ghazi dlu, 37 minggu dah bersalin. Gi klinik, jumpe member 36 minggu dah bersalin, lagi semangat nak bersalin awal datang berkobar-kobar. Semoga Allah mudahkan perjalanan aku. Mudahkan proses bersalin nanti. Keperluan bersalin semua dah siap. Cuma set berpantang je tak lengkap. Nak jimat nye pasal kan, continue je pakai set Tanamera adik aku punye tahun lepas. Tapi still kene topup Minyak Kelapa Dara (wajib), pilis & so on.. Its okay. Ade 2 minggu lagi, kalau bersalin 37 weeks lah. Hehe.

Nak kurus:
Oii. sape tanak kurus slim2 balik woi.. 4 tahun menjadi isteri, baru kali ni suami cakap aku dah gemuk. Menusuk ke ruang paling dalam nih. But its oaky. Mr hubby pon dah prepare diri nak jadi pak bidan aku. Alhamdulillah, anak ke dua nih banyak bagi rezeki kat kami. Hubby dapat pindah Melaka, aku dapat kerja, gaji hubby naik. Eh, macam2lah. Nak senarai, panjang nanti..

See the next post nanti ya!

Selamat berpuasa dan berhari raya. 
(Wish awal2.. mana tau nak tinggalkan lagi blig nih sampai tahun depan ke. keh keh keh)


Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

5 comments:

oshin said...

nak dapat baby kedua keeeee???? waaaaa tak tau pun...
apepun moga dipermudahkan ye eima :)

kem salam kat cik satar ngan cik mah :D

Eima Omar said...

tq @oshin. alhamdulillah. rezeki Allah nak bagi. Tengah menghitung hari je nih:p

شركة تاج said...



شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة رش دفان بالدمام
شركة رش مبيدات بالدمام

شركة تاج said...



توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

شركة تاج said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers