Pages

Mari mengumpul bloggers!

Wednesday, September 29, 2010

Cinta: Perlu ke cemburu buta??

Al kisah tentang lelaki kuat cemburu..
Jumaat lepas, kawan aku, A kuar dengan kawan lelaki dia. Berkenalan dari B yang bagi no fon kat lelaki tuh. Masa balik kelas tuh, saje aku sakat cakap nak ikut dorang ngedate. Sebenarnya aku tak kenal pon kawan dorang nih. Maklumlah, nama jer aku kelas sama ngan dorang, tp aku terpaksa tumpang kelas orang lain sebab aku banyak tranfer kredit untuk subject Part 1. So, nak jadik cerita si A nih tipulah kununnya BF dia yang jemput, sedangkan dia nak ngedate dengan lelaki nih. Lalu berlakulah insiden kantoi bla ayah dia call Bf dia sebab dia tak balik-balik menjelang petang.

[aku pendekkanlah sebab panjang sangat]


Disebabkan dia balik lambat, n tipu ayah n BF dia, so kantoi. Aku yang tatau menau nih n B  yg dah mengenalkan lelaki nih dengan A kena marah pulak dengan BF member aku nih. Hmmm,honestly, aku tak suke BF kawan aku nih. Baru bercinta dah nak kongkong abes-abesan. Dah lah cemburu buta, panas baran pulak tuh. Kadang-kadang angkat tangan. Pastuh hal kecik sampai nak bertumbuk pulak dengan lelaki tuh. Hmm, korang yang lelaki janganlah buat mcam tuh ok..
  1. Pertama, korang dah memalukan awek korang, sedangkan, awek korang dengan lelaki tuh kawan biasa je. 
  2. Kedua, korang nih baru pakwe bukan hubby dia pon. Korang tak payahlah nak threat dia macam wife korang plak walaupon 5 tahun bercinta.. 
  3. Ketiga, awek korang tuh baru 20-an. Tengah belajar lagi. Jangan kerana sikap korang tuh buatkan awek korang jadik katak bawah tempurung. Tak dapat nak rase life masa jadik student. Come on lah beb, korang rasa dia hak korang, gi lah kawen dengan dia cepat-cepat. Tak payah nak berlagak cam hero sangat. 
  4. Keempat, korang tak takut ker sebab perangai korang yg over tuh penyebab awek korang carik lelaki lain.  Mungkin yang lebih baik. So, beware lah sikit. 
  5. Kelima, aku paling tak suka hal rumah tangga ko melibatkan aku yang memang tak amik tau nih. Aku tak penah kenal ko. Tetibe ko call aku nak berhangin n cakap bukan-bukan. Plzlah, klu ko pakwe yang sangat bagus sekalipun, ko masih tak bagus kalau ko cube nak menyombong dan bergaduh dengan kawan-kawan awek ko. Sebab kawan-kawan nih lah yang tau ko nih bagus ke tak untuk awek ko nih.. 
[Si B pon dah tak suke ko dengan kawan kitorang tau..Rase nak suh korang clash jer..Huh!]
***********


After a few days, my luvly friend nih msg aku. Dia mintak maaf sebab Bf dia buat macam tuh kat aku n B. By the way, aku bukan nak hangin tak tentu pasal, (walaupon mood aku memang cepat berubah). Tetapi as a man, Bf dia memang tak patut buat macam tuh. Lagi pulak masa tu kawan aku B nih tengah demam. And now, tengah di tahan kat Hospital Tampin sebab denggi. So, agak-agaklah kalau nak mengamuk sekalipunkan. Naya budak tuh tetibe kena maki free.
Bila aku masuk kelas Isnin lepas, A duduk sebelah aku. Memula gosiplah hal lain. Bla.. bla.. bla..then dia bukak cerita hal dia dengan Bf dia.
  • Ayah dia marah Bf dia sebab datang nak mengamuk kat rumah n nak settle problem yang kecil macam tuh time maghrib. Orang nak pergi masjid, dia sebok nak settle masalah dorang. Kata A lagi, Bf dia siap nak ajak kawan-kawan dia gaduh dengan budak lelaki tuh. Dia cakap ape guna silat kalau tak nak praktikkan. [Hmm, memang nak kena makilah dengan ayah si A ni. Macam nih ke contoh seorang lelaki matang dalam menyelesaikan masalah??] 
  • Ayah dia siap halau dia balik sebab family A nih ade hal nak keluar pegi rumah sedara dorang. Dah macam-macam dia bebel, Bf si A nih buat muke selamba je. [Kalau nak jadi menantu, hormatilah keluarga mentua kita.] 
  • Abang si A nih bagi penyepak a.k.a penampar kat A. Ayah A pun tak mampu nak cakap apa-apa. Dia just pandang muka Bf A n cakap: "Macam nih ke yang kau nak?" Terus Bf si A nih pergi sambil pecut kereta dia. 
  • Si A sebenarnya langsung tatau yang Bf dia nih meseg-meseg n call ktrg n tanya kat mana budak lelaki tuh. Nak tanye aku, confirmlah aku ceramah dia balik. Aku tatau. lagi mau tanye aku.  Yang pelik tuh, tah bile dia amek no. hp aku n B agaknye ek??
Then, si A nih akui, kesalahan dia.

Aku cuma cakap dia dia, walaupun dia ada Bf, tak salah kalau nak berkawan, tapi ada batasnya. Masa zaman aku bercinta dulu, aku memang ramai kawan lelaki, aku seorang yang sosial [bukan so-sial], aku suka jalan-jalan dengan kawan-kawan aku, tapi dalam masa aku tak penah tipu BF aku, even kalau aku tak cakap pon dia memang tak amek peduli  [sekarang dah ex ok]. Korang dah besar so jagalah diri sendiri. Jangan dah terhantuk, baru nak tergadah. Berkawan pun janganlah keluar berdua. Satu datangkan syak wasangka kat Bf korang. Kedua, Bf sendiri pon kita tak boleh percaya 100%, inikan lagi lelaki yang baru kita kenal. Kalau dia buat sesuatu tak baik. sapa nak tolong? Nak mintak tolong kawan pun, kawan tak ada kan?

So, think before you do. Sekian.

Komen jika suke, komen jugak jika tersilap. Sayang korang!

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Counting...:)

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary

Irshad Ghazi's Birthday

Lilypie - Pregnancy